Luister naar

Een debat over de sharia betekent op eieren lopen

Nieuws
Het hoge woord is eruit: de islamitische sharia is in strijd met de Europese mensenrechten. Deze conclusie lijkt logisch, maar de politici in de Raad van Europa moesten op eieren lopen.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
dinsdag 22 januari 2019 om 22:34
In de plenaire zaal van de Raad van Europa stond het debat dinsdag even stil voor een protest tegen seksisme, geweld en seksuele intimidatie van vrouwen in nationale parlementen. Dat gebeurde onder de noemer #NotInMyParliament.
In de plenaire zaal van de Raad van Europa stond het debat dinsdag even stil voor een protest tegen seksisme, geweld en seksuele intimidatie van vrouwen in nationale parlementen. Dat gebeurde onder de noemer #NotInMyParliament. raad van europa

Straatsburg

Vaak is al aan de agenda van een Europese vergaderweek te zien hoe omstreden een onderwerp is. De vraag of islamitische wetgeving – de sharia – in strijd is met de mensenrechten, is daar een schoolvoorbeeld van. Want terwijl vrouwen vertellen hoe ze gebukt gaan onder de sharia, wordt in een zaal verderop juist gesproken over het ‘anti-islamitisch racisme in de Raad van Europa’.

Met racisme of islamofobie heeft deze discussie echter niets te maken, benadrukt CDA’er Pieter Omtzigt, een van de Nederlandse afgevaardigden naar de vergadering van de mensenrechtenorganisatie. Door hem kwam het onderwerp op de agenda.

‘Dit gaat verder dan religie. Het gaat hier om een juridisch systeem dat haaks staat op onze mensenrechten, met name op het punt van gelijkheid tussen man en vrouw.’ Want volgens de sharia kunnen vrouwen niet zelfstandig scheiden van hun man, met wie ze vaak gedwongen getrouwd zijn. Ook mogen ze niet zonder man naar buiten en is hun getuigenis voor de rechter half zoveel waard als dat van een man.

In een grondig rapport, dat dinsdagavond is aangenomen, stelt de Raad dat de sharia in strijd is met zeker veertien mensenrechten – zoals het verbod op marteling, het recht op een eerlijk proces en de eerbiediging van het privé-, gezins- en familieleven. Dat is geen loze uitspraak, de Raad van Europa is de belangrijkste mensenrechtenorganisatie op het continent. De hoogste Europese rechters, die van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM), worden door de Raad gekozen.

‘In de mensenrechten is er geen plek voor religieuze of culturele uitzonderingen’, klonk het in Straatsburg herhaaldelijk. ‘Ze zijn universeel.’ Dat geldt ook als de toepassing van de sharia vrijwillig zou zijn, zeggen diverse parlementariërs. ‘In gesloten gemeenschappen als de islamitische staan vrouwen onder grote druk om af te zien van hun rechten – als ze die al kennen.’ Verzet tegen het rapport is er nauwelijks, al probeerde een Turks parlementslid vergeefs teksten af te zwakken.

‘Het lijkt vanzelfsprekend, maar deze uitspraak is een vergaande stap’, zegt Omtzigt. ‘De conclusie dat de sharia onverenigbaar is met de mensenrechten, zegt veel en is een heldere basis voor nieuwe maatregelen die we nu kunnen nemen.’

Juist over die maatregelen was er veel discussie. Duidelijk is dat vooral twee landen in actie moeten komen, vóór de zomer van 2020. Eerst stond er 2019, maar dat jaartal sneuvelde. In Griekenland valt een islamitische minderheid in West-Thracië officieel deels onder de sharia, en het Verenigd Koninkrijk gedoogt informele sharia-rechtbanken. Griekenland werd onlangs al op de vingers getikt door het EHRM, toen een moslimvrouw volgens de sharia slechts een halve erfenis kreeg. Toen stelden de rechters al dat de mensenrechten uit het Europees Verdrag juridisch bepalend zijn. Nu is het de beurt aan Griekse en Britse politici, al krijgen zij ruim de tijd – dat wel. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken wacht bitse confrontatie, maar hij hoeft geen concessies te verwachten van Xi Jinping

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.

Anti-abortusdemonstratie in 2023 in Rome.

Italië wil anti-abortusactivisten toegang geven tot abortusklinieken: 'Mogelijkheid voor reflectie'

De Italiaanse regering is van plan om anti-abortusactivisten toegang te geven tot centra voor gezinsplanning. Het Italiaanse lagerhuis nam een wet aan waarin dat wordt geregeld. Critici noemen het een aanval op het recht op abortus.

‘Rusland wint ongeveer een kilometer terrein per week, dat kan Oekraïne nu stoppen’, zegt Osinga. Belangrijk zijn met name 155mm-granaten, de standaardmunitie voor westerse houwitsers.

Nieuwe steun kan snel het Oekraïense front bereiken, maar zal niet direct het verschil maken

De afgelopen maanden waarschuwde hij steevast voor een nederlaag, nu denkt president Zelensky dat Oekraïne ‘kans maakt op de overwinning’. Door het steunpakket van de VS is de hoop terug.