Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Wat u moet weten voor u gaat eten

Personage Jon Snow in het zevende seizoen van Game of Thrones. Series pieken als nooit te voren, met tv-zenders die een recordaantal nieuwe reeksen bestellen en kijkers die blijven bingewatchen.Beeld AP

In Brussel komt opnieuw een bedrijf in opspraak vanwege hoge vergoedingen, Sven Gatz wil meer kleur in het jeugdwerk en de Belgische staatsschuld daalt voor het eerst in tien jaar: dit moet u weten voor u gaat eten. 

In het nieuws

1. Opnieuw dure consultants in Brussel: contracten bij NEO lijken onwettig

Opnieuw komt een Brussels bedrijf in opspraak: bij stadsvernieuwingsproject NEO werken schijnzelfstandigen die meer dan 27.000 euro per maand factureren. Al minstens vier jaar, hoewel expliciet verboden door een specifieke ordonnantie. Voorzitter van NEO is Brussels burgemeester Close.

"Ik vind het ook erg dat het zoveel kost, maar anders krijg je niets meer verwezenlijkt", reageert de CEO van NEO Henri Dineur in een interview. "Ervaring kost nu eenmaal geld." (+)

"Het deksel gaat in Brussel nu van de pot", schrijft Bart Eeckhout over de ophef in Brussel. "De bodem, zo valt te vrezen, is nog niet in zicht." (+)

Er wordt intussen gereageerd uit politieke hoek. Brussels parlementslid voor Groen Arnaud Verstraeten voelt volgende week Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) aan de tand. 

2. Gatz wil meer kleur in jeugdwerk

Jeugdminister Sven Gatz (Open Vld), jongerenorganisaties De Ambrassade en VVJ, en de brede jeugdwerksector lanceren het masterplan 'Diversiteit in/en het jeugdwerk'."Het jeugdwerk moet een plek worden waar alle kinderen en jongeren uit Vlaanderen en Brussel, ongeacht afkomst, sociaaleconomische situatie, lichamelijke of psychische toestand, zich thuis voelen", klinkt het. Al lijkt het plan eerder een intentieverklaring, want concrete budgetten staan er niet tegenover.

Youssra Tahiri, voorzitter van Chirojeugd Vlaanderen en al zes jaar actief bij de jeugdbeweging, getuigt over haar succesverhaal: "Chiro leek mij iets voor rijke mensen, want je zag er enkel witte kindjes." (+)

Ook cultuurwerker Femke Hintjens (33) getuigt: zij heeft het 'blanke' Den Eglantier in Berchem tot een bloeiend, multicultureel jeugdcentrum getransformeerd. (+)

Youssra TahiriBeeld Thomas Sweertvaegher

3. Gewapende schoolagent bleef buiten wachten tijdens bloedbad in Florida 

Een gewapende agent die aanwezig was bij het bloedbad op de middelbare school in Florida, heeft niet ingegrepen toen de schutter op de scholieren schoot. De schoolagent, Scot Peterson, bleef de hele tijd buiten het gebouw wachten. Hij nam inmiddels ontslag. President Trump stelde donderdag nog voor leraren te bewapenen om toekomstige schietpartijen te voorkomen.

4. Staatsschuld daalt voor het eerst in 10 jaar

De overheidsschuld is vorig jaar fors gedaald. Dat blijkt uit het jaarrapport van de Nationale Bank. De daling is onder meer te danken aan de sterke economische groei en de verkoop van Belgische aandelen in de Franse bank BNP Paribas.

Toch waarschuwt NBB-gouverneur Jan Smets meteen voor "zelfgenoegzaamheid". Zo bedraagt het structureel begrotingstekort nog altijd 1,2 procent en steeg de fiscale druk voor het eerst sinds jaren. Daarnaast doet de Belgische economische groei het nog steeds slechter dan de groei in de andere landen van de eurozone.

In het nieuws
Beeld BELGA

5. Elf meisjes mogen hoofddoek toch blijven dragen in scholen Maasmechelen

Elf meisjes uit twee middelbare scholen van het Gemeenschapsonderwijs (GO!) in Maasmechelen (Limburg) mogen hun hoofddoek blijven dragen op school. Dat heeft de rechter in Tongeren beslist. De ouders van de meisjes waren een petitie begonnen, maar kregen aanvankelijk geen gehoor bij de directie. GO! kan nog beroep aantekenen.

Bij de koffie

1. Als tv te veel wordt: 500 nieuwe series dit jaar, wie kan dat nog volgen?

De ene serie is nog niet uitgekeken, of daar is alweer de nieuwe hit die iedereen gezien moet hebben. Reeksen pieken als nooit tevoren, met tv-zenders die een recordaantal nieuwe reeksen bestellen en kijkers die blijven bingewatchen. De vraag is wie er eerst kraakt: de kijker, die geen tijd heeft om alles te volgen, of de mediabedrijven die honderden miljoenen euro's ertegenaan smijten. (+)

Wil je toch steeds kunnen meepraten over de nieuwste tv-series? Hier zijn enkele tips.

2. Interview met Mathias De Clercq: "De andere partijen zullen progressief moeten zijn, of het zal zonder hen zijn"

Nu de Gentse socialisten in de touwen hangen en N-VA enkel nog met interne twisten in het nieuws komt, ruikt Open Vld'er Mathias De Clercq (36) zijn kans om burgemeester te worden van de Arteveldestad: hij gaat voluit voor de sjerp. (+)

Mathias De ClercqBeeld Eric de Mildt

3. "We zijn gesjareld": aankondiging over nieuw schema voor de Noorderlijn valt slecht in Antwerpen

Uiterlijk op 1 februari 2020 moeten de werken aan de Noorderlijn in Antwerpen afgewerkt zijn, zo heeft schepen Koen Kennis (N-VA) bekendgemaakt. Met het nieuwe tijdschema over de werken, werpt het stadsbestuur echter meer vragen op dan het zelf kan beantwoorden. "Dit is een catastrofe", zegt Bruno Van Hoecke van café René, dat midden in de bouwput van wat de nieuwe Noorderlijn moet worden ligt. (+)