Luister naar

Vijfsterrensenator wil dat EU Italië ruimdenkend tegemoet treedt

Nieuws
Opnieuw maakten de financiële markten vrijdag duidelijk geen vertrouwen te hebben in de nieuwe Italiaanse regering. Nergens voor nodig, vindt Daniele Pesco, senator voor de grootste regeringspartij Vijfsterrenbeweging. ‘Onze maatregelen zijn toegesneden op veel betere economische prestaties.’
Ruurd Ubels Ruurd Ubels
vrijdag 25 mei 2018 om 21:16
Vijfsterrensenator wil dat EU Italië ruimdenkend tegemoet treedt
Vijfsterrensenator wil dat EU Italië ruimdenkend tegemoet treedt ap / Alessandro Di Meo

Rome

Vrijdag was de Italiaanse premier, Giuseppe Conte (53), druk bezig met het zoeken van ministers voor zijn populistische en EU-kritische coalitie. Nog even en de regering van de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging (M5S) en de anti-immigratiepartij Lega kan van start. Een botsing met de Europese Unie is dan een kwestie van tijd.

Nee hoor, laat Daniele Pesco (44), weten via een e-mailgesprek. Sinds twee maanden is hij vicevoorzitter van de Vijfsterrenbeweging in de Senaat. Pesco erkent dat de nieuwe regering Europese afspraken in Brussel ter discussie wil stellen, zoals die over de strenge begrotingsregels en het toelaten van vluchtelingen. Maar de vraag of afspraken niet belangrijker zijn dan ideeën van een nieuwe regering, ontwijkt hij. ‘Het belangrijkste is, de behoeften en eisen van burgers voorop te zetten. We moeten terug naar de oorspronkelijke geest van de Europese samenwerking.’

cruciale fase

De Italiaanse democratie verkeert volgens Pesco in een cruciale fase. ‘Lega en wij hebben een akkoord gesloten om de kwaliteit van het leven van de burgers te verbeteren. We hebben eindelijk de kans om de geschiedenis van ons land – en in zekere zin ook de bestemming van Europa – te veranderen. ’

Niettemin is de kritiek op het regeerakkoord fors. Hogere uitgaven en lagere belastingen – het zijn slechts twee van de vele voorstellen die volgens critici de Italiaanse begroting zullen ruïneren. En dus ook de geloofwaardigheid van de eurozone.

Niemand hoeft zich echter zorgen te maken, vindt Pesco. Het idee dat bezuinigingen economische problemen oplossen, noemt hij achterhaald. ‘De geschiedenis en de recente feiten tonen aan dat belastingverhogingen en sociale besparingen voor meer recessie zorgen en de economische groei aantasten (zoals in Griekenland, red.). Die vergroten de staatsschuld.’

strafbankje

De nieuwe coalitie redeneert als volgt: door bijvoorbeeld de belastingtarieven te verlagen (naar 15 en 23 procent) en een basisinkomen in te voeren, neemt de koopkracht van de Italianen toe en wordt de economie gestimuleerd.

De vrees dat de Europese Commissie Italië volgend jaar op het strafbankje zal zetten wegens het overschrijden van de Europese begrotingsregels, is in de visie van Pesco ongegrond. ‘De maatregelen die wij willen nemen, zijn toegesneden op veel betere economische prestaties.’ Het kan maar zo dat ‘over een jaar of drie, vier’ de Italiaanse regering zeventig miljard euro verdient door het aantrekken van de economie.

eurozone

Opmerkelijk is de draai van de Vijfsterrenbeweging over het lidmaatschap van de euro. Tot een halfjaar geleden vond de partij de euro een belemmering voor de ontwikkeling van de Italiaanse economie. Sinds het aantreden van Luigi Di Maio (31) als partijleider, heet het dat een vertrek uit de euro ‘op dit moment’ niet aan de orde is. Wanneer is het dat wel? Als Brussel de Italianen aan de afspraken uit het zogenoemde Stabiliteits- en Groeipact houdt en Rome verplicht zijn begroting ten minste in evenwicht te hebben?

