Direct naar artikelinhoud
Gaza

Rakettenregen in Gazastrook: grootste explosie van geweld sinds oorlog in 2014

Een Palestijnse jongen bekijkt een verwoest gebouw na een Israëlische luchtaanval in Gaza op 13 november 2018.Beeld EPA

Een mislukte geheime missie van het Israëlische leger in Gaza heeft een explosie van geweld veroorzaakt die zijn weerga niet kent sinds de ‘zomeroorlog’ tussen Israël en Hamas in 2014. Vanuit de Gaza-strook werden sinds begin deze week meer dan 400 raketten afgevuurd, Israëlische strijdkrachten bombardeerden ongeveer 150 posities van Hamas.

De regerende Hamas-beweging en andere militante groeperingen zeiden dinsdag bereid te zijn tot een wapenstilstand, op verzoek van Egypte dat bemiddelt tussen de strijdende partijen. Ze voegden er wel een belangrijke voorwaarde aan toe: er kan pas sprake zijn van een staakt-het-vuren “als de Israëlische agressie beëindigd wordt”, aldus een hoge Hamas-functionaris, Ismail Radwan. Andere militante leiders lieten zich ook in die trant uit.

Eerder op de dag dreigde Hamas de raketbeschietingen nog op te voeren. Dat gebeurde nadat de Israëlische luchtmacht enkele flatgebouwen in de dichtbevolkte Gaza-stad in puin had gelegd. De panden waren volgens Israël eigendom van of in gebruik door Hamas. Met lichte raketten werden bewoners gewaarschuwd om de gebouwen te verlaten. De bombardementen volgden op een rakettenregen vanuit Gaza die een dodelijk slachtoffer eiste, een Palestijnse bouwvakker in de Israëlische kustplaats Ashkelon. De Israëlische bombardementen kostten volgens Palestijnse bronnen ten minste zeven mensen het leven, onder wie twee burgers.

Gewapende confrontatie

Directe aanleiding voor het opgelaaide geweld is een gewapende confrontatie, zondag, tussen Israëlische special forces en Hamas-strijders. Daarbij kwamen een Israëlische officier en zeven strijders om het leven. Na de begrafenissen in Gaza, maandagmiddag, klonk in de straten uit duizenden monden de roep om wraak. Niet lang daarna daalden vele tientallen raketten neer op Israëlisch grondgebied, en kwam het Israëlische leger in actie. Onder de talrijke doelwitten waren lanceerinstallaties, munitiefabrieken, tunnels en andere objecten van Hamas. Israël houdt de fundamentalistische beweging verantwoordelijk – ook al vuurden militante groepen als de Islamitische Jihad en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina eveneens raketten af.

‘Het is de plicht van de regering om de veiligheid te verzekeren van de bewoners en om Hamas te laten zien wie de heerser is in de staat Israël’
Eli Yishai, voormalig vicepremier Israël

De groeperingen dreigden dinsdag met aanvallen op verder gelegen doelen, zoals de havenstad Ashdod en Beersheva in de Negev-woestijn. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger, Jonathan Conricus, herbergt Gaza een arsenaal van 20.000 raketten en mortiergranaten. Daartoe behoren ook precisiewapens. Een daarvan werd gebruikt om een Israëlische legerbus te beschieten. Militairen hadden het voertuig net verlaten. Een jonge soldaat raakte op korte afstand van de vernielde bus gewond.

Extra troepen

Het Israëlische leger vervoerde de afgelopen dagen extra troepen en tanks naar het grensgebied. Ook werd personeel toegevoegd aan het raketafweergeschut Iron Dome, dat de afgelopen dagen honderd maal doel trof.

Premier Benjamin Netanyahu liet na een zitting van zijn veiligheidskabinet weten dat het leger de ruimte heeft om “zonodig operaties voort te zetten”. Voormalig vicepremier Eli Yishai, die de bijeenkomst bijwoonde, toonde zich ontevreden. Hij had gehoopt op een groot offensief. “Het is de plicht van de regering om de veiligheid te verzekeren van de bewoners in het zuiden en om Hamas te laten zien, voor eens en altijd, wie de heerser is in de staat Israël.”