Direct naar artikelinhoud
LiveCoronavirus

Live: Wereldwijd gemelde sterfte daalt voor het eerst in weken • Nederland voert vaccinatiesnelheid op

In dit liveblog brengen we het laatste nieuws over de coronacrisis in Nederland en de rest van de wereld.

Live

  1. Wereldwijd gemelde sterfte daalt voor het eerst in weken

    Na zeven weken van stijging is het wereldwijd gemelde aantal coronadoden in de afgelopen week licht gedaald. Gezondheidsautoriteiten meldden ruim 90 duizend sterfgevallen, tegenover 93 duizend in de week ervoor.

    Het aantal doden is vooral afgenomen in Europa, waar steeds meer gevaccineerd wordt en de besmettingscijfers dalen. Ook in Afrika en Noord-Amerika daalt de gemelde sterfte, maar hier zijn deze getallen al langer relatief laag. In Zuid-Amerika sterven nog steeds veel mensen aan het coronavirus, maar het continent lijkt het ergste achter de rug te hebben met een vierde week van lichte daling.

    Het enige werelddeel waar meer overlijdens zijn gerapporteerd dan vorige week, is Azië. Met India, de Filippijnen, Japan en Nepal telden meer doden. In de onlangs hard getroffen landen Iran, Turkije en Indonesië stierven juist minder mensen aan het virus.

    Sjors Hofstede en Xander van Uffelen

  2. Nederland voert vaccinatiesnelheid op

    De Nederlandse vaccinatiecampagne lijkt steeds meer op stoom te komen. Van woensdag tot en met vrijdag werd telkens het dagrecord verbroken en werden dagelijks meer dan 120 duizend vaccinaties toegediend. Mocht dat aantal zondag ook zijn toegediend (het RIVM publiceert deze cijfers maandag), dan is het weekdoel van 830 duizend inentingen behaald. Tot en met zaterdag zijn er in totaal 6,3 miljoen prikken gezet. Volgens het Coronadashboard moeten in de komende drie weken wekelijks steeds zo’n 1 miljoen Nederlanders worden gevaccineerd. Dat vereist 143 duizend dagelijkse prikken.

    Sjors Hofstede en Xander van Uffelen

  3. Kabinet stelt besluit over versoepelingen uit tot dinsdag

    Het demissionaire kabinet heeft nog geen besluit genomen over nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen, meldt de NOS. Volgens ingewijden zouden de betrokken ministers meer informatie willen hebben over de coronasituatie voor ze een knoop doorhakken. 

    RTL Nieuws bevestigt het nieuws, en voegt daaraan toe dat als de daling van het aantal besmettingen verder doorzet, er waarschijnlijk versoepelingen volgen. 

    Dinsdag komen de betrokken ministers weer bijelkaar, 's avonds volgt een persconferentie. Volgens de planning zou de volgende ronde versoepelingen dan worden aangekondigd. Sportscholen zouden de deuren dan per 18 mei weer kunnen openen, attractieparken en dierentuinen mogen weer bezoekers ontvangen en de muziekscholen mogen open. Ook het bezoeken van professionele sportwedstrijden of culturele instellingen onder voorbehoud van een toegangstest zou weer mogelijk zijn.

    Redactie

  4. Britten mogen elkaar binnenkort weer knuffelen

    Britse familieleden en vrienden mogen elkaar binnenkort weer knuffelen, als het aan de Britse regering ligt. Het is een van de versoepelingen van de coronamaatregelen die premier Boris Johnson maandag zal aankondigen, aldus minister Michael Gove zondag. ‘Als alles goed gaat, zal de premier morgen bevestigen dat er een versoepeling aankomt’, zei Gove.

    Terrassen in Groot-Brittannië zijn al open.Beeld AFP

    Volgens het Britse stappenplan om uit de coronalockdown te komen, is het de bedoeling meerdere regels over sociale contacten vanaf 17 mei op te heffen. In huis mogen zes mensen of twee huishoudens elkaar dan ontmoeten. Daarnaast kunnen restaurants, cafés en pubs hun klanten weer binnen bedienen. Ook bioscopen, musea en theaters zouden de deuren mogen heropenen.

