Direct naar artikelinhoud
Britse coronavariantNieuw rapport

Nieuw rapport: ‘Britse variant wordt dominant in ons land, huidige maatregelen volstaan niet’

Het rapport werd opgemaakt door viroloog Emmanuel André.Beeld Thomas Nolf

Een nieuw rapport van virologen aan de KU Leuven, dat overgemaakt is aan de federale regering, toont hoe de besmettelijker Britse variant van het coronavirus over een maand dominant zal worden in ons land. In dat geval volstaan de huidige maatregelen niet om de epidemie onder controle te houden.

De voorbije weken werd nog slechts mondjesmaat winst geboekt in de strijd tegen de epidemie. Zowel de bevestigde covidbesmettingen als de ziekenhuisopnames stijgen weer in ons land. De daling van de positiviteitsgraad lijkt tot een halt te zijn gekomen. Het zijn voorzichtige tekenen dat het broze evenwicht dat we bereikt hadden na de tweede golf ons ontglipt.

De komende maand dreigen we de controle over de situatie helemaal te verliezen, zo blijkt uit nieuwe analyses van de KU Leuven over de verspreiding van B.1.1.7, de zogenaamde Britse variant van het coronavirus, die volgens de analyse 65 procent besmettelijker zou zijn dan de ‘gewone’ virusstam. Bij ongewijzigd beleid zal B.1.1.7 eind februari of begin maart het overgrote deel van de besmettingen in ons land voor zijn rekening nemen.

Op dit moment steekt iedere besmette Belg gemiddeld één andere persoon aan. Als de Britse variant zijn opmars voortzet, wordt dat 1,5 tot 2 personen. Dat betekent dat het virus weer de gekende exponentiële groei zal vertonen. De huidige maatregelen volstaan dan niet meer.

Kerstreizen

Het rapport, door minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke gevraagd aan viroloog Emmanuel André (KU Leuven), geeft indirect ook een inzicht in de gevolgen van de kerstreizen. Rond de jaarwisseling werden via genoomanalyse meer dan 100 stalen ontdekt met zorgwekkende varianten – hoofdzakelijk de Britse, en in mindere mate de Zuid-Afrikaanse variant. Het gaat om stalen van teruggekeerde reizigers.

De weken daarna namen de introducties in ons land minder snel toe, maar begon “fase twee”, aldus André: de verspreiding van de Britse variant onder de bevolking, met uitbraken in onder meer woon-zorgcentra en scholen. Onze belangrijkste opdracht nu is ‘flatten the curve’, zegt André – de groei van de epidemie zo lang mogelijk vertragen en intussen massaal vaccineren.

De analyses van André en collega’s maken deel uit van een groter rapport van het coronacommissariaat. Daarin prijken ook de eerste resultaten van de ‘coronatestbus’, die sinds begin december 23 Vlaamse scholen aandeed. Verontrustend is dat in een derde van die scholen B.1.1.7 aanwezig was. Bij recente uitbraken in twee scholen bleek ook de besmetting van zeer jonge kinderen opvallend.

Afkoelingsweek

Het rapport moest het sluitstuk vormen van een Overlegcomité donderdag. Maar dat Overlegcomité, waar nieuwe maatregelen voor de jeugd afgeklopt zouden worden, is uitgesteld naar een latere datum. Op Vlaams niveau werd woensdag nog beslist dat er geen ‘afkoelingsweek’ komt in het basisonderwijs, in de week voor de krokusvakantie. Enkel het secundair onderwijs zal zo’n afkoelingsweek krijgen, die bedoeld is om de besmettingsketen onder adolescenten tijdelijk stil te leggen. 

Leerlingen in het lager onderwijs zullen wel vaste plaatsen krijgen in de klas en in de refter. Als een leerling het virus oploopt, zullen de kinderen naast hem als hoogrisicocontact beschouwd worden. Als het ooit tot een sluiting van de scholen komt, dan vindt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) dat het Vlaams Parlement zich daar eerst over moet uitspreken. “Het is een essentieel grondrecht.”