The Washington Post

Onderzoekscommissie bestorming Capitool organiseert extra hoorzitting "wegens recent verkregen bewijsmateriaal"

De commissie die in de Verenigde Staten onderzoekt wat er precies gebeurd is bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 organiseert morgen een extra hoorzitting om "recent verkregen bewijsmateriaal te presenteren". In juni stonden geen hoorzittingen meer op de planning, maar de commissie kondigt nu alsnog een extra zitting aan. Over welk bewijsmateriaal het gaat, is onduidelijk.

De commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, die de bestorming van het Capitool onderzoekt, heeft een extra zittingsdag ingelast. Het panel zal morgen samenkomen om "recent verkregen bewijsmateriaal" te presenteren en extra getuigenverklaringen af te nemen. Het onderwerp van de hoorzitting van morgen of wie er zal gehoord worden, is tot nu toe onduidelijk. 

De commissie heeft tot nu toe vijf hoorzittingen gehouden, waarin vooral gefocust werd op de druk die het campagneteam van toenmalig president Trump had uitgeoefend op verschillende overheidsinstellingen in de weken voorafgaand aan de presidentsverkiezingen tot aan de bekrachtiging van de overwinning van huidig president Joe Biden. 

In juli waren nog twee hoorzittingen gepland, maar die zouden zich vooral richten op binnenlandse extremisten die op 6 januari het Capitool bestormden en op wat Trump heeft gedaan toen het geweld uitbrak.

Wat is er op 6 januari ook alweer gebeurd?

Op 6 januari 2021 bestormden honderden mensen het Amerikaanse parlement, uit ontevredenheid over de uitkomst van de presidentsverkiezingen, gewonnen door Joe Biden. Vier mensen kwamen om het leven, van wie er een werd doodgeschoten door de politie. Vier politieagenten die bij de verdediging van het complex betrokken waren, pleegden later zelfmoord. Meer dan honderd mensen raakten gewond. 

Inhoud onbekend

De commissie heeft de laatste weken verschillend nieuw materiaal verkregen dus het blijft gissen wat er morgen precies zal voorgelegd worden. Een van de mogelijkheden is dat het gaat om beeldmateriaal van de Britse filmmaker Alex Holder, die zowel voor als na de bestorming beelden heeft gemaakt van toenmalig president Trump en verschillende van zijn vertrouwelingen.  

Holder zei vorige week nog dat hij op vraag van het Amerikaanse Congres alle beelden had overgemaakt die hij in de laatste weken van de verkiezingscampagne van 2020 had gemaakt, waaronder exclusieve interviews met Trump, zijn kinderen en toenmalig vicepresident Mike Pence.

Volgens de advocaat van Holder vertonen de beelden verschillende "inconsistenties met eerdere getuigenissen tijdens de hoorzittingen". Bennie Thompson, de Democratische voorzitter van de onderzoekscommissie, gaf al aan dat de commissie in het bezit was van de beelden, maar nog meer tijd nodig had om de uren beeldmateriaal door te nemen.

Meest gelezen