    Ook deskundigen menen dat het juiste moment is aangebroken om beperkingen te beëindigen. Dat is mogelijk door het ‘buitengewone succes’ met de vaccinatiecampagne en de langdurige lockdown, aldus topvaccinoloog Pollard van de universiteit van Oxford in Britse media. ‘Dat betekent dat we ons hier in het Verenigd Koninkrijk in een zeer gelukkige positie bevinden.’

    ANP/Redactie

  5. Meer besmettingen gemeld, maar storingen vertekenen het beeld

    Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen meer besmettingen gemeld dan in de week ervoor. Door storingen tijdens vorig weekend is dit beeld wel enigszins vertekend: een deel van de besmettingen werd later gemeld op maandag en dinsdag, waardoor er sprake is van een oneven verdeling tussen de weken. Toch nam het dalende tempo donderdag en vrijdag ook al iets af, ondanks dat er minder werd getest.

    In de afgelopen week heeft het RIVM dagelijks zo’n 7.500 nieuwe besmettingen gemeld, 13 procent meer dan vorige week. Mede door de meivakantie bezochten 13 procent minder Nederlanders deze week een teststraat. Het percentage positieve testen liep op van 11,2 naar 12,2 procent. Hierin speelt de meivakantie mogelijk ook een rol: schoolkinderen worden vaker getest zonder klachten en testen vaker negatief.

    Het RIVM meldt vandaag 6.704 besmettingen, gisteren 7.479. Doorgaans geven weekcijfers een beter beeld van de trend dan de sterk schommelende dagcijfers, maar zoals gezegd is die verdeling nu wat scheef. Vorige week zondag werden er door de storing maar 5.471 nieuwe gevallen gemeld.

    Nog altijd worden er in het zuiden van het land relatief meer positieve tests gemeld dan in het noorden, maar het aantal besmettingen loopt rap op in de regio’s Amsterdam-Amstelland (29 procent meer besmettingen dan vorige week), Twente en Noord-Holland-Noord (beiden 35 procent). Brabant-Noord en Limburg-Noord melden de meeste besmettingen: respectievelijk 441 en 410 per 100 duizend inwoners.

    De gemelde sterfte door covid-19 is afgelopen week licht gestegen. Er werden 152 overlijdens gerapporteerd, tegenover 123 vorige week. Vandaag meldt het RIVM 4 nieuwe sterfgevallen.

    Sjors Hofstede

  6. Duidelijke daling opnamen ic- en ziekenhuisopnamen, waardoor versoepelingen meer in het zicht komen

    Er is een duidelijke daling zichtbaar van het aantal nieuwe opnamen van coronapatiënten in het ziekenhuis. De cijfers voldoen vandaag ten dele aan de voorwaarden voor nieuwe versoepelingen die het Outbreak Management Team (OMT) stelt.

    Sinds de piek van begin april is het wekelijkse gemiddelde van nieuwe ic-opnamen met 23 procent gedaald. Het OMT ziet een daling van 20 procent als een voorwaarde voor versoepeling. Deze daling is echter nog niet gerealiseerd voor het totaal aantal ziekenhuisopnamen, daar bedraagt de daling pas 12 procent. De nieuwe cijfers bieden enig perspectief. Het OMT overlegt vandaag met het kabinet in het Catshuis over verdere heropening van de samenleving.

    In de afgelopen week zijn er dagelijks 273 nieuwe patiënten met covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, 11 procent minder dan vorige week. De toestroom op de ic daalde eveneens met 11 procent, naar 41 nieuwe patiënten per dag. Het OMT adviseerde deze week pas verder te versoepelen als het aantal ic- en ziekenhuisopnamen met 20 procent daalt op weekbasis.

    Sinds gisterochtend zijn er 199 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis, waarvan 24 op de ic. Het totaal aantal opnamen is sinds begin maart niet meer zo laag geweest, het aantal ic-opnamen sinds eind februari niet meer. Wel is het aantal opnamen op zondag vaak lager dan in de rest van de week.

