Direct naar artikelinhoud
NieuwsLoonkloof

Pensioenuitvoerder APG trekt ‘onverklaarbare’ salarisverschillen recht: vrouwen krijgen evenveel betaald als mannen

Goed nieuws voor voorvechters van gelijke (salaris)rechten voor man en vrouw: pensioenuitvoerder APG dicht de loonkloof tussen mannelijk en vrouwelijk personeel per 1 juni. Na beloftes van andere bedrijven zegt APG de eerste grote werkgever te zijn die dergelijk beleid actief doorvoert.

Marloes Sengers, directeur personeelszaken van APG.

Ruim 125 vrouwelijke werknemers van pensioenuitvoerder APG, van wie is vastgesteld dat ze zonder verklaarbare redenen minder verdienen, krijgen per 1 juni een salarisverhoging. Daarmee worden ze voortaan op hetzelfde niveau beloond als hun mannelijke collega’s met vergelijkbare functies, leeftijd, ervaring en dienstjaren.

APG heeft dit woensdag bekendgemaakt. Ook andere bedrijven, zoals telecombedrijf KPN en verzekeraar Aegon, hebben beloofd hun ‘gender pay gap’ onder de loep te nemen, maar de pensioenuitvoerder is naar eigen zeggen de eerste grote werkgever die de kwestie daadwerkelijk gaat oplossen.

Bij APG werken ongeveer drieduizend mensen, van wie 960 vrouwen. Die verdienen gemiddeld 2,2 procent minder dan vergelijkbare mannelijke collega’s, blijkt uit intern onderzoek. Bij 87 procent van de vrouwen is er geen probleem, zegt APG: zij verdienen evenveel als vergelijkbare mannelijke collega’s. Bij 13 procent – de ruim 125 vrouwen – is er wel iets mis: zij krijgen om onverklaarbare redenen minder betaald.

De salarisverhoging voor deze groep – in enkele gevallen tot 10 procent meer – moet dat verhelpen. ‘Bij APG staan we voor gelijk loon voor gelijk werk, daarom zetten we dit recht’, zegt directeur personeelszaken Marloes Sengers van de pensioenuitvoerder, die de administratie en het vermogensbeheer doet voor diverse pensioenfondsen, waaronder het ABP. Vakbond CNV is blij met de actie van APG, en roept andere bedrijven op ‘hun’ kloof tussen man en vrouw ook te dichten.

Onverklaarbaar verschil

Hoewel jonge vrouwen al beter opgeleid zijn en meer verdienen dan dan hun mannelijke leeftijdsgenoten, is de loonkloof een hardnekkig probleem. Volgens de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaapt er een gat van 16 procent. Dat is volgens het CBS grotendeels verklaarbaar. Zo betalen typische ‘vrouwenberoepen’ – de zorg bijvoorbeeld – minder dan bedrijfstakken als de financiële sector, waarin meer mannen werken. Ook hebben vrouwen gemiddeld genomen minder werkervaring, vaak door een ‘loopbaanonderbreking’ vanwege kinderen. Daarnaast werken vrouwen vaker in deeltijd, wat negatief doorwerkt in het salaris. 

Maar dat alles meegewogen blijft er een onverklaarbaar ‘gecorrigeerd loonverschil’ van 6 procent over: 5 procent bij de overheid en 7 procent in het bedrijfsleven, waarvan in elk geval niet uitgesloten kan worden dat seksediscriminatie een rol speelt. 

Mede daarom is directeur Jannet Vaessen van Women Inc. blij met APG. ‘De loonkloof is voor veel bedrijven nog een taai onderwerp. We zien nog steeds dat veel bedrijven ontkennen dat het bij hen speelt, of onvoldoende bereid zijn er als werkgever iets aan te doen. Er is nog een lange weg te gaan, daarom is het zo goed dat APG het op deze manier gelijktrekt.’

Women Inc., dat ijvert voor gelijke rechten voor vrouwen, berekende al eens dat een vrouw in haar werkzame leven 300 duizend euro minder verdient dan een man. De oppositie diende daarom eerder dit jaar een wetsvoorstel in dat bedrijven met vijftig werknemers of meer verplicht om te bewijzen dat ze mannen en vrouwen gelijk betalen. De bewijslast wordt daarmee weggehaald bij vrouwen die vermoeden dat ze te weinig verdienen.