foto VRT NWS - uitgedroogde schepvijver aan het infocentrum van de Bourgoyen
Radio 2

Grote plas in Bourgoyen in Gent staat bijna droog: "Een ramp voor de watervogels"

De grote vijver in het Gentse natuurgebied Bourgoyen-Ossemeersen is bijna helemaal opgedroogd. Oorzaak is de aanhoudende droogte. En dat is vooral een groot probleem voor de vele watervogels die er leven. "Watervogels vinden er niet alleen hun eten, ze overnachten er ook, omdat het daar veilig is", zegt Bart Vangansbeke van Natuurpunt.

De hittegolf moet nog beginnen, maar nu al bevat de grote plas in de Bourgoyen-Ossemeersen amper nog water. De verwachting is dat de vijver binnen een paar dagen helemaal is opgedroogd. En dat is een ramp voor de vele watervogels in het Gentse natuurgebied. "Zij hebben dat water nodig om voedsel te vinden", vertelt Bart Vangansbeke van Natuurpunt. "Maar ook belangrijk, veel watervogels overnachten in de plas omdat het daar veiliger is. Als de plas verdwijnt, zijn al die zaken verdwenen."

Ringvaart biedt geen oplossing

Veel alternatieve opties in de omgeving zijn er niet. "De plas ligt in het laagst gelegen deel van de Bourgoyen. Als die droog staat, is dat ook het geval bij alle grachten en sloten in de buurt. Dat is een gigantisch probleem." Ook de ringvaart, die net langs het natuurgebied ligt, biedt geen oplossing, zegt Vangansbeke. "Waterplassen hebben een overgang van diep naar ondiep. Watervogels eten heel vaak in de zogenaamde slikzones, waar het erg modderig is. In een waterloop met verharde oevers gaat dat niet."

Het overschot aan water in de winter en lente moet veel beter opgeslagen worden, zodat we voldoende reserve hebben in periodes van droogte
Bart Vangansbeke, Natuurpunt

In 2018 droogde de plas al eens uit. Toen werd er water opgepompt vanuit de Leie, maar dat bleek geen goede oplossing. "De waterkwaliteit van de Leie was niet goed genoeg. Bovendien zaten er veel exoten in de Leie die dan in het natuurgebied terechtkwamen." Volgens Vangansbeke moeten er dringend structurele oplossingen komen. "Het overschot aan water in de winter en de lente moet veel beter opgeslagen worden. Op die manier kan het dan gebruikt worden in de droge periodes. Nu wordt het water zo snel mogelijk naar de zee afgevoerd en zijn er geen reserves in periodes van droogte."

Ook problemen in Aalst en Ninove

Niet alleen de Bourgoyen in Gent kampt momenteel met droogte, ook in Aalst en Ninove zijn er problemen. "Veel poelen waar kamsalamanders leven, een Europees beschermde diersoort is dat, vallen droog. Dat is nu al verschillende jaren na elkaar zo. Daardoor komt de voortplanting in het gedrang. Volwassen dieren overleven wel, maar de larven niet. Op termijn is dat een ramp", zegt Vangansbeke.

Kunnen we dan zelf niets doen? "Voor heel veel tuinvogels is het heel belangrijk dat ze voldoende water hebben, omdat veel vijvers en poelen droog staan. Je kan zeker helpen door in je tuin of op je koer schaaltjes met water te zetten", besluit Vangansbeke. 

Meest gelezen