© Belga/Joris Herregods

Bart De Wever “perplex” na verandering regels vlak voor heropening terrassen

Antwerpen -

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is verontwaardigd over de beslissing van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) om schermen van plexiglas te verbieden in de horeca, één dag voor de heropening van de terrassen. “Ik ben echt geschandaliseerd dat het ministerieel besluit zo laat komt.” Ook in hele wat andere steden in heel Vlaanderen zijn de burgemeesters er niet over te spreken.

heropening-horeca

LEES OOK: Terrasregels veranderen 24 uur voor heropening, horeca reageert woest: “Nemen ze ons voor onnozelaars?”

Minder dan een dag voor de heropening van de terrassen was het voor cafés en restaurants nog onduidelijk of ze ook plexischermen zouden mogen plaatsen tussen tafels, om ze zo dichter tegen elkaar te zetten. Volgens het protocol dat verspreid werd onder de horecazaken mocht dat wel, maar in het nieuwe ministerieel besluit zal echter staan dat dit niet mag.

“Plexiglas kan niet worden gebruikt”, kondigde minister van Justitie Vincent Van Quickenborne vrijdagochtend aan. “Zeker niet op dit moment. Bij gesloten terrassen is het risico op besmetting te groot. De afstandsregel van anderhalve meter zal gerespecteerd moeten worden.”

“Zo kan je niet werken”

Volgens Antwerps burgemeester Bart De Wever had het ministerieel besluit al vroeger klaar moeten zijn. “Ik ben echt geschandaliseerd dat het ministerieel besluit zo laat komt”, zegt hij. “En uiteraard zijn er weer absurditeiten en verrassingen bij. Zo kan je eigenlijk niet werken.”

Op de Groenplaats in Antwerpen zijn de horecazaken volop bezig met het plaatsen van de terrassen. ©  Jan Van der Perre

De Wever: “We zijn veertien maanden in de crisis, het is niet alsof men geen eerdere teksten heeft. Maar wij moeten het dan wel vanaf middernacht toepassen. Wij hebben gisteren crisiscel gehad en hebben toen moeten gokken op basis van de teksten uit het verleden en de geruchten die we hoorden vanuit Brussel.”

De Antwerpse burgemeester stond naar eigen zeggen “perplex” na het nieuws over het verbod op plexischermen. “Ik heb gisteren aan de politie gevraagd om sowieso de eerste periode te sensibiliseren, want het is totaal onredelijk om van mensen te vragen regels toe te passen die ze nauwelijks hebben kunnen absorberen”, zegt De Wever.

Zomaar negeren kan niet

Dat hij de plexischermen zal toelaten in Antwerpen, wil De Wever echter niet gezegd hebben. “Ik maak mij de bedenking dat als dit expliciet in het ministerieel besluit staat, het ook kracht van wet heeft. Dan moet je als burgemeester opletten.”

“Ik heb geen sikkepit goesting om dat te handhaven, laat dat duidelijk zijn”, zegt De Wever. “Maar als het in de wet staat, kunnen mensen pv’s krijgen. Ook van hogerhand: de gouverneur kan er bijvoorbeeld op ingrijpen. Je moet dus een beetje opletten als burgemeester dat je mensen niet in rechtsonzekerheid stort. Ik heb wel geen enkele zin om horeca-uitbaters die geïnvesteerd hebben, in goed vertrouwen en op basis van het horecaprotocol, morgen te zeggen dat ze hun tent moeten sluiten.”

Ook in andere steden

Ook in andere steden zijn ze niet te spreken over de beslissing. Onder meer in Gent en Leuven werd al snel verontwaardigd gereageerd op het nieuws.

Mathias De Clerq, burgemeester van Gent.  ©  Frederiek Vande Velde

“Dit is niet ernstig”, zegt burgemeester van Gent Mathias De Clerq (Open Vld). “Zowel de horeca als de stadsdiensten hebben hemel en aarde verzet om alles conform de laattijdig ontvangen protocollen te organiseren. Dit een dag voor de opening op uw bord krijgen, is onbegrijpelijk. Dit is zeer moeilijk werken, en nu niet meer in orde te krijgen.” De Clercq kondigde ook aan dat de ordediensten in Gent niet zullen handhaven op het nieuwe verbod.

Hij kreeg meteen bijval van zijn collega uit Leuven, Mohamed Ridouani (sp.a). “De Leuvense horeca heeft veel moeite gedaan om conform de regels op te starten”, klonk het daar. “De protocollen waren al laat, en er is nog steeds geen ministerieel besluit. Nu mogen plexischermen toch niet. We gaan dat niet meteen handhaven, blijven pragmatisch, en geven horeca de tijd om zich in regel te stellen.

“We zullen toestand nagaan, maar niet optreden als alle andere terrasregels in orde zijn”, klinkt het ook bij burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA) van Sint-Niklaas. “Het is momenteel ook niet duidelijk op welke juridische basis de schermen verboden zouden zijn.”

Ook Fabian Maingain (DéFi), schepen van Economische Zaken in Brussel, is boos over de gebrekkige communicatie in dit dossier. “Pas donderdagnamiddag hebben we het protocol officieel ontvangen, en daarin zijn de plexischermen wel voorzien. We hebben aan de horeca dus meegedeeld dat ze volgens dat protocol mogen heropenen. Vanochtend zeggen ze dan dat het niet is toegestaan, getuigt van een compleet amateurisme”, vindt Maingain. Zijn stad zal dus “niet afwijken van het verstuurde protocol”.

De horeca in Brugge hoeft zich evenmin aan een heksenjacht te verwachten. “De politie zal enige soepelheid aan de dag leggen, anders wordt het onmogelijk voor de horeca om de regels na te leven en voor de politie om ze te controleren”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “De agenten zullen dus niet met een meetlat op pad gaan.”

In Hasselt wacht het stadsbestuur eveneens nog steeds op het ministerieel besluit. “Het is onbegrijpelijk dat daar nog geen spoor van is”, klinkt het op het kabinet van burgemeester Steven Vandeput (N-VA).

Bart Tommelein (Open Vld), burgemeester van Oostende. ©  Dominique Jauquet

Bart Tommelein (Open Vld), burgemeester van Oostende, zegt de nieuwe marsorder niet te zullen controleren. “De politie zal sowieso haar handen vol hebben”, aldus Tommelein. “De terrassen moeten om 22u dicht, we moeten ervoor zorgen dat er geen spontane feestjes ontstaan, én we moeten ervoor zorgen dat mensen voldoende afstand houden en niet gaan samenscholen. Men komt dan ook rijkelijk te laat met deze beslissing.”

In Blankenberge zijn de gemoederen minder verhit. De kustgemeente liet naar eigen zeggen eerder in een rondzendbrief al weten aan alle horecazaken dat plexischermen verboden zijn. “Er was altijd sprake van 1,5 meter tussen de gezelschappen. Dus het zou me verbazen moesten die schermen plots toegelaten zijn”, aldus burgemeester Daphné Dumery (N-VA).Toch zal ook Blankenberge de situatie een beetje aankijken. “Sowieso organiseert de politie hier geen heksenjacht”, aldus Dumery. “Zonder pardon of waarschuwing beboeten hebben we hier nooit gedaan.” (jvh, jcd)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER