Luister naar

Unilever hapte toe na vertroeteling

Nieuws
Het Nederlandse kabinet ziet multinationals als aanjagers van de economie. Als een multinational dreigt het hoofdkantoor buiten Nederland te vestigen, dan schaalt het ministerie van Economische Zaken op en moet een team ervoor zorgen dat de multinational blijft.
Robert Giebels redactie vk
woensdag 21 maart 2018 om 03:00
Unilever-topman Paul Polman, hier gefotografeerd op een klimaatconferentie in Bonn in 2017, koos uiteindelijk de Maasstad als locatie voor het hoofdkantoor van de mulitinational.
Unilever-topman Paul Polman, hier gefotografeerd op een klimaatconferentie in Bonn in 2017, koos uiteindelijk de Maasstad als locatie voor het hoofdkantoor van de mulitinational. epa / Philipp Guelland

Rotterdam

Een bijna-doodervaring. Zo omschrijft Paul Polman zijn reactie als Kraft Heinz op 17 februari 2017 een vijandig overnamebod doet op zijn Unilever. Polman probeert Unilever dan al een paar jaar als duurzaam te positioneren. Het ‘kostensnijdende roofdier’, zoals zakenkrant Financial Times het Amerikaanse Kraft Heinz omschrijft, kan al het gedane werk in gevaar brengen. Dat hakt er stevig in.

Polman wendt zich tot Downing Street 10, waar hij steun hoopt te vergaren voor het behoud van een van de oudste bedrijven van het Verenigd Koninkrijk. Er komt geen reactie. In Den Haag zijn ambtenaren van Economische Zaken en hun minister Henk Kamp door de overnamepoging juist in verhoogde staat van paraatheid. Ze bieden Polman alle hulp aan die hij maar wil.

Unilever wendt de overname af, maar het gevolg is wel dat de aandeelhouders het bedrijf dwingen tot kostenbesparingen. Dus moet Unilever kiezen: worden we formeel een Nederlands of Brits bedrijf? Komt het enige hoofdkantoor in Londen of Rotterdam?

Het wordt de Maasstad. Niemand weet of het verschil tussen de Britse apathie en de Nederlandse empathie een rol heeft gespeeld bij die beslissing. Zoals niemand één reden of omstandigheid kan aanwijzen. Het zal wel een optelsom zijn, menen de mensen die vanuit politiek Den Haag achter de schermen aan die uitkomst hebben gewerkt. De Volkskrant sprak met enkelen van hen op voorwaarde van anonimiteit. Ze zijn ervan overtuigd dat de aanstaande afschaffing van de dividendbelasting, de Brexit en het vestigingsklimaat allemaal hebben meegespeeld. Net zo goed als een premier die, in tegenstelling tot zijn Britse collega, wel een ‘klik’ heeft met Polman.

Theresa May wil volgens de Britse pers liever de premier zijn van het kleinbedrijf dan van ‘big business’. Mark Rutte schroomt juist niet voluit te lobbyen voor het volledig Nederlands maken van het grote bedrijf waar hij van 1992 tot 2002 werkte.

Het midden- en kleinbedrijf mag dan de motor zijn van de Nederlandse economie, het kabinet ziet de grote multinationals als aanjager ervan. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) is mede op aarde om mondiale hoofdkantoren van die bedrijven in Nederland te houden of ze hierheen te halen. Zoals een onderneming medewerkers of hele afdelingen op haar belangrijkste klanten zet, zo zijn ambtenaren van EZK verantwoordelijk voor ‘hun’ multinational. En als die bijvoorbeeld dreigt het hoofdkantoor buiten Nederland te vestigen, dan schaalt het ministerie op en moet een team ervoor zorgen dat de multinational blijft.

grote beslissingen

Hoofdkantoren van de grootste bedrijven ter wereld, die wil Nederland hebben. Niet alleen omdat ze volgens het kabinet banen opleveren, ook voor het mkb, maar evenzeer vanwege de wereldwijde uitstraling van Nederland als open economie. En omdat in de hoofdkantoren de grote beslissingen worden genomen, bijvoorbeeld over de plaats waar de innovatie- en onderzoeksactiviteiten komen. Zo werkt ruim 90 procent van de Unilever-werknemers niet in de thuislanden Groot-Brittannië en Nederland, maar zitten de grote onderzoeksafdelingen daar wél.

