© AFP

Nederland kruipt door het oog van de naald tegen Japan maar staat na omstreden strafschop in kwartfinale van WK vrouwenvoetbal

Het Oranje-legioen haalt opgelucht adem: Nederland stoot door naar de kwartfinales op het WK vrouwenvoetbal en daarin treft het zaterdag Italië. Het leek er echter lange tijd op dat Japan het zou halen want zij waren veruit de betere ploeg in de 1/8e finales, maar faalden in de zone van de waarheid met ofwel het doelhout of een redding op de lijn. Nederland won alsnog (tegen de gang van het spel in) na een omstreden strafschop in de 87e minuut wegens handspel: 2-1...

vml

Lieke Martens scoorde vanop de stip het beslissende doelpunt, in de 17e minuut had ze Oranje uit een corner met een leep hakballetje ook al op 1-0 gezet. Yiui Hasegawa scoorde vlak voor rust de gelijkmaker voor Japan na knap combinatievoetbal. Na rust hielden de lat en doelvrouw Sari van Veenendaal Oranje recht.

Een verlenging leek in de maak, tot de bal vlak voor tijd op de stip ging nadat Vivianne Miedema van kortbij de bal op de uitgestoken arm van Saki Kumagai had geschoten. Even leek de VAR die beslissing nog te herroepen maar uiteindelijk kreeg de Japanse kapiteine geel en werd de strafschop genomen: 2-1.