Direct naar artikelinhoud
Politiek

Geveld door kibbelvirus en kieskoorts: alle grote werven Michel I liggen stil

Premier Charles Michel (MR).Beeld Photo News

Wordt er in dit land nog iets beslist voor 14 oktober, nu de meerderheidspartijen geen dag laten passeren zonder elkaar bont en blauw te slaan? Premier Michel houdt er de moed in, maar de kabinetten maken zich geen illusies. "De grote dossiers die niet in coma liggen, zitten tot oktober in de frigo."

Artikels over gekibbel tussen N-VA, CD&V en Open Vld: we slaan er u liever niet meer dan nodig mee om de oren, omdat de ruziemakers al 3,5 jaar van geen ophouden weten. Maar wat zich de jongste weken afspeelde, is toch ongezien. Migratie, onderwijs, brugpensioen, zware beroepen, telecom, energie, mobiliteit, strafuitvoering: op alle fronten was het prijs.

Zelfs Vlaams minister-president Bourgeois (N-VA) ging in De zevende dag ongemeen fel door op wat hij als de nivellering van het Vlaams onderwijs ziet. Dat is nochtans het terrein van Hilde Crevits (CD&V), een viceminister-president tegen wie hij zelden openlijk ingaat. "Door de verstandhouding tussen West-Vlamingen Bourgeois, Crevits en Tommelein (Open Vld) bleef de Vlaamse regering goed draaien, maar de verkiezingskoorts wordt blijkbaar zo groot dat het kibbelvirus is overgeslagen", oordeelt politicoloog Carl Devos (UGent).

Een liberale bron ziet de laatste peiling van Het Laatste Nieuws als basis van de nieuwste opstoot van profileringsdrang bij N-VA en CD&V. "De tik die N-VA kreeg, is nog niet de belangrijkste factor. Wel dat de helft van de CD&V-kiezers de regering niet steunt. Dat is hard aangekomen en verklaart zeker waarom CD&V nu overal opspringt." Dat gelooft Devos niet. "Ook de liberalen laten zich voortdurend opmerken met straffe statements en uithalen. Ik denk dat er bij CD&V en Open Vld nog altijd mensen zijn die voorbereid willen zijn op het worstcasescenario: dat N-VA de federale regering doet vallen. Maar ik zie dat niet meer gebeuren. De schade zou te groot zijn."

'Ik denk dat CD&V en Open Vld nog altijd voorbereid willen zijn op het worstcasescenario: dat N-VA de federale regering doet vallen'
Carl Devos, politicoloog UGent

Zen

Premier Michel blijft 'zen' bij al het getouwtrek. Volgens zijn entourage is de sfeer binnen de regering eigenlijk helemaal niet zo slecht en blijft die tot beslissingen komen. Zo gaat Michel er nog altijd van uit dat er in de zomer een arbeidsdeal wordt gesloten met de deelstaten. Maar op alle kabinetten valt te horen dat er op de grote thema's weinig bougeert - wegens te gevoelig of te weinig vertrouwen.

"De lijst van de zware beroepen zit in de frigo tot na 14 oktober", zo vangt Het Laatste Nieuws op. MR zou bereid zijn om op vraag van Open Vld en N-VA te snoeien in de voordelen voor leerkrachten, maar dat is voor CD&V 'no pasarán'. Over de wet op de woonstbetreding bij illegalen en de bestuurlijke handhaving is sprake van een "comateuze toestand". Bij de MR liggen beide N-VA-dossiers erg moeilijk. Omdat het debat over veiligheid in Franstalig België verhit is en omdat de stoere retoriek van Theo Francken hen erg hoog zit.

Over een regeling voor Arco en de gekoppelde beursgang van Belfius is het muisstil. Alleen Alexander De Croo (Open Vld) liet zich onlangs ontvallen dat hij het deze legislatuur niet meer ziet goedkomen - een stevige tik richting CD&V. Ook de hervorming van de strafuitvoering van Koen Geens (CD&V) zit sinds de aanslag in Luik in nog troebeler water. En de keuze voor een nieuwe straaljager is ook al strategisch uitgesteld naar half oktober. Michel wil alsnog het Franse voorstel en een leeftijdsverlenging van de F-16's bekijken, hoewel Steven Vandeput (N-VA) dat meermaals heeft afgewezen. Velen zagen dat als een desavouering van de defensieminister, maar bij N-VA duiden ze dat anders. "Wij denken dat de premier vooral tijd koopt om Emmanuel Macron diets te maken dat België toch geen Rafales gaat kopen", klinkt het.

De vraag of Michel nog één keer de voorzitters verzamelt om hen tot de orde te roepen voor de laatste begrotingsbesprekingen, wordt door zijn entourage beantwoord: neen. "Wij voelen ons niet geroepen om ons in de Vlaamse campagne te mengen."