Luister naar

Vorig jaar meer mensen verdronken

Nieuws
Het aantal verdrinkingen in Nederland is vorig jaar toegenomen van 85 naar 112. Dat is het hoogste drenkelingencijfer in zestien jaar tijd. De Reddingsbrigade maakt zich zorgen.
Johan Hardeman
maandag 22 juli 2019 om 03:00

IJmuiden

De afgelopen vijftien jaar schommelde het aantal verdrinkingen tussen de 74 en 96 personen. In 2018 was er dus sprake van een forse stijging. Vooral de hete zomer eiste een hoge tol. De meeste verdrinkingen gebeurden in juni en juli, blijkt uit nieuwe CBS-cijfers. In deze aanhoudend warme maanden zochten mensen veel vaker verkoeling dan tijdens een normale zomer, aldus Reddingsbrigade Nederland.

Veel mensen gingen zwemmen op plekken zonder toezicht, zegt woordvoerder Sander Zeilstra. ‘De warmte hield maandenlang aan. En mensen gaan dan echt niet steeds maar weer in de file naar het strand. Dan zoeken ze liever een plek dichter bij huis, ook als daar geen toezicht is en er weinig andere mensen zijn. Het risico op verdrinking neemt dan toe’, aldus Zeilstra. ‘Mensen overschatten zichzelf en begeven zich ver uit de kant en krijgen dan kramp. Dan is er niemand die hen kan helpen. Zo gaat het vaak.’

60 tot 79 jaar

De stijging van het aantal drenkelingen komt alleen voor bij volwassenen. Zo is er bij personen van 60 tot en met 79 jaar bijna sprake van een verdubbeling. Het aantal verdrinkingsdoden in die categorie steeg van 19 tot 36. Bij personen tot 20 jaar bleef het aantal gelijk.

De zwemvaardigheid neemt naarmate mensen ouder worden af, aldus Zeilstra. ‘Kinderen zitten vaak op zwemles of gaan nog regelmatig naar het zwembad. Maar volwassenen, zeker ouderen, komen niet vaak meer in het water. Behalve tijdens zo’n zomer zoals we achter de rug hebben. Dan blijken de zwemkwaliteiten vaak niet meer op peil te zijn.’

Reddingsbrigade Nederland maakt zich al langer zorgen over het aantal verdrinkingsdoden, dat de laatste jaren niet meer afneemt. De risico’s nemen volgens de organisatie juist toe vanwege klimaatverandering (hete zomers) en veranderende vrijetijdsbesteding. Zo worden er steeds meer activiteiten als triatlons en obstacle runs, met zwemonderdelen, georganiseerd.

Daarnaast nemen de risico’s toe ­omdat migranten de Nederlandse zwemcultuur niet goed kennen. Ze doen hun kinderen vaak niet op zwemles en kunnen zelf vaak ook niet zwemmen. Niet-westerse migranten, maar ook Poolse arbeidskrachten en Duitse toeristen zijn al jaren oververtegenwoordigd in de drenkelingen­cijfers. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?