België zakt naar 21ste plaats op competitiviteitsranking Wereld Economisch Forum

Vorig jaar stond België nog op de 20ste plaats in de ranglijst. © EPA-EFE

België is gezakt naar plaats 21 op de jaarlijkse competitiviteitsranglijst van het Wereld Economisch Forum (WEF), één plaats lager dan bij de vorige editie, toen ons land ook al achteruitging. België staat op de eerste plaats wat macro-economische stabiliteit betreft, maar verliest vooral punten voor ICT en arbeidsmarkt.

Het WEF lijst jaarlijks zowat 140 landen op volgens concurrentiekracht. Verschillende parameters worden in rekening gebracht: veiligheid, gezondheid, efficiëntie van de overheid, infrastructuur, belastingklimaat, onderwijs, enzovoort. België zat de voorbije jaren tussen plaats 15 en 20. Dit jaar werd de methodologie herzien, gebaseerd op ‘de snelle transformatie van de wereldeconomie ten gevolge van de vierde industriële revolutie’.

Daaruit blijkt volgens het WEF dat de wereldeconomie niet voorbereid is op de vierde industriële revolutie, waarbij de meeste landen over onvoldoende innovatievermogen beschikken.

De absolute toplanden op het vlak van competitiviteit zijn de Verenigde Staten, Singapore en Duitsland. Zwitserland, dat tijdens de vorige editie koploper was, staat nu op de vierde plaats. Nederland zakt van plaats vier naar zes, het Verenigd Koninkrijk blijft op acht en Frankrijk stijgt van plaats 22 naar 17. Al onze buurlanden scoren opvallend beter dan België.

Ons land verliest vooral punten wat ICT en arbeidsmarkt betreft. Meer in detail scoort België niet goed voor onder andere ‘terrorisme-incidentie’, overheidsregulering, kwaliteit van de wegen, efficiëntie van treindiensten, complexiteit van belastingen, belasting op arbeid en houding tegenover ondernemersrisico.

Het WEF benadrukt dat in een tijd van oplopende handelsspanningen, openheid een boost kan geven aan de competitiviteit. Het roept regeringen ook op om een beleid aan te nemen dat pro-groei en pro-inclusie is.