Direct naar artikelinhoud
ReportageHitte

Scholen maken hitteplannen: ‘Nee, we hebben hier geen airco’

Dolle pret tijdens de laatste lesweek in Freinetschool Klim-op in Tisselt, Willebroek.Beeld Tim Dirven

Met deze hitte is het in veel scholen puffen voor de leerlingen en leerkrachten, die bezig zijn aan hun laatste schooldagen. Maar daar staan in de Freinetschool in Willebroek wel waterspelletjes tegenover. ‘Echt een heel mooie afsluiter van het schooljaar.’ 

“Warm, heel warm”, zucht een meisje uit het eerste leerjaar, dat samen met een drietal klasgenootjes met letterplaatjes aan het spelen is in de klas. “Goed dat ik een pet heb. En met water ben ik weer fris.” “Ik vind het niet erg”, zegt een van de andere meisjes. “Als je heel veel warm hebt, ga je gewoon onder de schaduw verder spelen. Je moet in de schaduw blijven, want anders krijg je hoofdpijn.” 

In de klas van juf Katleen Van der Taelen, het eerste leerjaar aan de GO! Freinetschool Klim-op in Tisselt, hebben alle kindjes hun drinkbus meegenomen. Nu het schooljaar op zijn laatste benen loopt, worden er geen echte lessen meer gegeven. Al werken de kinderen wel nog verder aan hun eigen projectjes, overeenkomstig de Freinet-filosofie. “Vrijdag is er het rapport”, zegt de juf. “En vanavond is er nog een oudercontact. Dan zijn er nog andere dingen zoals boeken teruggeven. Maar verder doen we niet te veel meer.” 

Vroeger naar huis 

De radio van beneden staat luid, zodat iedereen de zomerse hits kan horen. Het nieuws meldt dat Kris Peeters zijn ambt als vicepremier en minister van Werk neerlegt en naar Europa verkast, maar er is niemand die dat veel kan schelen. Iedereen zit al met zijn hoofd in de vakantie. In de lokalen, waar de gordijnen gesloten blijven, kruipt het kwik ondertussen omhoog. Om de kinderen koel te houden bij een temperatuur van 33 graden heeft ook deze school allerlei maatregelen getroffen. 

“Sowieso laten we de kinderen een hele dag drinken”, legt juf Katleen uit. “Over de middag is er ook gespoten met een tuinslang. We leggen hen uit dat ze zoveel mogelijk in de schaduw moeten lopen en niet in de zon. Als de ouders dat willen, kunnen ze op dinsdag- en ook donderdagmiddag hun kinderen komen ophalen. Dat is een initiatief dat van de scholengroep is uitgegaan.” 

Maar het leukste van de initiatieven zijn misschien wel de waterspelletjes, die de kinderen vandaag mogen doen. Een buurman heeft zelfs een grasveld in bruikleen gegeven, zodat de kinderen zich naar hartenlust kunnen laten gaan. Terwijl een klas van het vierde leerjaar door de schoolpoort stapt, krijgen ze een emmer water over zich heen van juf Tinne Bogaerts. “We zorgen er in elk geval voor dat de kinderen genoeg verkoeling hebben”, zegt directrice Tessa Vermeiren. “We hebben ook geen airco. Daarom doen we natuurlijk die spelletjes. De kinderen van de derde kleuterklas konden vandaag ook nog gaan zwemmen.” 

Belangrijk tijdens deze hitte: voldoende water drinken.Beeld Tim Dirven

Ondanks de temperaturen zijn er toch nog bepaalde tradities die in acht genomen moeten worden. Zo blijven de leerlingen van het zesde leerjaar donderdag slapen op de school. Om dan vrijdag de laatste schooldag samen in te zetten. “Maar hoe ze dat dan juist gaan oplossen met dit weer weet ik niet”, zegt Vermeiren. “Misschien kunnen de kinderen ook buiten slapen.” 

Het is niet enkel deze school in Tisselt, die in allerijl warmteplannen treft om deze hitte te bestrijden. Scholen over heel Vlaanderen zoeken nu naar ideeën om op een goede manier om te  gaan met de warmte. “Er is geen specifiek advies geweest”, zegt Nathalie Jennes, de woordvoerder van het GO!. “Maar we hebben wel een gezondheidsbeleid. Veel scholen vragen ouders nu ook om petjes en zonnecrème mee te brengen en zorgen zelf voor verfrissende activiteiten.” 

Dat er verschillen zijn tussen de staat van verschillende schoolgebouwen is iets wat zich dezer dagen laat voelen. De ene school is zo al beter geïsoleerd dan de andere. “Scholen die al lang meegaan zijn er anders aan toe dan nieuwere gebouwen", vervolgt Jennes. “We willen de nood aan goede infrastructuur dan ook aankaarten bij de nieuwe Vlaamse regering. De middelen die scholen krijgen voor onderhoud en renovatie moeten omhoog.” Bij het katholiek onderwijs is ook nog te horen dat de koepelorganisatie de scholen al in mei proactief gewezen heeft op het bestaan van de site ‘warme dagen’, waar alle do’s-and-don’ts voor warm weer door de overheid verzameld zijn.  

Tuinsproeier

Ook al adviseert de overheid daar om rustigere activiteiten aan te bieden, de waterspelletjes zijn op de school in Willebroek ondertussen volop aan de gang. Op het grasveld wordt er een mat uitgerold, met water en zeep, waar de kinderen over kunnen buikschuiven. De mat geeft uit op een klein opblaaszwembad. Terwijl juf Sofie emmers vult met water zitten de kinderen elkaar achterna met kleine waterpompjes. De juf installeert ook een grote tuinsproeier, die heen en weer wuift. Enkele minuten later neemt ze die nog in handen als haar eigen gigantisch waterpistool. Over heel het grasveld klinkt een enthousiast: “Whaaaaaa!” 

“Ik vind het superleuk", zegt Samira Doukkali, een jonge moeder die net door haar dochter en haar klasgenootjes is natgemaakt, terwijl ze haar dochter komt ophalen. Moeder en dochter blazen nog een kusje naar elkaar. “Echt een heel mooie afsluiter van het schooljaar.”