Direct naar artikelinhoud
Expo

Freek en Hella de Jonge stellen zichzelf tentoon

Hella en Freek de Jonge bereiden hun expo 'Het volle leven' voor. Elke dag is het tweetal aanwezig.Beeld ANP

Hella en Freek de Jonge zijn dagelijks aanwezig bij hun eigen tentoonstelling. Ze willen voor de bezoekers een voorbeeld zijn van hoe je creatief kunt leven.

Is het een tentoonstelling? Een performance? Op de bovenste verdieping van het Groninger Museum tonen Freek en Hella de Jonge hun kunst: keramische en bronzen beelden van Hella, een mozaïek dat door hen is vervaardigd, poppen met door Hella ontworpen kostuums, filmbeelden uit de shows van Freek. Ertussen hangen foto's van het echtpaar en hun in de loop der tijd uitdijende gezin. In een hoek hangt hun persoonlijke verzameling schilderijen.

Meest opvallend: Freek (74) en Hella (69) zijn er ook. Op een podium voeren ze een gesprek met acteur Hans Croiset over de veranderingen in de theaterwereld. Alle stoelen voor het publiek zijn zaterdagmiddag bezet.

Hond vermoorden

Een 'real life exhibition', noemt het Groninger Museum deze show, die als titel Hella en Freek de Jonge: Het volle leven draagt. "Het is een kunstwerk in een hybride vorm", zegt directeur Andreas Blühm. "Het was mijn droom om ooit een interactieve tentoonstelling te maken, waarbij het publiek met de kunstenaar in gesprek kon gaan."

Op zaterdagmiddag heeft het stel het er maar druk mee. Voortdurend willen mensen met hen praten. En andersom is dat ook zo. Zodra Freek een kind in het vizier heeft, gaat hij er op af. Een kind kunst uitleggen: die kans laat hij niet lopen. En dan zijn er ook nog de vaste programmaonderdelen. Er komen gasten praten en op gezette tijden voert Freek de tragikomische performance Aardbeleving op, waarin hij een hond vermoordt, terwijl een aardbeving voor een enorme scheur in het huis zorgt. Hella maakt 's ochtends ontbijt.

In eerste instantie vroeg het museum hen of ze een tentoonstelling wilden maken en eens per week hun gezicht wilden laten zien. Blühm: "Maar toen zei Freek: dan wil ik er elke dag zijn, van 10 tot 5. Marina Abramovic, performance-kunstenaar, zit ook dagen achter elkaar in een museum.

"We hadden van tevoren geen idee of er belangstelling voor zou zijn. We wisten dat Freek veel fans heeft, maar of die ook naar Groningen zouden reizen, was nog maar de vraag. Maar zelfs op een zonnige dinsdagochtend kwamen er veel mensen. Toen wisten we: dat wordt een succes."

De meerwaarde zit hem voor Blühm in het contact met de kunstenaar. "Dat zorgt voor geroezemoes op zaal. Vaak staan bezoekers stil naast elkaar naar een Rembrandt te kijken. Maar pas in een gesprek ontstaan de ideeën over kunst."

'Exhibitionisme? We doen dit om te tonen dat je een leven vol creativiteit kunt leiden'
Hella de Jonge

Stokje doorgeven

Voor Hella de Jonge had het niet gehoeven, de constante aanwezigheid. "Het idee komt van Freek. Dan doe ik mee." De meerwaarde ervan heeft ze inmiddels ontdekt. "Hier kunnen we mensen het leven van twee kunstenaars laten zien. We laten zien dat man en vrouw als kunstenaars gelijkwaardig kunnen zijn. Ik leid mensen rond en vind het dan fijn dat ik mijn kunst kan uitleggen. Het geeft ontzettend veel energie, die blije gezichten."

Dat sommige mensen hun aanwezigheid op de tentoonstelling exhibitionistisch hebben genoemd, vindt Hella jammer. "We doen dit, omdat we op een leeftijd zijn gekomen dat we het stokje willen doorgeven. Ik heb twee jaar geleden een hartinfarct gehad. Nu willen we laten zien hoe je een leven vol creativiteit kunt leiden, hoe je ondanks moeilijkheden een vrolijk leven kunt hebben."

Freek verwoordt het zo: "We zijn hier om te manifesteren wie we zijn en wat we gedaan hebben. Het is natuurlijk een beetje provocatief. Ik beschouw het als dankbaar delen."

Hella en Freek de Jonge: het volle leven is nog te zien tot en met 28 oktober in het Groninger Museum in Groningen, Nederland. freekdejonge.nl