24 februari 2018 om 18:50
Luister naar

Column: De Belg Swings

Hij baalde aanvankelijk als een stekker. Schopte wat om zich heen met nog in de schaatsen gestoken voeten. Sloeg een keertje met de vuist op de zachte, blauwe omwalling van de ijsarena in Pyeongchang. En ontspande toen, in zijn wit-gele schaatspak, dat deed denken aan een kruising tussen de pauselijke kleuren en een pak toetje.

‘De Belg Swings’, zoals tv-commentatoren hem vooral aan het begin van zijn carrière steevast noemden, haalde zaterdag een zilveren medaille bij het onderdeel massastart. De bronzen plak was voor de Nederlander Koen Verweij (de twintigste medaille voor Nederland in Pyeongchang) en het goud voor de Zuid-Koreaanse topfavoriet Soeung-Hoon Lee. ‘It’s History!’, twitterde Team Belgium snel na de uitslag. ­Vergeleken bij de euforie in het gastland van de Olympische Winterspelen – waar ze nog geen Zuid-Koreaans schaatsgoud hadden mogen begroeten en Lee nu een heel grote meneer is, met zijn de koers controlerende kompaan, de nog maar zestienjarige Jaewon Chung – bleef België aanvankelijk beheerst.

Maar toch, Bart Swings (27) haalde het eerste Belgische schaatsmetaal na Bart Veldkamp, die in Nagano in 1998 brons haalde op de 5000 meter. En hij was natuurlijk een Nederlander. Daarvoor haalde België brons met de viermansbob en kunstschaatsen in Chamonix (1924) en St. Moritz (1928) en goud en zilver in dezelfde sporten in 1948 (weer St. Moritz).

Zelfs de keurige, vroeger zeer rooms-katholieke Vlaamse krant De Standaard, nog nooit uit den bol gegaan voor de smalle ijzers, leefde mee: ‘Onze landgenoot Swings bleef tot het ­allerlaatste moment in de race voor goud. Het was maar in de sprint dat hij zijn meerdere moest erkennen in Lee. Swings schaatste een quasi perfecte race in de finale. Hij reed constant alert vooraan en hield zijn grootste concurrenten goed in de gaten. Zo vermeed hij dat Sven Kramer al vroeg stiekem een voorsprong kon nemen.’

De kranten in België legden zelfs uit wat de massastart, voor het ongeoefende oog een zootje rijders dat om mystieke redenen soms hard en dan weer zacht schaatst, is. Dat was geen overbodige luxe, want de voor de Winterspelen nieuwe discipline is best complex. Het heeft iets van een loterij. ‘Laat die massastart vijf keer plaatsvinden en waarschijnlijk krijg je vijf keer een ander podium’, citeerde De Standaard Swings.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Wim Dekker is lector informele netwerken en laatmoderniteit aan de Christelijke Hogeschool Ede.

Er wordt 17 miljard euro verdiend aan mensen met schulden. Kwijtschelden is waarschijnlijk goedkoper

De problematische schuldenlast in Nederland is 3 miljard. Sociaal werkers, deurwaarders, ambtenaren, advocaten en administrateurs hebben daar hun werk van gemaakt. Kosten: 17 miljard. Wim Dekker pleit voor een jubeljaar.

Het is echt niet vreemd dat Renze Klamer zich ook zonder geloof gelukkig voelt

Renze Klamer vindt het vervelend als mensen tegen hem zeggen: 'We bidden voor je.' Wat kerkverlaters vervelend vinden, is niet maatgevend, stelt Reina Wiskerke. Toch begrijpt ze de allergie van Klamer.

Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Afbeelding

Hoe de angst van een christen verdreven kan worden en hoe jij daar een rol in kan spelen

Zondag barstte een patiënt in huilen uit na de dienst, omdat ik hem als protestants pastor geen communie kon geven, schrijft Kelly Keasberry. Ze nam de snikkende man in haar armen, waarop er iets wonderlijks gebeurde.

Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Geef autonomen aandacht, erkenning en een goed gesprek. Confrontatie werkt niet

Mensen die zich ‘als staatsburger uitschrijven’ moet je niet hard aanpakken. Dat bevestigt hen alleen maar in hun gelijk dat de overheid omvergeworpen moet worden, zegt Bart Jan Spruyt.

Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.