    Momenteel worden 2.435 ziekenhuisbedden bezet door een covid-patiënt. Dat zijn er 43 minder dan dan gisteren en 165 minder dan vorige week: een daling van 6 procent. Op de ic liggen 767 patiënten. Gisteren waren dit er 778, vorige week 804.

    Sjors Hofstede en Xander van Uffelen

    Rectificatie: in een eerdere versie van dit bericht werd beschreven dat het OMT een daling van het aantal ic- en ziekenhuisopnamen van 20 procent op weekbasis noodzakelijk acht voor versoepelingen. Maar volgens het OMT moet het wekelijkse gemiddelde 20 procent zijn gedaald ten opzichte van de piek in het aantal opnamen.

  7. EU bestelt geen vaccins meer bij AstraZeneca

    De Europese Unie heeft al sinds juni geen nieuwe bestellingen meer geplaatst bij vaccinfabrikant AstraZeneca. Thierry Breton, de Europese Commissaris Interne Markt, zei op zondag dat de contracten niet zijn verlengd.

    De Commissie is in conflict met de fabrikant, die veel minder vaccins zou hebben geleverd dan contractueel vastgelegd. Vorige maand spande de Commissie al een rechtszaak aan tegen AstraZeneca, nadat die in het eerste kwartaal niet de vastgelegde 120 miljoen doses had geleverd, maar 30 miljoen. De toezegging van 180 miljoen doses voor het tweede kwartaal was verlaagd naar 70 miljoen doses.

    Breton en Commissievoorzitter Ursula von der Leyen hintten er de afgelopen weken al vaker op dat de EU weleens zou kunnen stoppen met het plaatsen van bestellingen bij AstraZeneca, omdat het geen betrouwbare zakenpartner zou zijn.

    Ondertussen werd dit weekend bekend dat de EU de komende twee jaar nog eens 1,8 miljard extra coronavaccins van fabrikant Pfizer/BioNTech tegemoet kan zien. Deze vaccins zijn ook niet in verband gebracht met de uiterst zeldzame bijwerkingen waardoor een afwijking in de bloedstolling ontstaat. Die zijn wel waargenomen na vaccinatie met AstraZeneca en Janssen, dat op een vergelijkbare manier werkt.

    Redactie

    Beeld EPA
  8. Overleg in Catshuis over mogelijke versoepelingen

    Om 14.00 uur begint het overleg tussen het demissionair kabinet en experts van het Outbreak Management Team (OMT) in het Catshuis. Of het kabinet besluit tot versoepelingen, is zeer de vraag. Oorspronkelijk was het idee om vorige week zondag al over versoepelingen te praten, waaronder het heropenen van sportscholen, attractieparken, dierentuinen en muziekscholen. Toen werden de besmettings- en ziekenhuiscijfers te ongunstig geacht.

    ‘De voortekenen zijn niet goed’, zei een kabinetsbron eerder deze week tegen de Volkskrant over het overleg van vandaag. Nog altijd is de druk op ziekenhuizen en intensive cares hoog. Het OMT adviseerde deze week om pas door te gaan met versoepelen als de druk op ziekenhuizen met 20 procent afneemt. Dat is nog niet gehaald.

    Aanstaande dinsdag geeft het kabinet naar verwachting hoe dan ook een persconferentie. Volgens een bron rond het kabinet valt er genoeg toe te lichten, ook als het kabinet beslist versoepelingen verder uit te stellen. Mogelijk wordt er ook meer bekend gemaakt over de reismogelijkheden: op 15 mei loopt het algehele negatieve reisadvies voor de hele wereld af.

    Redactie

  9. Vaccinatiecampagne India vertraagt terwijl aantal besmettingen toeneemt

    Sinds India’s vaccinatiecampagne in maart op gang kwam, is het priktempo weer gedaald. Tussen 6 april en 6 mei daalde het aantal dagelijks gezette prikken met 38 procent, meldt persbureau AP. Het dagrecord was 3,5 miljoen prikken op een dag, begin april, het gemiddelde lag de afgelopen week op 1,3 miljoen.

