Nederlaag voor Theresa May: Brits parlement verwerpt brexitdeal

Het Britse parlement heeft zich met 432 tegen 202 stemmen gekant tegen het akkoord dat premier Theresa May met de Europese Unie had bereikt over de voorwaarden voor het vertrek van haar land. De afwijzing van de parlementsleden vormt een dreun voor May en versterkt de politieke onzekerheid over het brexit-proces.

adm, pvm, domi, belga

De parlementsleden kantten zich tegen het 585 bladzijden tellend akkoord waarin de voorwaarden voor de boedelscheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie staan opgelijst. Dat akkoord moest verzekeren dat het Britse vertrek op 29 maart op een geordende manier plaatsvindt.

Een historische nederlaag voor premier May. Het is het grootste verlies van een regering bij een parlementsstemming sinds 1924. “De regering zal luisteren naar het parlement”, zei May meteen na de stemming. “Maar het Britse volk verdient eveneens duidelijkheid. Als de oppositie dus doorzet met haar gevraagde vertrouwensstemming, wil de regering daar morgen in dit parlement over debatteren.”

Labour-leider Corbyn voegde meteen de daad bij het woord en diende een motie van wantrouwen in. Daar zal morgen over gedebatteerd worden. Als ze die verliest, moet May opstappen. “May heeft telkens elke dialoog afgewezen. De voorbije twee jaar heeft May enkel gedacht aan de belangen van de Conservatieve partij. Na twee jaar van opeenvolgende mislukkingen, kan de premier echt niet meer geloven dat ze een goede deal voor het Britse volk zal bereiken”, aldus Corbyn.

Reacties

Vlaams minister-president Geert Bourgeois meent dat een verlenging van de onderhandelingen en het uitstel van het Britse vertrek uit de Europese Unie de enige uitweg op korte termijn vormen om chaos te vermijden. “Ik herhaal en hoop dat het Verenigd Koninkrijk nog altijd kan terugkomen op de onzalige Brexit, ook het Hof van Justitie bevestigde recent deze mogelijkheid”, aldus de minister-president.

Uiterst opvallend: Donald Tusk alludeert op Twitter naar een annulatie van brexit. “Indien een deal niet mogelijk is, en niemand een no-deal wil, wanneer zal er dan iemand de moed hebben om te zeggen wat de enige positieve oplossing is?”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wat vooraf ging

Parlementsvoorzitter John Bercow bepaalde eerder al dat er eerst vier amendementen op het huidige akkoord in behandeling werden genomen. Intussen werd dat teruggebracht tot slechts één amendement. Met name het vierde: dat is een amendement betreffende de backstop. De zogenaamde backstop moest vermijden dat er opnieuw een harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland. Het amendement zou het VK het recht geven om die op te heffen zonder toestemming van Europa. Het amendement werd met een verpletterende meerderheid verworpen.

“No-deal is onzekerheid”

Voor de stemming stelde May dat “de tijd gekomen is om een beslissing te nemen”. “Een stem tegen deze deal is een stem voor niets minder dan onzekerheid, verdeeldheid en het risico op een no-deal”, klonk het. Indien dat amendement het haalt, betekent dat een pijnlijke nederlaag voor premier May. In dat geval kan ze er zelfs voor kiezen om de uiteindelijke stemming over het Brexitakkoord niet meer te laten plaatsvinden.

En wat nu?

Nu de deal van May weggestemd werd, is het onduidelijkheid troef. Hoe het verder moet met de brexit, weet niemand. Er wordt wel al volop gespeculeerd over een uitstel van het Britse vertrek uit de EU.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer