Luister naar

Akkerbouwers zien inzet van een drone wel zitten

Nieuws
Een op de zeven akkerbouwers voelt er wel wat voor om drones in te zetten om de teelt van hun gewassen te verbeteren. Van de boeren met meer dan honderd hectare grond is zelfs een kwart nieuwsgierig naar de inzet van de onbemande vliegtuigjes.
Marinde van der Breggen Marinde van der Breggen
zaterdag 24 maart 2018 om 03:00
Drones kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld vocht- of temperatuurmetingen te doen, maar ook om gewassen te bespuiten of weidevogels en hun nesten te lokaliseren.
Drones kunnen worden gebruikt om bijvoorbeeld vocht- of temperatuurmetingen te doen, maar ook om gewassen te bespuiten of weidevogels en hun nesten te lokaliseren. ap / Maurizio Gambarini

Roggel

In de akkerbouw zijn talloze manieren denkbaar waarop drones ingezet kunnen worden. Ze kunnen met camera’s en sensoren kijken hoe het gewas erbij staat, hoeveel het groeit, wat de temperatuur is, enzovoort. Maar drones kunnen ook worden gebruikt om gewassen te bespuiten.

Ruim 13 procent van de akkerbouwers is geïnteresseerd in het gebruik van drones. Dat blijkt uit de AkkerbouwScanner, het jaarlijkse telefonisch onderzoek van het agrarische marktonderzoeksbureau AgriDirect. 275 akkerbouwers, volgens het bureau een representatieve steekproef, zijn daarin gevraagd naar hun belangstelling voor het inzetten van de onbemande luchtvaartuigen. Volgens het CBS zijn er in Nederland zo’n achtduizend akkerbouwbedrijven.

Het zijn vooral de boeren met veel land, die meer willen weten over de drones. Van alle akkerbouwers die 100 hectare grond of meer hebben, gaf bijna 26 procent aan (zeer) geïnteresseerd te zijn. Bij de bedrijven met tussen de 10 en 50 hectare grond, gaf 9,5 procent dat antwoord.

precisielandbouw

Volgens het onderzoeksbureau neemt de belangstelling voor drones toe dankzij de ‘stormachtige ontwikkeling van de precisielandbouw’. Boeren die gebruik maken van precisielandbouw kunnen, dankzij allerlei technologische toepassingen, elk deel van hun perceel voorzien van de juiste verzorging. De bedoeling is dat er op die manier zo veel mogelijk opbrengst van het land komt, met zo min mogelijk nadelige effecten voor het milieu.

Zo heeft niet altijd het hele perceel evenveel mest of bestrijdingsmiddelen nodig. Met camera’s en sensoren kan bijvoorbeeld worden bepaald waar hoeveel bestrijdingsmiddel nodig is, zodat er niet onnodig gespoten hoeft te worden.

Op dit moment wordt in de akkerbouw nog maar mondjesmaat van de onbemande vliegtuigjes gebruikgemaakt. Maar doordat de techniek zich in rap tempo ontwikkelt, is de inzet van drones allang geen toekomstmuziek meer. Sensoren worden beter en lichter, en de drones kunnen steeds preciezer navigeren.

Drones worden al op andere manieren ingezet in de agrarische sector. Zo kondigden Limburgse boeren vorig jaar aan met drones op zoek te gaan naar wietplanten die door kwekers illegaal op hun maïsvelden worden geplant.

Ook om weidevogels te beschermen worden de apparaten ingezet. Gewapend met een infraroodcamera speuren boeren en vogelbeschermers de weilanden af om te kijken waar zich nesten van weidevogels bevinden. Met die kennis kunnen boeren de nesten ontzien bij het maaien. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.