    De oorzaak is een gebrek aan vaccins. Ook speelt mee dat er sinds 1 mei een nieuw prikbeleid geldt, waarbij de helft van de vaccins door de federale staat wordt verdeeld onder mensen ouder dan 45, en de andere helft door lokale overheden en de private sector onder mensen jonger dan 45.

    ‘Er bestond een tamelijk efficiënt systeem waarbij elke dosis centraal werd gecoördineerd’, zegt viroloog Jacob John, hoogleraar aan de Christian Medical College, Vellore, tegen AP. ‘Nu er marktwerking in het spel is en staten slecht zijn voorbereid op deze grote taak, is het systeem minder efficiënt geworden.’

    Ondertussen blijft het aantal coronabesmettingen in India toenemen. Zondag rapporteerde het land meer dan 400 duizend gevallen en vierduizend doden, volgens experts zijn dit onderschattingen. Ziekenhuizen zijn overbelast en er is een landelijk tekort aan medische zuurstof.

    Redactie

    Lees ook: Hoe gaat het met vaccineren in Nederland en wereldwijd? De belangrijkste grafieken op een rij

    Beeld AFP
  10. Einde aan noodtoestand Spanje, regionale aanpak nu van kracht

    Om middernacht is er een einde gekomen aan de noodtoestand in Spanje. Daarmee vervallen ook nationale maatregelen zoals de avondklok en reisverboden. In Barcelona gingen mensen de straat en het strand op om het aflopen van de avondklok te vieren. 

    De Spaanse premier legt nu het initiatief bij de regio’s in het opleggen van restricties. Maatregelen moeten wel eerst getoetst worden bij de rechter. De aanpak van het virus kan daardoor nu per regio verschillen. Zo geldt op de Balearen en in de regio Valencia een lokale avondklok en is een samenscholingsverbod van kracht. De rechter in Baskenland wees zo’n een avondklok en restricties op samenkomsten met meer dan vier personen juist af.

    In Barcelona werd het einde van de avondklok op straat gevierd. Beeld AP

    Redactie

  11. Suriname in lockdown tijdens feestdagen

    Omdat het aantal positief geteste mensen in Suriname nog niet voldoende is gedaald, blijft de regering het middel van de lockdown inzetten. Zowel op Moederdag als aanstaande donderdag als het einde van de vastenperiode wordt gevierd, moeten de Surinamers thuis blijven.

    Ook op andere komende nationale feestdagen zal het land op slot gaan, heeft minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin zaterdagavond tijdens een digitale persconferentie bekendgemaakt. (ANP)

  12. Drukte in Brussel na sluitingstijd terrassen

    Na sluitingstijd van de terrassen in Brussel zijn veel mensen op straat blijven hangen. Op het Flageyplein had zich een feestende menigte van zeker 1.500 jongeren verzameld.

    Zaterdag mochten in België de terrassen voor het eerst weer open, tot 22.00 uur. Volgens Belgische media was op sociale media opgeroepen om het einde van de lockdown te vieren. Jongeren hadden zelf luidsprekers meegebracht en er werd gedanst en gedronken, waarbij niemand zich nog aan een veilige afstand hield of een mondkapje droeg.

    De massaal aanwezige politie bleef in eerste instantie op afstand. De burgemeester, Christos Doulkeridis, kwam ter plaatse en riep de jongeren herhaaldelijk op om te vertrekken. Rond 1.30 uur waren er nog altijd zo'n 500 feestgangers op straat, waarna de politie ingreep en het plein met behulp van een waterkanon ontruimde. Er werd daarbij met projectielen naar de politie gegooid.

    De Belgische viroloog Marc van Ranst sprak op Twitter zijn afkeur uit over het gedrag van de feestende jongeren. 'Verkloot het niet voor de rest van de bevolking. Of willen jullie tonen waarom een avondklok nodig was?', schrijft hij.

