Luister naar

VN schoten tekort in aanpak Rohingya-crisis

Nieuws
De Verenigde Naties hebben stelselmatig gefaald in Myanmar, voorafgaand aan het harde optreden van het Myanmarese leger in 2017. Dat staat in een onafhankelijk intern onderzoek dat verricht werd in opdracht van VN-secretaris-generaal António Guterres.
Tilly Dodds
dinsdag 18 juni 2019 om 08:25

New York

Het harde optreden leidde ertoe dat meer dan 730.000 Rohingya-moslims naar Bangladesh vluchtten. Volgens VN-onderzoekers werd de operatie uitgevoerd ‘met de intentie van genocide’ en omvatte ze massamoorden, groepsverkrachtingen en wijdverspreide brandstichting. De VN-mensenrechtenchef noemde de operatie in 2017 ‘een schoolvoorbeeld van etnische zuivering’. Myanmar zegt dat het leger alleen maar reageerde op aanslagen door Rohingya-opstandelingen in de deelstaat Rakhine.

In het rapport staat dat het in de pe-riode tussen 2010 en 2018 ontbrak aan een eenduidig plan van actie. In plaats daarvan was er sprake van onderlinge strijd tussen VN-agentschappen en wantrouwen jegens de Myanmarese overheid. Daardoor lukte het volgens de onderzoekers niet ‘de negatieve trend op het gebied van mensenrechten’ te keren.

‘Zonder twijfel werden ernstige fouten gemaakt en zijn kansen verloren gegaan in het VN-systeem, na een gefragmenteerde strategie in plaats van een gemeenschappelijk actieplan’, schreef de voormalige Guatemalaanse minister van Buitenlandse Zaken en VN-ambassadeur Gert Rosenthal in het beoordelingsrapport. Rosenthal was eerder dit jaar door Guterres aangesteld om te kijken naar de betrokkenheid van de VN in Myanmar.

Volgens het rapport is er ook in de hoogste kringen van de organisatie geen duidelijke strategie met betrekking tot Myanmar. De VN maakten bijvoorbeeld geen keuze tussen stille diplomatie en het publiekelijk veroordelen van de misstanden in het Aziatische land.

De belangrijkste les is dat de verschillende onderdelen van de VN meer aangemoedigd moeten worden om samen te werken en tot een gezamenlijke strategie te komen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg (rechts) en premier Mark Rutte bij een persconferentie in Brussel, op woensdag.

Druk om Nederlands Patriot-systeem te leveren aan Oekraïne neemt toe

De druk op het ministerie van Defensie om toch een van zijn vier Patriot-systemen aan Oekraïne te leveren, neemt snel toe. Premier Rutte zei dinsdag in een debat dat NAVO-vereisten zo’n levering in de weg staan.

Een brandweerauto die eerder deze maand door een Russische drone werd geraakt in de Oekraïense stad Charkiv.

Waarom krijgt Israël militaire steun van het westen en Oekraïne niet? 'Is Israël dan wél lid van de NAVO?'

Wanneer Russische raketten en drones op Oekraïne neerregenen, staat het land er alleen voor. Israël kon afgelopen weekend rekenen op militaire steun van het Westen. Waarom worden beide landen verschillend behandeld?

Het voorwerp dat door het dak kwam.

Mysterieus object dat huis in Florida doorboorde blijkt massief batterijpakket van ruimtestation ISS

Het voorwerp dat vorige maand door het dak van een huis in Florida schoot, blijkt volgens NASA een onderdeel van het ruimtestation ISS te zijn. ‘De Verenigde Staten zullen zelf de schade aan het huis moeten vergoeden.’

De boulevard van Tel Aviv. Eén emotie ontbrak dit weekend in Israël grotendeels: de Israëliërs waren niet hevig geschrokken.

Israël laveert tussen wraak en terughoudendheid na aanval van Iran

In Israël is met de aanval van Iran afgelopen weekend een nieuwe realiteit aangebroken: leven met het gevaar voor een regionale escalatie. ‘Ik wist dat het leger goed was voorbereid.’

Vooralsnog lijkt de situatie in Gaza dus nog exact hetzelfde als voor de aanval van Iran.

De Iraanse aanval op Israël is een bittere pil voor de Palestijnen

De wereld vreest voor escalatie na de Iraanse aanval op Israël. Maar betekent dit eigenlijk nog iets voor de slachtoffers in Gaza?

Jordaniërs protesteren bij de ambassade van Israël in Amman.

Ook Arabische buurlanden zetten in op diplomatieke uitweg voor conflict tussen Israël en Iran

Jordanië en Saoedi-Arabië schoten Israël afgelopen weekeinde te hulp. Dat wil niet zeggen dat deze buurlanden Israël zullen steunen bij een eventueel tegenoffensief. Ze bewandelen liever de weg van de diplomatie.