Luister naar

Stelen uit het potje van je kind

Nieuws
Eind 2007, bijna twee jaar na de dood van haar ex-man, ontvangt mevrouw Siderius uit Amsterdam een blauwe envelop van de Belastingdienst. Die bevat slecht nieuws, dat haar leven overhoop gooit. Ze is niet de enige.
Gidi Pols redactie vk
woensdag 21 februari 2018 om 03:00
De fiscus kan ouders in de praktijk dwingen het geld van hun kinderen te gebruiken voor huishoudelijke uitgaven.
De fiscus kan ouders in de praktijk dwingen het geld van hun kinderen te gebruiken voor huishoudelijke uitgaven. istock

Amsterdam

Mevrouw Siderius werkte sinds haar scheiding in 1999 tien uur per week als kraamverzorger. Met het deeltijdsalaris, de huurtoeslag, zorgtoeslag en het kindgebonden budget kan zij prima voor haar twee zoons zorgen. Ze heeft geen schulden en kan met haar kinderen elk jaar een weekje naar Turkije.

Maar dat leven verdwijnt op slag met de brief van de Belastingdienst. Totaal verrast leest Siderius (ze wil niet met haar voornaam in de krant) dat ze de huurtoeslag die ze sinds de dood van haar ex-man heeft ontvangen moet terugbetalen. Haar zoons van 10 en 18 jaar hebben namelijk het huis van hun vader geërfd. Het gezinsvermogen is daardoor sinds de dag van zijn overlijden te hoog voor toeslagen. Dat het huis pas na bijna twee jaar verkocht werd, maakt niets uit. En dat Siderius nooit een euro van de erfenis van haar zoons heeft willen gebruiken voor de huishouduitgaven evenmin.

Siderius moet bijna 10.000 euro huurtoeslag terugbetalen en verliest het recht op toeslagen. ‘Het voelde of ik gedwongen werd van mijn zoons te stelen.’

rechtszaken

De kraamverzorgende uit Amsterdam is niet de enige alleenstaande ouder die in financiële problemen raakt doordat haar minderjarige kinderen een erfenis krijgen. Hoe vaak het recht op toeslagen om die reden precies vervalt, weet de Belastingdienst niet, de dienst houdt hierover geen gegevens bij. Wel zijn de afgelopen jaren meer rechtszaken gevoerd door alleenstaande ouders die vechten voor hun recht op bijstand. Telkens was het te hoge vermogen van hun kinderen de reden dat ze geen uitkering meer kregen of deze kwijtraakten.

‘In principe werkt het systeem inderdaad zo’, zegt advocaat Ilse Timmermans, die veel bijstandsgerechtigden bijstaat. Huurtoeslag of een bijstandsuitkering zijn in eenoudergezinnen voor het hele gezin bedoeld. ‘Het geld van minderjarige kinderen hoort dan bij het gezinsvermogen.’ En als dat vermogen meer is dan 12.040 euro, komt de alleenstaande ouder niet meer in aanmerking voor bijstand; voor huur- en zorgtoeslag gelden hogere limieten aan het vermogen.

‘Als de alleenstaande ouder 10.000 euro spaargeld had op het moment dat het gezin de bijstandsuitkering aanvroeg, raakt de ouder de uitkering kwijt als de kinderen meer dan 2000 euro erven. Ook als het gezin die 10.000 euro heeft opgemaakt en bijvoorbeeld besteed aan vervanging van huishoudelijke apparaten’, zegt Timmermans.

In 2009 schreef toenmalig staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) aan de Tweede Kamer dat deze regel naar haar mening de minst kwalijke optie is. Het vermogen van kinderen uitzonderen van de vermogenstoets voor bijstand en toeslagen werkt volgens Klijnsma ‘ongewenste gedragseffecten’ in de hand. Klijnsma was bang dat minderjarige kinderen dan ‘bezittingen of geld wordt nagelaten om deze buiten het vermogen van de bijstandsgerechtigde ouder te houden’. De kantonrechter kan volgens haar altijd een onafhankelijk oordeel over een specifieke situatie vellen.

Het vermogen van de kinderen wordt meegeteld, omdat de ouder doorgaans over het geld van het minderjarige kind kan beschikken. Een moeder als mevrouw Siderius kan het geld van haar kinderen dus in theorie voor eigen levensonderhoud gebruiken.

huishoudgeld

Gemeenten en de fiscus kunnen ouders in de praktijk dus dwingen het geld van hun kinderen te gebruiken voor de huishoudelijke uitgaven, schrijven onderzoekers van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) in een rapport uit 2016. Het vermogen van minderjarige kinderen is hiertegen in de praktijk niet goed beschermd, aldus het rapport. ‘Voor ouders voelt het alsof de gemeente wil dat ze stelen van hun kind’, zegt Timmermans.

Siderius’ ex-man zei op zijn sterfbed dat zijn zoons het geld uit de nalatenschap pas na hun 24e mochten gebruiken. ‘Zo’n laatste wens wil je honoreren’, zegt Siderius. ‘Maar omdat dit niet goed in zijn testament stond, vond de Belastingdienst dit geen argument.’

Soms vermeldt het testament wél expliciet dat het nagelaten geld pas vrijkomt als de erfgenaam een bepaalde leeftijd heeft bereikt. Tot die tijd staat het op een spaarrekening met een zogenoemde clausule voor Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarige (BEM-clausule). Zo’n BEM-clausule verhindert dat de spaarrekening zonder tussenkomst van een kantonrechter kan worden leeggehaald.

Toch biedt ook de BEM-clausule niet altijd bescherming tegen gemeenten die een ouder geen bijstand toekennen omdat de kinderen vermogen hebben. Bij een zaak in Deventer hief de kantonrechter vorig jaar de BEM-clausule op. De gemeente had hierom verzocht omdat de alleenstaande moeder een bijstandsuitkering aanvroeg. Door het opheffen van de BEM-clausule kon de moeder in theorie bij het geld dat haar dochters van hun vader hadden geërfd en wees de gemeente de bijstandsaanvraag af.

overal lenen

Dit soort praktijkvoorbeelden bewijzen volgens het WODC-rapport dat ook een BEM-clausule het vermogen van kinderen vaak onvoldoende beschermt. De WODC-onderzoekers constateren dat rechters hierin niet consequent zijn en in vergelijkbare rechtszaken verschillend oordelen. ‘Het hangt af van de kantonrechter die de minderjarige treft of zijn vermogen wel of niet door de ouder kan worden aangewend. Dat is niet wat de staatssecretaris voor ogen stond’, schrijven de onderzoekers in het rapport.

Siderius hoopt op een wijziging van de regels. Haar financiële zekerheid werd bruut verstoord zonder dat ze er zelf enige invloed op had. Ze werd ‘helemaal krankjorum’ van de termijnbetalingen en heffingen van de Belastingdienst. Nergens was nog geld voor. ‘Voor schoolreisjes moest ik geld lenen van mijn ouders, voor kerstcadeaus van mijn zus.’

Inmiddels zijn de kinderen volwassen en heeft Siderius geen schuld meer. ‘Maar ik ben niet meer dezelfde. Ik was altijd een dromer, maar ben keihard. Alles wat met de overheid te maken heeft, wantrouw ik’, zegt Siderius. Het ergst van alles zijn de blauwe brieven. ‘Die maak ik nog steeds met angst en beven open.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.