    Redactie

    Twitter bericht wordt geladen...

  13. Curaçao versoepelt, maar op Moederdag geldt nog rijverbod

    Curaçao heft dinsdag de kentekenregeling op die sinds 24 maart was ingevoerd als coronamaatregel. Ook de autoloze zondag wordt afgeschaft. Dat betekent dat automobilisten weer zeven dagen per week de straat op mogen in plaats van twee op basis van hun kenteken. Dat heeft de regering zaterdagmiddag bekendgemaakt. De avondklok tussen 21.00 en 04.30 uur blijft voorlopig nog wel gelden.

    Vanaf dinsdag worden alle beperkingen op bouwactiviteiten opgeheven en ook worden de tijden om naar het strand te gaan verlengd. Tot nu mochten mensen alleen tussen 04.30 en 08.00 uur naar het strand. Vanaf dinsdag mag dat van 04.30 tot 09.00 en van 16.30 tot 18.30 uur.

    Ook kan er, met restricties, weer gesport worden in fitnessruimtes en sportscholen. Gebeurt dat in de open lucht, dan zijn er geen beperkingen meer. Kapsalons en schoonheidssalons mogen weer open, maar klanten mogen alleen op afspraak komen.

    Het aantal coronabesmettingen op het eiland neemt flink af, evenals het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis. Minister-president Eugene Rhuggenaath benadrukte zaterdag dat hij betreurde dat tijdens Moederdag er nog wel een verbod geldt om op straat te rijden. Volgens hem hebben mensen juist in deze tijden behoefte hun moeder op deze dag te bezoeken en omhelzen. (ANP)

  14. FNV sleept Wibra voor rechter om voornemen werknemers onbetaald uren in te laten halen

    Vakbond FNV stapt naar de rechter om te voorkomen dat medewerkers van Wibra in de zomer onbetaald de uren moeten inhalen die ze niet konden werken omdat de winkels dicht moesten tijdens de lockdown. FNV eist dat alle uren die de Wibra via de zogeheten NOW-regeling gecompenseerd gekregen heeft, worden kwijtgescholden.

    Via de NOW-regeling kan 80 procent van de loonkosten in coronatijd door de overheid worden gecompenseerd. Wibra heeft de niet-gewerkte uren tijdens de lockdown genoteerd en wil dat de medewerkers die in de zomer gratis komen inhalen. Volgens FNV eet de discounter daarmee van twee walletjes. ‘Het is ongehoord dat Wibra deze lockdownrekening die al door de belastingbetaler is betaald, ook nog eens bij de werknemers neerlegt’, zegt Linda Vermeulen, FNV-vakbondsbestuurder.

    Het aantal in te halen uren kan volgens FNV oplopen tot zo'n 40, 50 of zelfs 100 uur, die bovenop de te werken uren in de zomer komen. ‘Combineer dat maar eens met een tweede baan of met je gezin. Wij hadden liever dat de minister had ingegrepen, we zijn nu genoodzaakt om naar de rechter te stappen. Aan de NOW moeten veel meer voorwaarden worden gesteld’, zegt Vermeulen. Daarnaast wil FNV met Wibra in gesprek over hoe er met de overige 20 procent van de uren die niet via de NOW-regeling zijn gecompenseerd, omgegaan moet worden. (ANP)

  15. Een biertje of geld voor een vaccin, goed idee?

    Nu het vaccinatietempo in de Verenigde Staten afneemt, krijgen Amerikanen vaccinlokkertjes in het vooruitzicht gesteld. Een bon voor een biertje, of zelfs 100 dollar. Moeten we in Nederland ook beloningen gaan uitdelen?

    Beloningen voor vaccinaties invoeren staat momenteel niet op de planning, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Ze sluit niet uit dat dit op een later moment wel ter sprake komt. ‘Er komt een punt waarop we waarschijnlijk per leeftijdsgroep gaan kijken hoe de opkomst is en of er acties nodig zijn.’

    Lees hier de volledige analyse.

Lees het liveblog van zaterdag 8 mei hier terug.