Groen en Ecolo willen geen verdere verhoging van het legerbudget, zoals eigen regering-De Croo voorstelt

Groen en Ecolo willen geen verdere verhoging van het legerbudget naar 2 procent van het bruto binnenlands product tegen 2035, zoals de regering-De Croo voorstelt. Dat laat ontslagnemend voorzitter Meyrem Almaci weten aan de krant De Tijd en is bevestigd aan onze redactie. Opvallend, want de groenen zitten net in die federale regering. En zo lijkt een nieuwe grote discussie in de federale regering op komst.

Op de NAVO-top van Madrid op 29 en 30 juni wil premier Alexander De Croo (Open VLD) graag uitpakken met de belofte dat ons land het legerbudget verder optrekt naar de symbolische drempel van 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2035. Maar de groenen liggen dwars. "Voor de ecologisten van Groen en Ecolo is het op dit moment duidelijk nee", zegt Almaci. 

Ze wijst erop dat het optrekken van het defensiebudget naar 2 procent zou leiden tot een stijging van het jaarlijkse budget tot 12,2 miljard euro. Dat zou neerkomen op een bijkomende inspanning van 4,8 miljard euro per jaar, in plaats van de 2 miljard euro per jaar die eind februari werd beslist. "Een akkoord is een akkoord", vindt Almaci.

Een akkoord is een akkoord

Meyrem Almaci - ontslagnemend voorzitter Groen

"Wij hebben in februari een akkoord gesloten om van 1,10 procent bbp uitgave voor het militaire apparaat naar 1,54 te gaan. Dat is een aanzienlijke inspanning. Dat is de grootste stijging in de afgelopen 30 jaar", legt Almaci verder uit. "Nu vraagt men om naar 2 procent gaan. En dat op een moment dat onze samenleving kreunt onder sociale en maatschappelijke uitdagingen", aldus de ontslagnemend voorzitter van Groen. 

Bovendien is het optrekken van dat budget geen antwoord op de oorlog in Oekraïne, vindt Almaci. "Dat antwoord hebben we gegeven op 25 februari. Maar de voorgestelde budgetvergroting heeft pas effect na 2030. Wij hopen dat de oorlog snel een einde kent", gaat ze verder. "De al beslist budgetverhoging van februari was gebaseerd op een analyse van de veiligheidsomgeving op een moment dat de Russische agressie ten aanzien van Oekraïne al werd ingecalculeerd", aldus Almaci. 

Groen vreest dat de bedragen voor defensie de sociale politiek en het klimaat- en milieubeleid in het gedrang zullen brengen. "Deze miljarden zijn miljarden die dan niet kunnen worden uitgegeven aan uiterst dringende en essentiële kwesties."

De partij wil het geld eerder investeren in maatregelen om huishoudens structureel te beschermen tegen de prijsstijgingen, om alternatieven te kunnen bieden voor de auto en fossiele brandstoffen, en om overheidsdiensten zoals justitie bijkomende middelen te kunnen geven.

Georges-Louis Bouchez, de voorzitter van de Franstalige liberalen MR, is wel voor het verder optrekken van het defensiebudget. Hij verwijt in een tweet de groenen een gebrek aan realisme. 

Barsten in de federale regering?

Groen zet de hakken dus in het zand voor het nog verder optrekken van het defensiebudget en zo lijkt een nieuwe grote discussie in de federale regering op komst. "Je hebt het gevoel dat die federale regeringstrein daar weer even stokt", vertelt onze Wetstraatwatcher Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1. "Groen is als partij op zoek naar een tweede adem, een tweede thema in die Vivaldi-regering. De strijd om de kernuitstap is -als je het zo wil voorstellen- verloren en de partij probeert zich nu met nieuwe thema's in de kijker te zetten", aldus De Vadder. 

Beluister hieronder het gesprek met Wetstraatwatcher Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1

Toch is het volgens De Vadder niet zo dat Groen problemen in de federale regering veroorzaakt. "Als je het lijstje overloopt, vraag je je af wat er wel nog functioneert binnen die regering." Zo werd de MR vorige week nog buiten spel gezet door Justitieminister Van Quickenborne (Open VLD). Die wilde zowat alle gokreclame tegen het einde van dit jaar verbieden en had dat laten opnemen in een ontwerp voor een koninklijk besluit dat goedgekeurd werd door zes bevoegde ministers. Georges-Louis Bouchez, voorzitter van coalitiepartner MR, was daar absoluut niet meer opgezet en dreigde ermee dat via de parlementaire weg te laten tegenhouden.

Als je het lijstje overloopt, vraag je je af wat er wel nog functioneert binnen die regering

Ivan De Vadder - Wetstraatwatcher VRT NWS

En dan is er ook de PS. De Franstalige socialisten hielden maandag een persconferentie waarin ze vragen om het regeerakkoord open te breken over de vorming van lonen. "De vice-premier die dus in de regering zit, zit daar mee aan tafel op die persconferentie", vertelt De Vadder. 

Nog een andere regeringspartij, de CD&V, is volgens De Vadder dan weer heel erg met zichzelf bezig. De partij heeft voorzittersverkiezingen en is ook bezig met de Vlaamse regering met verschuivingen van ministerposten daar na het vertrek van Wouter Beke.

Samengevat: "Je hebt het gevoel dat heel wat partijen -eigenlijk ook in de Vlaamse regering- met een aantal onderwerpen worstelen en dat dat niet goed vooruit gaat. Laten we zeggen dat de cohesie er voor een stuk toch uit is", besluit De Vadder. 

Meest gelezen