Luister naar

Devin is torenwachter op de Martinitoren: 'Wie wil hier nou niet werken?'

Nieuws
Strandtenthouder, ijsjesverkoper, airco-installateur en campingbaas – voor deze mensen ligt de piek van het werk in de zomermaanden. Het Nederlands Dagblad brengt dit seizoen negen zomerberoepen in beeld. Vandaag: torenwachter Devin Levanti op de Martinitoren in Groningen.
Harmke Zonnebeld
maandag 22 juli 2019 om 03:00
Devin Levanti op de Martinitoren: ‘Het is de derde toren op deze plek.’
Devin Levanti op de Martinitoren: ‘Het is de derde toren op deze plek.’ Niek Stam

‘De Martinitoren vind ik de mooiste plek van Groningen, dat maakt het bijzonder om er te werken. Zelf kom ik uit Duitsland. Voor mijn studie ben ik in Nederland komen wonen. Mijn oog viel op Groningen toen ik hier een weekend was met vrienden, het was echt liefde op het eerste gezicht. Het is een mooie stad, de mensen zijn aardig en ik zit op een leuke school, de Hanzehogeschool Groningen. Daar studeer ik International Business and Management Studies. Toen ik door Groningen liep, zag ik dat er stadsgidsen aan het werk waren die Duitse toeristen rondleiden en omdat ik goed Duits spreek, heb ik gesolliciteerd. Na een paar maanden vroeg mijn baas of ik ook op de Martinitoren wilde werken. Natuurlijk wilde ik dat, wie wil nou niet werken op zo’n belangrijke toren?

Als er Duitse toeristen komen, kan ik ze in hun eigen taal aanspreken. Mensen zijn altijd benieuwd naar de geschiedenis van de Martinitoren, dus ik vertel daar allerlei verhalen over. Een leuk weetje is bijvoorbeeld dat de huidige Martinitoren de derde toren op deze plek is. De eerste en tweede zijn ooit door de bliksem getroffen. Ook vertel ik meestal hoe de Spaanse hertog van Alva tijdens de Tachtigjarige Oorlog naar Groningen kwam en vanaf 1568 de stad in zijn greep hield. Toen de Spaanse troepen uiteindelijk vertrokken, waren de Groningers zo blij dat overal in de stad vreugdevuren brandden, ook op de Martinitoren. Dat ging echter mis: de toren vatte vlam en de bovenste dertig meter stortte in. Het is geen leuk verhaal, maar wel erg interessant.

Het leukst om te vertellen is het verhaal van Auke de Boer, onze stadsbeiaardier. Hij speelt hier elke zaterdag nummers op verzoek, zoals muziek van Billy Joel, Coldplay of Guus Meeuwis. Hij heeft een lijst met wel 54 nummers. Zelf vraag ik altijd of hij iets van de Game of Thrones-soundtrack wil spelen. Ik vind het mooi dat hij ook muziek speelt die jongere mensen aanspreekt, zodat ook zij iets met de cultuur krijgen. Zo speelde hij toen producer Avicii overleed een nummer van hem.

In de zomer werk ik tussen de twintig en dertig uur per week, als torenwachter en als stadsgids. Grotere groepen willen soms een rondleiding door de toren. In de beiaardierskamer halverwege de toren vertel ik dan allemaal verhalen. Verder letten alle torenwachters op de veiligheid. Op de luidzolder staan diverse schermen waarop we de camerabeelden kunnen bekijken. Als een kind op het hek klimt, zien we dat meteen. Soms letten de ouders er even niet op, dan roep ik door de microfoon dat de kinderen niet mogen klimmen en hangen. Ook als mensen roken, zeggen we daar wat van. En als de klokken worden geluid, letten we erop dat er geen mensen meer in de toren zijn. Bezoekers die willen zien hoe dat luiden gaat, mogen kijken, maar altijd met oorbescherming – anders zouden ze er doof van kunnen worden. Mensen denken dat dat luiden heel makkelijk is, maar als ik zie hoe dat gaat – dat ze hier dan door de hele ruimte lopen om al die klokken om beurten aan te zwengelen – valt dat volgens mij nog vies tegen.

Het leukste van mijn beroep vind ik alle verschillende mensen die ik hier ontmoet. Regelmatig spreek ik Amerikanen die op zoek gaan naar hun Nederlandse roots. Ze stellen allerlei vragen over het leven hier, waarom de mensen zo open zijn en waarom Nederlanders zoveel fietsen. Dit werk vind ik zo leuk, dat ik het wil blijven doen. Ook als ik straks fulltime ergens anders werk, blijf ik graag in het weekend als torenwachter werken.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?