Direct naar artikelinhoud
Xtc-pillen die vier keer zo sterk zijn als normaal op Tomorrowland. ‘Die kopen ze dan bij de eerste de beste sjacheraar’
AnalyseTomorrowland

Xtc-pillen die vier keer zo sterk zijn als normaal op Tomorrowland. ‘Die kopen ze dan bij de eerste de beste sjacheraar’

Beeld Stefaan Temmerman

Drie vermoedelijke drugsdoden op twee jaar tijd. Nadat dit weekend een 27-jarige Indiër overleed, laait de discussie over poeder en pillen op Tomorrowland opnieuw op. ‘Xtc-gebruik is al dertig jaar een onderdeel van de dance-cultuur, dat krijg je er niet meer uit.’ 

Tweehonderdduizend bezoekers zakten dit weekend vanuit alle hoeken van de wereld naar Boom af. Allemaal met het plan om er het feestje van het jaar te bouwen. Voor een 27-jarige Indiër die met hetzelfde idee naar België was gevlogen, draaide het anders uit. 

De man werd vrijdagavond voor de main stage plots onwel. Hij werd overgebracht naar het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen waar hij even later overleed. De wetsdokter liet na de autopsie weten ernstige aanwijzigingen te hebben van een drugsgerelateerd overlijden. Waarschijnlijk een drugsdode, dus. Niet voor het eerst op Tomorrowland. Vorig jaar kwamen een Tsjechische en een Indische vrouw om het leven. In 2012 overleed een Britse vrouw in haar hotelkamer aan een overdosis na een bezoek aan het festival. 

Nochtans zegt de organisatie er, samen met politie en parket, alles aan te doen om verboden substanties van het festivalterrein te weren. Drugshonden en fouilles aan de ingang, zogenaamde ‘amnesty bins’ waarin bezoekers anoniem hun drugs kunnen achterlaten en agenten in burger die op het terrein patrouilleren. “En wie met drugs betrapt wordt, moet zijn bandje afgeven en wordt zonder pardon buitengezet”, zegt Tomorrowland-woordvoerster Debby Wilmsen. Absolute nultolerantie dus. “Daar zijn we van bij het begin heel duidelijk over geweest.” 

Maar niet iedereen is overtuigd dat die aanpak de goede is. “Een drugsvrij festival is een illusie", zegt Peter Decuypere, event expert en de man achter I Love Techno. “Xtc-gebruik is al dertig jaar een onderdeel van de dance-cultuur. Dat krijg je er echt niet meer uit.” De strenge aanpak van de organisatoren van Tomorrowland werkt zelfs contraproductief, vreest hij. “Het kan er toe leiden dat mensen niet of te laat hulp zoeken wanneer ze door drugsgebruik in de problemen komen. Iemand die van de andere kant van de wereld naar België reist en veel geld heeft betaald voor zijn ticket wil het risico niet lopen om aan de deur te worden gezet omdat hij of zij een pil heeft geslikt.” 

Vier keer sterker

Ook toxicoloog Jan Tytgat (KU Leuven) vindt dat we niet blind mogen zijn voor de aanwezigheid van drugs op een festival als Tomorrowland. “Beweren dat je een drugsvrij festival bent, is larie en apekool.” Net als Decuypere ziet hij heil in meer aandacht voor preventie. Tytgat pleit zelfs voor het installeren van testeenheden aan de ingang waar festivalgangers, tegen betaling, de kwaliteit van hun drugs kunnen laten controleren. 

“Wij hebben een paar weken geleden al gemeld dat we xtc-pillen hadden aangetroffen die twee tot zelfs vijf keer sterker zijn dan de normale tabletten.” Een waarschuwing die Belgische en Nederlandse gebruikers wel ter ore kwam, maar in het buitenland niet werd opgepikt. “Als zo iemand nietsvermoedend een paar van die pillen slikt, kan dat uiteraard tot problemen leiden.” Hulpverleners stelden het voorbije weekend inderdaad vast dat er op Tomorrowland een vorm van xtc in omloop was die vier keer sterker is dan de normale pilletjes. 

Ook bij het Vlaamse Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) kijken ze vooral naar de buitenlandse bezoekers. “Veel van die mensen komen naar Tomorrowland voor de totaalervaring”, zegt Tom Evenepoel. “En daar hoort blijkbaar ook een pilletje bij. Die kopen ze dan bij de eerste de beste sjacheraar die ze tegen het lijf lopen, zonder te weten wat het precies is. Bovendien hebben ze vaak weinig ervaring met de producten die hier op de markt zijn. Met alle problemen van dien.” Evenepoel pleit ervoor om alle buitenlandse bezoekers meteen bij de aankoop van hun ticket goed te informeren. Over wat wel en niet mag volgens de Belgische strafwet én over de drugs die hier desondanks op de markt zijn. “Die boodschap hoeft niet te betekenen dat je de deur voor drugsgebruik wijd open zet, maar het kan wel een hoop problemen voorkomen.”