Luister naar

Zorgen over melatoninegebruik door jonge tieners

Nieuws
Een op de zeventien jonge tieners gebruikt wekelijks melatoninepillen tegen slaapproblemen, blijkt uit onderzoek van Erasmus MC. Slaapwetenschappers reageren bezorgd: de pillen worden gemakkelijk verkeerd gebruikt en de langetermijneffecten zijn onbekend.
Tonie Mudde redactie vk
woensdag 24 juli 2019 om 03:00

Amsterdam

Melatonine is een hormoon dat ervoor zorgt dat we slaperig worden als het donker wordt. Voor melatoninepillen is geen doktersrecept nodig, ze zijn gewoon te koop bij de drogist. Volgens Annemarie Luik, slaapexpert bij het Erasmus MC, worden de pillen gemakkelijk verkeerd gebruikt. ‘Als je melatonine op het verkeerde tijdstip slikt, verslechtert het de slaap juist. Bovendien zijn de langetermijneffecten van de pillen onbekend. Ik zou bij slaapproblemen echt eerst advies van een arts inwinnen.’

Ysbrand van der Werf, slaap­onderzoeker en hoogleraar aan Amsterdam UMC, vindt de beschrijvingen van melatoninepillen van de drogist misleidend. Daar staat nu vaak dat de pillen helpen ‘om sneller in slaap te vallen’. Van der Werf: ‘Dat suggereert dat je de pillen voor allerlei slaapproblemen kunt gebruiken, maar deze pillen zijn echt alleen geschikt om je slaapritme te helpen veranderen. Denk aan een gameverslaafde met ADHD die elke nacht om twee uur naar bed gaat, maar wel om zeven uur moet opstaan om op tijd op school te zijn.’

knikkebollen

‘Kortstondig gebruik van melatonine kan dan helpen om je ritme te verschuiven waardoor je eerder naar bed gaat en ’s ochtends niet zit te knikkebollen op school.’

Aan het Rotterdamse onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Pediatrics, deden 871 kinderen mee van gemiddeld elf jaar, een typische doorsnede van Nederlandse kinderen in die leeftijdscategorie. Kinderen met een psychische stoornis hebben relatief vaak slaapproblemen en krijgen daarom soms op doktersadvies melatonine. Maar als de onderzoekers kinderen met ADHD of autisme weglieten uit hun analyse, gebruikte nog steeds 1 op de 20 het afgelopen halfjaar wekelijks melatonine. Luik: ‘Dat verbaasde me. Het gaat hier om een middel dat alleen getest is bij volwassenen om hun slaapritme te veranderen, bijvoorbeeld bij een jetlag. Er moet snel onderzoek komen naar de langetermijneffecten op kinderen.’ Hij vindt het belangrijk dat ouders weten dat het normaal is dat pubers de neiging hebben om laat naar bed te gaan en een gat in de dag te slapen. ‘Het biologisch ritme verschuift van nature naarmate we ouder worden. Kleine kinderen worden vroeg wakker, pubers een stuk later, terwijl veertigers die tot 12 uur ’s middags in bed kunnen blijven liggen alweer een stuk zeldzamer zijn.’ Luik als Van der Werf adviseert terughoudend te zijn met het gebruik van melatoninepillen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

Een kind wordt gevaccineerd tegen onder meer mazelen. De vaccinatiegraad daalt in Nederland steeds verder.

Hoe bezorgd moeten we zijn over toename van mazelen? 'Nog geen epidemie, wel waakzaam zijn'

Nederland kampt met een opleving van mazelen. Het RIVM heeft een team van deskundigen samengesteld als dijkwacht voor deze besmettelijke ziekte. Hoe bezorgd moeten we zijn en hoe hangt de vlag er bij jou in de buurt bji?

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.