Direct naar artikelinhoud
Opinie

Ik ben geblokt door Maggie De Block en dat is onaanvaardbaar

Ik ben geblokt door Maggie De Block en dat is onaanvaardbaar
Beeld Bas Bogaerts

Ben Van Alboom is chef cultuur De Morgen.

“@Maggie_DeBlock blocked you.” Geef toe: het kon zo uit een videogame komen. God of War: Forza Democracy 3 of zo. Waarin politici zo veel mogelijk kritische burgers (10 punten) en journalisten (level omhoog) monddood moeten maken. 

Die grap maakte ik zaterdag ook op Instagram en Facebook. Er volgden wat duimpjes, een hoop smileys en hartjes, een dozijn verbaasde gezichtjes, en er liet ook iemand een traantje. (Excuses daarvoor. Dat was écht niet de bedoeling.) En kijk: 24 uur later kon ik de Twitter van de Belgische minister weer lezen. Meer nog: haar woordvoerder liet op Instagram weten dat het “een overijverige stagiair” was die mij had geblokkeerd. “Is bij dezen rechtgezet. Verontschuldigende groet.”

In een tijdperk dat de ene politicus de mond vol heeft van meer burgerparticipatie, legt de andere burgers op sociale media het zwijgen op

Oprecht bedankt voor de verontschuldigingen, maar ze zijn niet voldoende. En neem dat vooral niet persoonlijk, beste woordvoerder, want geen enkele uitleg zal ooit voldoende zijn voor het blokkeren van burgers op sociale media. Los van het feit dat ik niet geloof dat een stagiair op zaterdagochtend a) werkt b) twitteraars zit te blokkeren (zonder dat hij daar expliciet de opdracht voor krijgt), is het onaanvaardbaar dat een minister een burger de toegang tot haar officiële communicatiekanalen ontzegt.

Tuinkabouters

En laten we daar niet onnozel over doen: @Maggie_DeBlock is, net als de Facebook en Instagram van minister De Block, geen privé-account. U gaf zelf toe dat een stagiair (in dienst van de overheid, dus) de Twitter-account @Maggie_DeBlock mee beheert, en op de Facebook-pagina van minister De Block worden reacties ondertekend met ‘Team Maggie’. Tenzij dat gaat om tuinkabouters die door minister De Block worden betaald met dienstencheques, ga ik ervan uit dat dat ambtenaren zijn wier taak nooit mag zijn om critici van een politicus de mond te snoeren. Zeker geen ‘liberaal’ politicus, want vrijheid van het individu, dat is toch waar die voor staat?

En ja, soms zal er iemand van die vrijheid gebruik maken om te zeggen dat @Maggie_DeBlock een onnozele trut is. Niet proper, maar in een democratie mag een burger al eens kwaad zijn op een politicus. En niet iedereen drukt zich dan even eloquent uit of neemt de tijd om iets te schrijven als “@Maggie_DeBlock verkondigde overal dat ze als minister van Asiel en Migratie weer een menselijker beleid zou voeren. Het verschil tussen iets effectief doen en ermee te koop lopen, is voor een politicus helaas vaak onmenselijk groot.” 

Een foto die is geplaatst door null (@fakerholic) op

Aan die tweet hing een artikel uit De Morgen van afgelopen vrijdag: ‘Kinderen bibberen bij asielloket in Brussel’. En ’t is waar: in het begin van de tweet stond een emoji van een aapje dat zijn handen voor zijn ogen houdt, maar dat was dus niet om te zeggen dat Maggie De Block een primaat is. Gewoon dat ze liever de harde werkelijkheid niet onder ogen ziet, en intussen liever op Facebook poseert voor de kerstboom in haar kantoor: “20.000 volgers! Om dat te vieren geef ik een gesigneerd exemplaar van mijn boek weg. Geef een duimpje om er eentje te winnen.”

Patent

Is dat streng? Vast en zeker. Is dat reden voor een minister om iemand te blokkeren op Twitter? Blijkbaar. Want dat was de tweet die ik zaterdagochtend de wereld instuurde. Als een schop onder haar kont, ja. Vindt minister De Block dat vervelend, en zou ze liever van mij een duimpje krijgen? Ongetwijfeld. Maar er zijn zoveel dingen vervelend: op straat slapen in de vrieskou, bijvoorbeeld. Ik zou liever hebben dat ze dáártegen optreedt, in plaats van tegen mondige burgers op sociale media.

Op dat laatste heeft de N-VA reeds een patent. @FranckenTheo: geblokkeerd. @PolVDD: geblokkeerd. En ja, dat is een probleem. In een tijdperk dat de ene politicus de mond vol heeft van meer burgerparticipatie, legt de andere burgers op sociale media – de enige plek waar hij de klok rond toegang heeft tot die politici – het zwijgen op. Vaak met het excuus dat die socialemediakanalen privé-aangelegenheden zijn. Maar zoals de woordvoerder van minister De Block iets te ‘overijverig’ toegaf, is dat dus onzin.

Hoog tijd om daar, zoals in de VS, paal en perk aan te stellen. En liefst niet met een tweet.

Twitter bericht wordt geladen...