‘Een referendum over de euro is op dit moment geen cruciaal onderwerp’, antwoordt Daniele Pesco. ‘We denken dat we het bestuur van de euro kunnen veranderen en aan de tafel kunnen blijven zitten.’

niet meetellen

Pesco beroept zich op de ‘gouden regel’ in het Stabiliteits- en Groeipact: investeringen om de groei in een euroland structureel te stimuleren, worden niet meegerekend in het vaststellen van de staatsschuld en het begrotingstekort.

Anders gezegd: het geld dat de regering-Conte wil uittrekken voor internetverbindingen, onderzoek, hernieuwbare energie en nieuwe spoorwegverbindingen in Zuid-Italië mag Brussel niet meetellen, als de Italiaanse begroting tegen het licht wordt gehouden.

Pesco: ‘We hopen dat de EU ruimdenkend zal zijn als het gaat om wat de Italiaanse economie daadwerkelijk nodig heeft.’ <

Italiaanse bisschoppen tegen vlaktaks

De Italiaanse bisschoppenconferentie keert zich tegen de zogenoemde vlaktaks die de nieuwe, populistische regering de komende jaren wil invoeren. De coalitie van de Vijfsterrenbeweging en Lega wil terug naar twee belastingtarieven: 15 en 23 procent. Als Italianen minder belasting betalen, gaan ze meer besteden en trekt de economie aan, is de gedachte. Dan stijgen ook de inkomsten van de overheid.

Voorzitter Gualtiero Bassetti van de bisschoppenconferentie kiest echter voor ‘fiscale progressiviteit’. Dat mensen met een hoger inkomen meer belasting betalen, is een pijler onder elke rechtvaardige samenleving, zo citeert het Italiaanse persbureau Ansa bisschop Bassetti.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Mensen haasten zich om hulppakketten te bemachtigen in het noorden van de Gazastrook.

Israël voert aanvallen Gaza op, generaal waarschuwt dat operatie in Rafah nabij is

Het Israëlische leger heeft zware aanvallen uitgevoerd op het noorden en midden van Gaza, de hevigste in weken. Intussen worden de aanwijzingen steeds duidelijker dat een aanval op de zuidelijke stad Rafah aanstaande is.

Breng het hulppakket voor Oekraïne in stemming en we zullen jou wegstemmen, dreigde Marjorie Greene tegen Huisvoorzitter Mike Johnson

Huisvoorzitter Johnson werd door evangelische leiders aangesproken om hulppakket Oekraïne aan te nemen

Het kon zijn politieke ondergang betekenen, besefte Huisvoorzitter Mike Johnson. Toch bracht hij het hulppakket voor Oekraïne in stemming in het Congres. Oproepen van christelijke leiders speelden daarbij een grote rol.

'Alleen ja betekent ja' staat op een protestbord tijdens een stille mars in Polen na de dood van Lizaveta Hertsen. De vrouw stierf in het ziekenhuis nadat ze op gruwelijke wijze was verkracht.

EU akkoord over 'vrouwenwet' die geweld moet tegengaan - maar verkrachting ontbreekt. 'Gemiste kans'

Na twee jaar getouwtrek is het woensdag zover: het Europees Parlement stemt in met een wet die geweld tegen vrouwen moet tegengaan. Toch is er teleurstelling, want ‘verkrachting’ werd uit de tekst geschrapt.

Ook honderdduizenden Amerikaanse granaten voor Oekraïne kunnen de oorlog alleen niet beëindigen. Daarvoor moet ondanks Russische blokkades worden geïnvesteerd in vredesdiplomatie.

Wie vrede wil bereiken, moet niet alleen investeren in wapens maar ook in vredesdiplomatie

Méér wapens is wereldwijd het antwoord op de toenemende onveiligheid. Maar wapens alleen brengen geen vrede. Het is nu de tijd om na te denken en voor te bereiden op wat nu ondenkbaar lijkt - spreken over vrede.

Antony Blinken komt dinsdag aan op Andrews Air Force Base voor zijn vlucht naar Peking.

Blinken reist met dreigende taal af naar China, Beijing lijkt niet onder de indruk

Als de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken vandaag aan zijn driedaagse bezoek aan China begint, staat hem een bitse confrontatie te wachten.

Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.