Direct naar artikelinhoud
NieuwsVervuiling

Fietsen, verkeersborden en winkelkarren: ‘Dijle in Leuven is de vuilste waterloop van Vlaanderen’

Fietsen, verkeersborden en winkelkarren: ‘Dijle in Leuven is de vuilste waterloop van Vlaanderen’
Beeld BELGA

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is gestart met de jaarlijkse opkuis van de rivier de Dijle in het centrum van Leuven. ‘Nergens is het zo vuil als hier’, zegt woordvoerder Katrien Smet. “Fietsen, winkelkarretjes, nadarhekken: je kan het zo gek niet bedenken of het ligt in de Dijle.’

en

Minstens één keer per jaar ruimt de Milieumaatschappij afval op in de Dijle. Om dat vlotter te laten verlopen, wordt het waterpeil van de rivier enkele dagen lager gezet, door het water langs de Voer af te leiden. Vorig jaar is het niet gelukt om de Dijle op te ruimen, omdat er werken waren aan de Voer.

“We halen heel grote stukken uit de Dijle: fietsen, nadarhekken, verkeersborden, flessen”, zegt Smet. “Door het coronajaar dachten we dit jaar minder stukken op te halen, omdat er minder gefeest is en de studenten minder zottigheden zouden uitgehaald hebben. Maar tot nu toe tellen we procentueel gezien al evenveel afval. Nergens in Vlaanderen halen we meer afval op dan in de Dijle in Leuven. In andere waterlopen is het soms voldoende om slechts een maal om de tien jaar een opkuis te houden, maar in Leuven moet het minstens jaarlijks.” 

▶ Bekijk: De VMM haalt afval uit de Dijle in het centrum van Leuven

Video wordt geladen...

De stukken die in het water belanden hebben niet alleen een negatieve impact op de waterkwaliteit, maar zorgen ook voor opstoppingen, waardoor de rivier moeilijker te bevaren is met een kajak en kano. Het afval vermindert daarnaast de positieve beleving van het water voor wandelaars en omwonenden. “Allemaal redenen waarom het belangrijk is de rivier te onderhouden”, stelt Smet.

Het bijeengeraapte afval wordt enkele dagen op een vaste plek verzameld, waarna de lokale politie en verhuurorganisaties van fietsen verwittigd worden om hun eigen materiaal te komen ophalen. Ook Maakleerplek, een plek waar Leuvense bedrijven, scholen, kunstenaars en inwoners samen leren, maken en werken, wordt gecontacteerd om het eventueel nog bruikbare materiaal een tweede leven te geven.

Het ruimen van de waterloop duurt vermoedelijk nog minstens tot woensdagnamiddag. 

Fietsen, verkeersborden en winkelkarren: ‘Dijle in Leuven is de vuilste waterloop van Vlaanderen’
Beeld BELGA