Direct naar artikelinhoud
Trump vs. sporters

Trump beledigt zwarte sporters: footballspelers die niet opstaan tijdens volkslied zijn 'hoerenzonen'

Trump beledigt zwarte sporters: footballspelers die niet opstaan tijdens volkslied zijn 'hoerenzonen'
Beeld AFP

Donald Trump heeft het druk dit weekeinde. Er moet een nieuwe zorgwet komen, het Amerikaanse gebiedsdeel Puerto Rico ligt in puin, en er vlogen Amerikaanse bommenwerpers langs Noord-Korea. Maar de president concentreert zich op het belangrijkste: het beledigen van zwarte sporters. Zo is een van de beste basketballers van de VS niet welkom in het Witte Huis.

Vrijdagavond, tijdens een rally in Alabama, begon hij met een tirade tegen American footballspelers die niet opstaan tijdens het spelen van het Amerikaanse volkslied. Trump vindt dat ze daarmee gebrek aan respect tonen voor de Amerikaanse vlag. Hij noemde hen klootzakken, hoerenzonen om precies te zijn, en riep clubeigenaren op hen te ontslaan. Die zullen zich daarmee zeer populair maken, voorspelde Trump. Het leverde hem luid gejuich op van het grotendeels witte publiek.

Trump noemde hen hoerenzonen en riep clubeigenaren op hen te ontslaan. Die zullen zich daarmee zeer populair maken, voorspelde Trump. Het leverde hem luid gejuich op

Trump refereerde daarmee aan Colin Kaepernick, een gekleurde speler die vorig jaar knielde tijdens het volkslied, uit protest tegen het politiegeweld tegen zwarte verdachten. Een aantal spelers volgde zijn voorbeeld, maar het bleef toch vooral Kaepernick aankleven. Toen zijn contract dit voorjaar afliep en hij op zoek ging naar een nieuwe club, wilde niemand hem meer hebben.

Protest

Tot dusver was het schandaal dat de footballclubs, vaak in handen van Trump-stemmende eigenaren, weigeren een goede quarterback (spelverdeler) in dienst te nemen omdat ze vinden dat hij te politiek geëngageerd is. Uit de statistieken blijkt dat Kaepernick beter is dan veel andere quarterbacks die wel een baan hebben gevonden bij de footballclubs. In zwart Amerika sudderen protesten tegen de footballcompetitie.

Daarom was het opvallend dat juist de NFL, de footballbond, zaterdag verklaarde dat de uitspraken van Trump 'verdeeldheid zaaien' en een 'jammerlijk gebrek aan respect' tonen. Zo kreeg Trump het met zijn opmerkingen voor elkaar dat zelfs de organisatie die tot dusver vooral van Kaepernick leek af te willen, zich nu toch achter de opstandige sporters schaart. De eigenaren van de Giants, een footballclub uit New York, noemden Trumps opmerkingen 'beledigend'.

Als gevolg daarvan gingen er nu vanuit rechtse hoek stemmen op om de footballcompetitie te boycotten. Trump zelf riep vanochtend in een tweet op tot een boycot van de NFL.

Curry

Zaterdag koos Trump nog een tweede zwarte sporter als doelwit. Hij zei dat basketballer Stephen Curry, een van de beste spelers van het land, niet welkom is in het Witte Huis. Curry werd afgelopen zomer met zijn club, de Golden State Warriors uit Oakland, Amerikaans kampioen, en dan is het gebruikelijk dat je bij de president langsgaat. Curry had al eerder aangekondigd daar persoonlijk niet zo veel zin in te hebben, maar de Warriors twijfelden nog. Zaterdag nam Trump de beslissing voor hen.

In een reactie zeiden de Warriors dat ze toch graag naar Washington gaan, maar dan om in de stad op een andere manier 'gelijkheid en diversiteit te vieren'. De burgemeester van Washington, een uitgesproken Democratische stad, liet daarop weten dat de spelers meer dan welkom zijn.

De kritiek van de president werd in zwart Amerika vooral opgevat als aanval op zwart Amerika. Verschillende sporters, zoals LeBron James, twitterden felle reacties

De kritiek van de president werd in zwart Amerika vooral opgevat als aanval op zwart Amerika. Verschillende sporters twitterden felle reacties. LeBron James, een andere grote basketbalster, noemde Trump een 'nietsnut'. Footballer Lesean McCoy van de Buffalo Bills noemde hem een 'asshole'. Maar ook Robert Kraft, vriend van Trump en eigenaar van de Patriots, liet in een verklaring weten dat hij 'diep teleurgesteld' is.

De verwachting is dat zondag meer spelers zullen knielen voor het volkslied. Zaterdagavond knielde uit solidariteit voor het eerst ook een honkbalspeler tijdens het volkslied, Bruce Maxwell van de Oakland Athletics.