18 juli 2018 om 03:00
Luister naar

Teken van de tijd

Een verjaardag als crisismoment – voor het Internationaal Strafhof in Den Haag is dat volgens Amnesty International helaas maar al te waar. Het laat duidelijk zien, hoe de wereldpolitiek is veranderd in de twintig jaar sinds de idealen achter het Strafhof werden vastgelegd in het Statuut van Rome, op 17 juli 1998. Het Strafhof moest de daders van ernstige misdaden ‘die het geweten van de mensheid schokken’ berechten. Vastbesloten waren ze, de ondertekenaars, ‘om een eind te maken aan de straffeloosheid van de daders van dergelijke misdrijven, om zo ook nieuwe gruwelijkheden te voorkomen’. ‘Dat is een kernbeginsel voor de Europese Unie’, verklaarde buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini dinsdag nog namens de EU.

Gezien de gruwelijkheden in de oorlogen als die in Syrië en Jemen, zou het Strafhof het dan nu druk moeten hebben. Maar er loopt maar een handjevol zaken, allemaal tegen Afrikaanse verdachten. Andere zaken worden geblokkeerd door veto’s in de Veiligheidsraad of door de vierkante weigering van lidstaten om verdachten aan te houden.

De nieuwe politieke werkelijkheid tekent zich zo af rond het Strafhof in Den Haag. Dat zou er in het huidige politieke klimaat niet meer komen, stellen organisaties als Human Rights Watch en Amnesty. ‘De wereld is anders dan in 1998’, zegt Amnesty’s juridisch adviseur Jonathan O’Donohue. Toen hielden de misdaden in Rwanda en voormalig Joegoslavië 123 landen zo bezig dat ze het Strafhof steunden. Nu kunnen figuren als Bashar al-Assad in Syrië en Omar al-Bashir in Sudan hun honderdduizendvoudige moorden begaan.

Het ‘kernbeginsel’ dat Nederland en de EU steunen, dat er recht moet worden gedaan, wordt niet gedeeld door de internationale grootmachten, Rusland en China voorop. Het Internationale Strafhof dreigt zo een hof voor conflicten in gemankeerde staten te worden.

En toch willen ruim honderdtwintig landen juist verdergaan met het Strafhof, met Nederland als een van de voortrekkers. Sinds gisteren is het hof ook bevoegd in een vierde categorie misdrijven, die van agressie – naast genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Als er iets van internationaal recht bestaat, iets van een wereldorde die daarop is gebaseerd, mag het recht van de slachtoffers van dergelijke misdrijven niet worden genegeerd. Dat dit wel gebeurt, is de crisis die met de verjaardag van het Statuut van Rome wordt benadrukt. Maar het spreken over de idealen van dit statuut kan en mag niet neerkomen op het spreken over het verleden. Want dan is de toekomst voor hen die geloven in gewetenloze, brute macht.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Israël is door zijn bondgenoten verdedigd tegen Iran. Laat het nu ook eens naar hen luisteren

Israël heeft het grootste deel van zijn verdediging tegen de Iraanse massa-aanval te danken aan zijn bondgenoten. Laat het nu ook luisteren naar hun terechte vragen, over Gaza en over het conflict met Iran.

nd

Dit kabinet moet met miljarden blijven schuiven zolang 'verkiezingswinnaars' zich in onmacht wentelen

Het kabinet regeert niet over zijn graf, maar doet wat het doen moet zolang er niks nieuws is opgestaan. Terwijl de VVD en NSC met Wilders en BBB informeren en traineren, moeten D66, CDA en CU stug doorgaan met regeren.

nd

Het SUV-drama: trend naar zware, brede en hoge auto's doet vooruitgang van elektrisch rijden teniet

Nieuwe auto’s worden elk jaar zwaarder, breder en hoger. De SUV is populair, ook bij elektrische rijders. Die schaduwzijde van de 'vergroening' maakt dat de belastingvrijstelling voor elektrisch rijden achterhaald is.

beeld nd

Laat iedereen met een scherpe mening over transgenderzorg eens een tijdje zwijgen

Brits onderzoek naar de zorg voor jongeren met genderproblematiek is een verademing en verdient Nederlandse navolging. Goede transgenderzorg heeft grondig onderzoek nodig, maar kan heel goed zonder gepolariseerd debat.

Commentaar

Johan had een Surinamer kunnen zijn. Hoe afkomst nooit iets te maken heeft met nationaliteit

De racistische koffietafeltheorie van Derksen dat kleur bepaalt of je een Nederlander bent, krijgt veel kritiek uit de maatschappij. Hopelijk is dit een verandering in het denken over kleur en nationaliteit.

Afbeelding

Juist omdat het veel kiezers niet interesseert, is een wet nodig die politieke partijen controleert

Een politieke partij verbieden, dat kan onder de huidige wetgeving - het is al eens gebeurd. Maar er zijn meer redenen om een wet te maken speciaal voor politieke partijen. Vooral omdat de kiezer niet zo kieskeurig is.

Afbeelding

'Klarnaschulden' zeggen veel over hoe (te) jonge consumenten online worden verleid

Betaaldiensten als Klarna en Riverty hebben maar één doel: consumenten verleiden een aankoop te doen door het lastige betaalmoment weg te masseren. Jongeren moeten hier beter tegen worden beschermd.

NSC is in razend tempo een machtspartij aan het worden, met alle ingewikkelde afwegingen die daarbij horen.

De bravoure van de NSC-top maakt de partij van Pieter Omtzigt er niet geloofwaardiger op

Nieuw Sociaal Contract is in razend tempo een machtspartij aan het worden. Wat NSC'ers wel iets meer zouden mogen beseffen, is dat ook in de politiek woorden en daden bij elkaar moeten passen.

Afbeelding

Geert Wilders wil zo graag regeren, dat hij nu ook zijn geliefde Nexit in de ijskast zet

En weer verdwijnt een PVV-kroonjuweel in de ijskast: de nexit, het vertrek van Nederland uit de Europese Unie. Geert Wilders is niets te gek om de kabinetsformatie te laten slagen.