In mei 2017, drie maanden na het overnamebod van Kraft Heinz, vraagt het ministerie van Economische Zaken aan Unilever of het zin heeft een zogenoemd bidbook op te stellen. Ja, zegt Unilever, wij willen dat aantrekkelijk vormgegeven overzicht van al het moois dat Nederland ons te bieden heeft, graag hebben. Het bidbook zet zich niet af tegen Londen, dat zou een zwaktebod zijn. Een zin als ‘Nederland maakt deel uit van de Europese interne markt’ is duidelijk genoeg. Daar hoeft het woordje ‘wél’ niet bij.

In de zomer van 2017 is het bidbook klaar, maar de formatie van het derde kabinet-Rutte nog niet. Aan de formatietafel heeft zich inmiddels werkgeversorganisatie VNO-NCW gemeld in de persoon van voorzitter Hans de Boer. Hij heeft het ‘Brexitpakket’ bedacht, met daarin onder meer de afschaffing van de dividendbelasting. De formerende partijen moeten, zegt De Boer, het vestigingsklimaat verbeteren om bedrijven te verleiden niet voor Groot-Brittannië maar Nederland te kiezen, Unilever voorop. De Boers poging slaagt. Hij ziet eerst Rutte, dan diens rechterhand in de formatie Halbe Zijlstra en dan CDA-leider Sybrand Buma ‘om’ gaan.

Als het regeerakkoord klaar is, past Economische Zaken het bidbook aan. Nu de dividendbelasting wordt afgeschaft, moet dat er ook in. De opvolger van Henk Kamp, Eric Wiebes, biedt Unilever het aangepaste bidbook aan in november 2017. Rond dezelfde tijd maakt topman Polman duidelijk dat zijn bedrijf de keuze tussen Londen of Rotterdam uitstelt gezien de ‘politieke turbulentie’.

Als Unilever na ontvangst van het tweede bidbook te kennen geeft voldoende informatie te hebben om een besluit te nemen, weten de ambtenaren van het ministerie van Wiebes dat hun werk erop zit. Ze keren terug naar de modus van het reguliere ‘klantencontact’.

Rutte, Wiebes en De Boer gaan door met hun inspanningen om Polman voor Rotterdam te laten kiezen. Voortdurend bellen ze en komen ze elkaar tegen, vooral bij bijeenkomsten over duurzaamheid. De boodschap aan Polman: Unilever moet de politieke moed belonen die Rutte en het kabinet hebben getoond door, ondanks grote maatschappelijke weerstand, de dividendbelasting af te schaffen.

‘Het is wel zo’n beetje rond’, meldde Polman begin vorige week aan alle Nederlandse betrokkenen. Die zijn door het dolle: als het succes oplevert, is hard werken fijn. Maar iedereen weet dat dit succes niet van de daken mag worden geschreeuwd. De Britse aandeelhouders van Unilever moeten nog met tweederdemeerderheid akkoord gaan. Dus kijkt niemand vreemd op als Unilever het eigen besluit tot op het bot bagatelliseert. Dividendbelasting, vestigingsklimaat, de Brexit: het deed er allemaal niet toe.

‘Het is feitelijk een boekhoudkundige beslissing’, concludeert Brexiteer Boris Johnson. Hij mag dat zeggen, grinniken ze in Den Haag, maar onder aan de streep is Unilever straks een Nederlands bedrijf. <

naar Rotterdam

februari 2017: vijandige overname afgewend

augustus 2017: bidbook: kies Rotterdam!

oktober 2017: formatie: dividendbelasting

november 2017: bidbook aangepast

maart 2018: Unilever kiest Rotterdam

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.