Direct naar artikelinhoud
Anticonceptie

Crombez pleit voor tijdelijke ‘kinderstop’ bij onbekwame ouders: “Abortus en euthanasie zijn toch ook mogelijk?”

John Crombez.Beeld Bob Van Mol

Volgens sp.a-voorzitter John Crombez zouden bepaalde risicovolle groepen, zoals drugsverslaafden, niet onbeperkt kinderen op de wereld mogen zetten. “We moeten sommige mensen minstens tijdelijk beletten om kinderen te krijgen”, zegt de Oostendenaar in een interview met Humo.

In het interview praat Crombez onder andere over slachtoffers van tienerpooiers en probleemjongeren. Hij pleit voor meer investeringen in de “preventieve hulp en de eerstelijnszorg”, maar laat ook verstaan dat het een goed idee zou zijn om bepaalde ouders tijdelijk te beletten meer kinderen te krijgen met een verplichte tijdelijke anticonceptie.

“Sommige verslaafde moeders zetten meer dan drie kinderen op de wereld. Dat kun je als maatschappij niet blijven slikken”, zegt Crombez. “Ik vind dat de bescherming van het kind moet voorgaan op het recht op ouderschap. We moeten sommige mensen minstens tijdelijk beletten om kinderen te krijgen.”

“Abortus en euthanasie zijn vandaag toch ook mogelijk? Het is tijd voor een debat daarover, de ellende is te groot. Geen enkele goede christen kan daar blind voor blijven”, antwoordt hij op de vraag of zo’n maatregel wel mogelijk is in een “christelijke samenleving”.

'Sommige verslaafde moeders zetten meer dan drie kinderen op de wereld. Dat kun je als maatschappij niet blijven slikken’
Sp.a-voorzitter John Crombez

Geen nieuw idee

Eerder (her)opende N-VA-Kamerlid en OCMW-voorzitter in Kapellen Valerie Van Peel de discussie over het onderwerp. “Het debat over verplichte anticonceptie heeft zeker bestaansrecht”, klonk het toen. Ook zij had het voor de duidelijkheid over omkeerbare anticonceptie. 

In Aalst kunnen mensen met een leefloon er vanaf dit jaar voor kiezen om het gebruik van anticonceptie in hun begeleidingstraject op te laten nemen. “We moeten taboes doorbreken, we moeten durven zeggen dat mensen tijdelijk anticonceptie moeten nemen en dat het OCMW dat dan wel zal terugbetalen”, zei Sarah Smeyers (N-VA)  daarover. Ook in Gent kan anticonceptie terugbetaald worden.

Het concept is echter al veel ouder. In 2005 legde Open Vld-senator en oud-VU-voorzitter Patrick Vankrunkelsven namelijk als eerste - en enige - een voorstel op tafel om tijdelijke anticonceptie te kunnen verplichten. Daar staat hij nog steeds achter. “Het kunnen opleggen van een omkeerbare anticonceptie totdat de betrokkene heeft aangetoond dat het toekomstige kind een goede kans maakt om niet terecht te komen in een uitzichtloos leed van verwaarlozing en mishandeling. Is dat onredelijk?”, stelde hij in een interview met Knack in 2016.