Puigdemont mag opnieuw vrij reizen in Europa, behalve in Spanje: “Hij kan gaan en staan waar hij wil”

© AP

Het is nog niet duidelijk wat de voormalige Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont gaat doen, nu het Spaanse Hooggerechtshof heeft besloten het Europese aanhoudingsbevel voor Puigdemont in te trekken. Dat zegt zijn Belgische advocaat Paul Bekaert aan Belga. Hij benadrukt dat het Spaanse aanhoudingsmandaat wel nog steeds geldt.

Het Spaanse Hooggerechtshof ziet af van de overlevering van de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont, die in Duitsland werd gearresteerd. Rechter Pablo Llarena besloot om de internationale en Europese aanhoudingsbevelen tegen hem en vijf andere Catalaanse leiders in te trekken, klinkt het donderdag.

Concreet wil dit zeggen dat Carles Puigdemont en de andere Catalaanse leiders naar het buitenland mogen gaan zonder het risico te lopen gearresteerd en overgeleverd te worden. Naast Puigdemont gaat het om Toni Comín, Lluís Puig en Meritxell Serret (die in België in ballingschap verblijven), en Clara Ponsati (die in Schotland leeft). Naar Spanje terugkeren kunnen ze echter niet, want het nationale aanhoudingsbevel is nog steeds van kracht.

De intrekking volgt op de beslissing van Duitsland vorige week om Puigdemont over te leveren voor misbruik van overheidsgeld, maar niet voor rebellie. Op dat laatste staan zwaardere straffen van 25 jaar.

“Verstandig”

In zijn arrest stelt rechter Pablo Llarena de uitlevering niet te aanvaarden als het enkel voor misbruik van overheidsgeld geldt. Hoe de procedure nu verder zal lopen is onduidelijk, aangezien Llarena in december een eerste internationaal aanhoudingsbevel tegen de separatisten introk om het eind maart opnieuw te activeren. “Hoewel we deze aankondiging verwelkomen, moeten we voorzichtig blijven tot de Spaanse regering ons garandeert dat dit het einde van de zaak is”, reageerde Aamer Anwar, de advocaat van Clara Ponsati.

Bij het parket van de Duitse staat Sleeswijk-Holstein is de intrekking van het Europees aanhoudingsbevel nog niet betekend, zei een woordvoerster aan het Duitse persbureau DPA.

“De beslissing (om het aanhoudingsbevel in te trekken) is verstandig”, luidt het in een gezamenljke verklaring van de Duitse advocaten van Puigdemont. “Ze is de logische consequentie van onze bemoeienissen van de laatste weken en maanden”. “Wij hebben van in het begin van de rechtsgang gezegd: politieke conflicten van een staat dienen politiek beslecht en niet middels het strafrecht”.

(lees verder onder de foto)

© AFP

“Gaan en staan waar hij wil”

In een reactie aan persagentschap Belga reageert Paul Bekaert, de advocaat van Puigdemont, dat hij zich naar eigen zeggen nog niet kan uitspreken over de gevolgen van de beslissing van de Spaanse rechter. “Ik heb net contact gehad met mijn Duitse collega en we zijn voor het ogenblik in gesprek over wat er nu verder zal gebeuren. Er is op dat vlak nog niets beslist, maar hij kan gaan en staan waar hij wil”, aldus de advocaat.

De advocaat benadrukt dat enkel het Europese en internationale aanhoudingsmandaat is ingetrokken. Het Spaanse aanhoudingsmandaat geldt wel nog. Zou Puigdemont terugkeren naar Spanje, dan zal men hem daar wel onmiddellijk aanhouden. Of we de vroegere Catalaanse leider dan opnieuw in ons land mogen verwachten, kon Bekaert voorlopig evenmin niet kwijt.

En ook Puigdemont heeft gereageerd op het nieuws. De intrekking “toont de immense zwakheid” van het dossier aan, zo zegt de afgezette Catalaanse minister-president donderdag zelf. In een tweet riep Puigdemont overigens de Spaanse justitie op de voorlopige hechtenis van negen andere separatistische leiders op te heffen en zo te tonen “dat zij begint te handelen zoals de Europese justitie”.

(lees verder onder de foto)

© REUTERS

Referendum

Puigdemont zit in zwaar juridisch vaarwater sinds het onafhankelijkheidsreferendum in Catalonië van oktober 2017. Voor dat referendum werd volgens het Spaanse gerecht 1,6 miljoen euro aan overheidsgeld uitgegeven. Puigdemont werd op 25 maart opgepakt in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, toen hij via Denemarken met de auto terugkeerde van Finland naar ons land. Hij verbleef bij ons in ballingschap sinds het referendum.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen