Luister naar

Dividendtaks is geen hamburger

Nieuws
Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib begon vrijdag het debat met een vermaning. Dat had effect, de toon van de Kamerleden was aanzienlijk rustiger. Toch was er weer genoeg opvallends. De oppositie probeert premier Rutte nog één keer te vermurwen over de dividendbelasting. Het blijft bij proberen, want de premier blijft moeiteloos overeind. ‘Het gaat niet om populariteit.’
Gerard Beverdam Sjoerd Mouissie
zaterdag 22 september 2018 om 03:00
Dividendtaks is geen hamburger
Dividendtaks is geen hamburger anp / Bart Maat

Den Haag

Of het nu door het drama in Oss kwam, of door de vermaning van Kamervoorzitter Khadija Arib over de toon van het debat: het blijft inhoudelijk op de tweede dag van de Algemene Beschouwingen. Geen harde verwijten of persoonlijke aanvallen.

Toch probeert de oppositie de premier nog één keer te vermurwen over de afschaffing van de dividendbelasting. PvdA-leider Lodewijk Asscher wacht niet lang: ‘Zijn deze coalitie en deze premier bereid meer geld uit te geven aan de mensen in plaats van aan de multinationals?’ Asscher wil de stelling dat de dividendbelasting een grote rol speelt bij de keuze voor waar bedrijven zich vestigen, onderbouwd zien.

Als Rutte vervolgens antwoordt ‘dat elke belastingmaatregel nooit voor 100 procent is te onderbouwen’, raakt Asscher geïrriteerd. ‘We gaan meteen een Ruttiaans rookgordijn in.’ Maar wat hij en andere fractievoorzitters ook proberen, nieuwe inzichten levert het debat niet op. Rutte houdt vol dat de maatregel nodig is ‘om bedrijven hier te laten blijven of naar Nederland te trekken’. Toezeggingen over alternatieven of aanpassingen wil Rutte niet doen; eerst moet het plan maar door de Tweede Kamer worden behandeld. SGP’er Kees van der Staaij geeft wel alvast een waarschuwing. ‘Voor ons gevoel zijn de argumenten dunner geworden en de maatregel zélf duurder.’ GroenLinks-leider Jesse Klaver doet namens de hele oppositie, inclusief de SGP, het voorstel alternatieven te onderzoeken.

proefballon

Woensdag viel VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff op, met een voorstel criminaliteit in bepaalde probleemwijken dubbel zwaar te bestraffen. Vrijdag loopt die proefballon razendsnel leeg. Rutte, nota bene Dijkhoffs partijgenoot, kan hem niet meer bieden dan dat het kabinet ‘gaat kijken’ of achterhaald kan worden wat in het buitenland het beste werkt. Maar anders straffen in sommige wijken ‘gaat ingewikkeld worden’, aldus Rutte. ’s Avonds probeert Dijkhoff zijn gezicht te redden, en concludeert dat veel fracties zijn zorgen over problemen in sommige wijken delen.

Sommige oppositieleiders spelen in op het geringe vertrouwen: het kabinet kan wel zéggen dat de koopkracht met 1,5 procent stijgt, maar wie gelooft het? Rutte verdedigt echter de berekeningen van het Centraal Planbureau, ‘een onafhankelijk instituut met groot aanzien’. Tegelijk zegt hij: ‘Het kabinet doet geen koopkrachtbelóftes. Maar het zijn geen cijfers die wij verzinnen.’

PvdA-leider Asscher noemt de premier aan het eind van de dag ‘een routineuze Rutte die langs de rand van arrogantie scheert’. Asscher wil het beleid bijsturen: minder geld naar multinationals, meer naar gewone mensen. Hij ziet een coalitie die elkaar vasthoudt, ‘en met 76 zetels doormarcheert in de mars van aandelenbeurzen’. Maar Rutte presenteert zich graag als de staatsman. Voor meer koopkracht is gezorgd, maar hij heeft ook andere verantwoordelijkheden. ‘Wat zou er dan gebeuren, als een paar van de grootste ondernemingen zouden besluiten weg te gaan? Zou het dan niet terecht zijn dat de Nederlandse bevolking zegt: jullie hebben je eigen populariteit belangrijker gemaakt? Voorzitter, besturen is niet altijd leuk.’ Het protest tegen afschaffing van de dividendbelasting gaat door, maar hier moet de oppositie het voorlopig mee doen. <

Den Haag

Arib

Voorzitter: Het commentaar uit de samenleving op de toon van het debat van afgelopen woensdag zal niemand hier in de zaal ontgaan. Ik heb veel mails en brieven van burgers uit het hele land gekregen. Mensen ergeren zich ontzettend aan het taalgebruik en de manier waarop wij met elkaar omgaan.

Arib / Van der Staaij

Voorzitter: De heer Bisschop.

Rutte: Van der Staaij, denk ik.

Voorzitter: O, goeiemorgen, meneer Van der Staaij.

Van der Staaij (SGP): Goedemorgen, mevrouw de voorzitter. Ik kan me voorstellen dat, gelet op mijn eerste termijn over Salomo, er ook wat associaties met bisschoppen bovenkomen.

(gelach in de Kamer)

Van der Staaij: Ik moet wel zeggen dat uw vermaning van vanmorgen om goed taalgebruik te hanteren hier wel haar effecten heeft gehad. Het gaat er keurig aan toe ...

Voorzitter: Tot nu toe.

Van der Staaij: ... dus ik zal mijn best doen om mijzelf ook te onthouden van grof taalgebruik.

(nog meer gelach)

Rutte

Rutte over de dividendbelasting: Ik zei het net al: als we deze maatregel zouden schrappen, zou de populariteit van deze coalitie de komende twee uur enorm groeien. Maar dat zou tijdelijk zijn, net als het effect van een hamburger. Want na een tijdje blijkt wat er echt gebeurt met iemand en met dit land en dan zouden mensen terecht heel boos worden.

Asscher / Rutte

Asscher (PvdA) over bezuinigingen op leerbanen voor mbo’ers: De gepassioneerde verdediging van de dividendbelasting staat in schril contrast tot deze “ja, je hebt gelijk, dat gaat een paar duizend kinderen hun toekomst beperken, maar ja, we moesten geld vinden, pompiedompiedom”. Dit is echt een aanfluiting voor de jongeren waar het over gaat.

Rutte: Over die subsidieregeling praktijk-leren: dat is zeker niet pompiedompiedom. Ik sta hier geen liedje te zingen en zeg niet: ach, regel maar. Ik denk dat u daar een punt heeft, dus ik wacht de voorstellen van de heer Asscher op dat punt af.

Klaver / Rutte

Klaver (GroenLinks): Vanochtend moest ik een kleuter naar een schoolreisje brengen en die was minder aan het drammen dan de premier op dit moment hier doet. Drammen dat de dividendbelasting door moet gaan.

Voorzitter: We hebben net een afspraak over het taalgebruik gemaakt, meneer Klaver.

Rutte: Dat komt door de uitstekende opvoeding bij de familie Klaver en die mooie pyjama’s.

(Klaver zette vorig jaar een foto van zichzelf op Instagram, waarop hij een eikeltjespyjama aan had)

Pechtold / Klaver / Rutte

Rutte: Het langzamerhand verdwijnen van hele eilanden in de Stille Oceaan is natuurlijk een heel serieus probleem. Het is onze inzet in de VN.

Pechtold: Daar ben ik ontzettend blij mee, want klimaat is niet alleen Nederland. Het is zelfs niet alleen Koninkrijk. Het zijn ook de Tua-eilanden, of Tui-eilanden geloof ik.

Klaver: Tuvalu.

Pechtold: Tuvalu! Ja, ja, maar Tui is een ...

Rutte: TUI is een reisorganisatie.

Pechtold: De Tuvalu ...

Klaver: De Tuvalu eilanden waar je met TUI naartoe kan vliegen!

(Premier Rutte heeft intussen de slappe lach)

Pechtold: Ja, ja, ja. En de domeinnaam ‘.tv’ is ooit voor 50 miljoen dollar verkocht door die eilanden en daar zijn ze geloof ik samen met Foppe de Haan nog steeds trots op. Een van die eilanden, het eiland Nui, was ooit in 1821 het nieuw Nederlands eiland dat door de H.M. Pollux en de Reigersbergen werd ontdekt voor de Koning. (Richting Klaver:) Zo, nou jij weer! <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig minister Sigrid Kaag van Financien met het Prinsjesdag-koffertje; een meerderheid van de Kamer sprak uit dat het gammele, oude valies niet mag worden vervangen door iets moderners. Een succes voor motieschrijver Joost Eerdmans (JA21).

De 'kijk ons eens'-vaandels van de Tweede Kamer: zeven wappermoties die partijen indienden

Onder de duizenden uitspraken die Kamerleden elkaar jaarlijks in de mond willen leggen, zijn veel wappermoties. Statements die de verhoudingen moeten symboliseren: de eensgezindheid of juist eenzaamheid van partijen.

 Exterieur van de Ridderzaal (Grafelijk kasteel) tijdens een rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer.

Renovatie Binnenhof fors duurder. 'Hier is jarenlang gewerkt in een gevaarlijke situatie'

De renovatie van het Binnenhof gaat 2 miljard euro kosten. ‘Een gigantisch bedrag’, zegt minister De Jonge. ‘Maar laten we het nu gewoon goed doen.’

Tjibbe Joustra deed onderzoek naar de misstanden bij interlandelijke adoptie. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de regering een afbouwplan maakt.

Tweede Kamer wil dat Nederland toch helemaal stopt met buitenlandse adoptie

Buitenlandse adoptie moet stoppen. Een meerderheid in de Tweede Kamer vraagt de regering daarmee aan de gang te gaan. Dat is opvallend, want twee jaar geleden koos het kabinet ervoor dat adoptie wél doorgang vond.

Geert Wilders (PVV) na afloop van de vervolggesprekken met informateurs Dijkgraaf en Van Zwol en de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB.

Wilders hoopt dat de kabinetsformatie nog gered kan worden, Yesilgöz verbouwereerd over weglopen

Een dag nadat hij boos was weggelopen van de onderhandelingstafel hoopt Geert Wilders dat de formerende partijen dinsdag een manier vinden om de kabinetsformatie weer op de rails te krijgen. Ondertussen toont de VVD zich verbouwereerd over de actie van de PVV-leider.

De ministers Carola Schouten en Steven van Weyenberg maandag tijdens het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer.

Geroffel en 'woehoes' in de Tweede Kamer: 'We moesten toch van het oude meubilair af'

Het jaarlijkse Nationaal Jeugddebat stond maandag, onder meer, in het teken van misleidende financiële producten. De aanwezige ministers hadden het niet gemakkelijk. ‘Het echte vragenvuur begint nu pas.’

In de ontvangsthal liggen bierviltjes met een foto van SGP-Europarlementariër en lijsttrekker Bert-Jan Ruissen op tafel. ‘Geef Bert-Jan een tweede ronde!’, staat erbij.

Niet alleen het Wilhelmus, maar ook het volkslied van Israël klinkt op de SGP-jongerendag

Is Europa ons de baas of zijn wij Europa de baas? Over die vraag denken ruim vierhonderd jongeren na tijdens de SGP-jongerendag. ‘Als we alles nou wat lokaler zouden organiseren, krijgt de burger veel meer zeggenschap.'