Videospeler inladen...

Vlaamse alpinist na dodelijke gletsjerbreuk in Dolomieten: "Door de broeierige warmte gaat alles sneller schuiven"

De zuidelijke Alpen, in het noorden van Italië, kampen met een extreme hitte. De hoge temperatuur aan de top van de berg Marmolada zou de reden kunnen zijn waardoor gisteren een deel van de gletsjer op de berg is losgekomen en een enorme lawine veroorzaakte. Dat vertelt Jan Vanhees, berggids en alpinist in "De ochtend" op Radio 1. Zeven mensen zijn er om het leven gekomen. 

Een groep bergbeklimmers werd gisteren opgeschrikt toen een enorm stuk gletsjer afbrak op de Marmolada, de hoogste berg van de Dolomieten, in de Italiaanse Alpen. Dat veroorzaakte een lawine die al zeker aan zeven mensen het leven kostte. Er vielen ook negen gewonden en een vijftiental mensen zouden nog vermist zijn. Achttien mensen konden door reddingsdiensten gered worden. 

De zon is op dit moment ongenadig

Jan Vanhees - Berggids en alpinist

Jan Vanhees is berggids en alpinist en op dit moment in Italië, niet ver van de plek waar de gletsjer is afgebroken. "Het noorden van Italië heeft zeer weinig sneeuw gekregen deze winter. Dat wil zeggen dat er geen isolerende laag bovenop die gletsjer ligt die eerst gaat wegsmelten", legt hij uit in "De ochtend" op Radio 1.

"De zon schijnt op dit moment ongenadig. Het is hier broeiend heet. De zon komt rechtstreeks op de gletsjer terecht en laat het ijs smelten. Ook de rotsen onder de gletsjer warmen op en dan kan alles veel sneller gaan schuiven. De weercondities zijn nu al zoals ze normaal pas in september zijn." 

BELUISTER - Gesprek met alpinist Jan Vanhees in "De ochtend" op Radio 1.

Reddingsdiensten konden vanuit een helikopter onderstaande indrukwekkende beelden maken. Daarop zie je hoe een deel van de gletsjer is afgebroken. 

"Dat ziet er niet mooi uit." Bekijk hier de beelden van de lawine:

Videospeler inladen...

Een gletsjer beklimmen: nog verantwoord?

"Er zijn een hele hoop plaatsen waar we geen beklimmingen meer kunnen doen", gaat Vanhees verder. "Op sommige plaatsen zijn de gletsjers zodanig weggesmolten dat de route die je vroeger beklom niet meer beklimbaar is. Of dat het zodanig gevaarlijk geworden is omdat het bijvoorbeeld vol met puin ligt."

Toch zijn er volgens Vanhees nog altijd heel wat plaatsen in de Italiaanse Alpen waar het wel nog veilig is om aan alpinisme te doen. "De ene plaats is de andere niet. Je moet meer en meer opletten wat je waar doet. Als professional hebben wij allerlei informatiekanalen. Wanneer collega's iets tegenkomen of iets opmerkelijk hebben gezien, delen ze die informatie. Wij zijn dus goed geïnformeerd."  

Voor de amateurklimmer ligt dat volgens Vanhees moeilijker.  Zij zouden volgens hem ook beter meer gebruikmaken van die kanalen. "Van zodra mensen zich aan alle voorzorgsmaatregelen houden en zich bij lokale autoriteiten of professionele gidsen goed informeren, zouden heel wat dingen vermeden kunnen worden."

Terugvallen op ervaring

Zo'n extreme situatie als gisteren heeft Vanhees zelf nog niet meegemaakt. Er bestaat ook geen draaiboek voor. Volgens hem is het belangrijk om terug te vallen op ervaring. 

"Ik denk dat iedere professional die hier rondloopt al wel het een en het ander heeft meegemaakt. De manier waarop je reageert, is enorm belangrijk. Van zodra er een rotspartij loskomt, spat die uit elkaar. Dan is het de bedoeling dat je heel snel ergens achter kunt gaan liggen. Als je die reactie niet hebt om de lawine over u te laten komen, kan het zijn dat je er mee in zit."

Meest gelezen