Direct naar artikelinhoud
NieuwsIsraëlisch-Palestijns conflict

► ‘Aangekondigde’ raketaanval in Gaza treft kantoren internationale pers: ‘Beangstigende ontwikkeling’

Jala Tower, waar onder meer persbureau Associated Press en nieuwszender al-Jazeera een kantoor hadden, stort in na een ‘aangekondigde' raketaanval.Beeld AFP

Het geweld tussen Israël en de Palestijnen hield ook in de nacht van vrijdag op zaterdag aan. Het is de vijfde nacht op rij dat er over en weer geschoten wordt. Een gebouw in de Gazastrook, waar onder meer Associated Press en al-Jazeera huisden, is getroffen door een ‘aangekondigde’ Israëlische luchtaanval. Dit is de laatste stand van zaken.

en

Bekijk hier beelden van het instortende mediagebouw:

Video wordt geladen...

Een raketaanval heeft in de Gazastrook een gebouw getroffen met kantoren van internationale media, waaronder persbureau Associated Press en nieuwszender al-Jazeera. De eigenaar van het gebouw zou voorafgaande aan de aanval zijn gewaarschuwd dat Israël een raketaanval zou uitvoeren. Daardoor konden mensen uit de toren worden geëvacueerd. In het gebouw bevonden zich naast internationale media ook kantoren van andere organisaties en appartementen. Over mogelijke slachtoffers is nog niets bekend.

Een woordvoerder van het Israëlische leger bevestigt de aanval en de waarschuwing. Het gebouw kwam in het vizier vanwege ‘militaire informatie van Hamas’. De woordvoerder benadrukt dat de inzittenden ‘ruim de tijd kregen om te evacueren’. Volgens persbureau AP vond de raketaanval ongeveer een uur na de waarschuwing plaats.

Een woordvoerder van het Witte Huis twitterde dat Washington Israël heeft aangesproken over de aanval op de toren. “We hebben direct aan de Israëli’s gecommuniceerd dat het waarborgen van de veiligheid van journalisten en onafhankelijke media een primaire verantwoordelijkheid is.” 

Voorman Gary Pruitt van AP zei “geschokt en ontzet” te zijn door actie van de Israëliërs. “Dit is een ongelooflijke beangstigende ontwikkeling”, aldus de ceo. “We zijn maar zeer nipt aan een verlies van een mensenleven ontsnapt.” Ook Wael al-Dahdouh, bureauchef van al-Jazeera in Gaza, was niet te spreken over de aanval en noemde het “vreselijk” en een “poging om media het zwijgen op te leggen”.

‘126 Palestijnse doden, honderden gewonden’

De Palestijnse Rode Halve Maan meldt dat er inmiddels in totaal bijna 1900 gewonden zijn gevallen op de Westelijke Jordaanoever, in Oost-Jeruzalem en in de Gazastrook. Het Israëlische leger heeft afgelopen nacht naar eigen zeggen minstens vijf aanvallen uitgevoerd in de hele Gazastrook. Een van de doelwitten was een van de hoofdkwartieren van Taoufik Abou Naim, commandant van de veiligheidstroepen van Hamas. Ook werden verschillende Palestijnse raketlanceringsplaatsen aangevallen.

Tien leden van dezelfde familie zijn deze morgen dan weer gedood bij een Israëlische luchtaanval in het westen van de Gazastrook. Onder de slachtoffers waren acht kinderen en twee vrouwen. Zij werden volgens medische bronnen gedood in hun drie verdiepingen tellende gebouw in het vluchtelingenkamp Al Shati.

Volgens de laatste schatting van Palestijnse autoriteiten vielen bij het escalerende conflict de voorbije dagen al 126 doden, waaronder 31 kinderen. Meer dan 950 mensen raakten gewond bij de Israëlische bombardementen op de Gazastrook. 

Rookpluimen stijgen op boven Gaza na een Israëlische luchtaanval zaterdagnacht.Beeld AFP

‘2000 raketten afgevuurd vanuit Gaza’

Volgens het Israëlische leger zijn er meer dan 2000 raketten afgevuurd vanuit de Gazastrook, waarvan er bijna duizend werden onderschept. Er kwamen negen Israëli’s om het leven en ook hier zijn honderden gewonden gevallen.

Eerder op vrijdag bracht de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een videoverklaring uit waarin hij verklaarde dat Hamas “een zeer hoge prijs zou betalen” voor de raketbeschietingen en aanvallen op het land. “Ik zei dat we Hamas en de andere terroristische organisaties heel hard zouden aanvallen - en dat is precies wat we doen”, aldus Netanyahu. “In de afgelopen 24 uur hebben we ondergrondse doelen aangevallen. Hamas dacht dat het zich daar zou kunnen verbergen, maar dat is onmogelijk.”

Vanuit het door Hamas gedomineerde Gaza worden ook zaterdagnacht raketten afgevuurd op Israëlische doelen.Beeld AFP

Internationale leiders roepen al de hele week op tot een wapenstilstand. De Franse president Emmanuel Macron sprak vrijdag nog met Netanyahu. De Israëlische premier sprak zijn waardering uit voor Macron, Amerikaanse president Joe Biden, de Britse premier Boris Johnson en andere leiders voor hun steun aan Israël tijdens het aanhoudende conflict. Egypte leidt de onderhandelingen, maar geen van beide kanten lijkt momenteel bereid de wapens neer te leggen.

Ook raketten vanuit Syrië

Vrijdag werden vanuit Syrië drie raketten afgevuurd op buurland Israël. Volgens het Israëlische leger is een daarvan in Syrië neergekomen. Waar de andere twee terecht zijn gekomen is niet bekend.

Volgens persbureau AFP volgden de raketbeschietingen op een conflict bij de Libanees-Israëlische grens, waarbij een strijder van de sjiitische beweging Hezbollah werd gedood door het leger van Israël. Hezbollah is ook aanwezig in het zuiden van Syrië, waar de raketten vandaan kwamen.

Donderdag werden er ook al raketten vanuit Libanon op Israël afgevuurd. De aanvallen hebben te maken met het opgelaaide conflict tussen de Palestijnse Hamas en het Israëlische leger rond de Gazastrook. De spanningen liepen afgelopen week hoog op na rellen in Oost-Jeruzalem vanwege de uitzetting van Palestijnen om plaats te maken voor Joodse kolonisten.

Ook raketten vanuit Syrië
Beeld AFP