19 juli 2019 om 20:03
Luister naar

Reina Wiskerke: Myrna het medium

‘De dood hoort bij het leven.’ Je hoort het vaak zeggen. Ik ben soms geneigd het te geloven, omdat ik het me niet anders kan voorstellen.

In de week van de MH17-herdenking – het lijkt een beetje de week van 4 mei – schreeuwt iets anders mij toe: de dood hoort níét bij het leven. Al die namen van omgekomen reizigers, hele gezinnen soms, iemands kinderen, beide ouders van jonge mensen, jongeren ‘in de bloei van hun leven’ (zoals de tv-serie Break Free het graag verwoordt) ... De enormiteit van de dood in het leven van nabestaanden, je ontkwam er niet aan. De lege plekken, de verbeten pijn, verdriet om wat had kunnen zijn, de moed om door te gaan en te huilen of te lachen als het kan. Zie de man bij de graven van al zijn kinderen, drie jonge meisjes (het programma Ik mis je), de vrouw bij het graf van haar oudste zoon en diens vriendin. Op de steen staat: ‘Samen op reis. Voor altijd samen’ (in de documentaire De oorlog is Oud Ade binnengekomen).

MH17 balt samen wat dag aan dag, her en der, op kleinere schaal gebeurt (zie de serie Helden van Maxima, over kinderen met kanker, zie het Journaal).

Nu kun je zeggen: als het jonge mensen betreft, hoort de dood niet bij het leven; als je oud wordt, wel. Dan ga je zelfs naar de dood verlangen. Maar wordt de dood dan normaal? Denk het je in: de weg van langzaam afsterven, dagelijks aan (denk)kracht verliezen, in de marge terechtkomen. Het is een wreed proces.

Je zou hopen nét voor het zover is om te komen bij een eenzijdig auto-ongeluk. De vlucht vooruit. D66 wil die officieel regelen, met medicamenten. Ik voel de aantrekkingskracht om de ‘rezjie’ over je eigen levenseinde te nemen, zoals Job Cohen het zegt in het filmpje van de Nederlandse Vereniging voor Vrijwillige Euthanasie.

Te vrezen valt dat daarmee de schaduw van de dood, via een andere deur, minstens even venijnig je leven weer binnenkomt: krakkemikkig doorleven wordt je eigen hoogstpersoonlijke keuze, je eigen pakkie-an. Ik kan me zo goed voorstellen dat ik mij dan gedwongen ga voelen de regie over mijn dood te nemen – ik heb geen kinderen die de gaten in het zorgaanbod gaan opvangen, geen karakter dat subtiele druk om geen last te willen zijn, makkelijk afweert. Ik ben vast niet de enige.

De dood hoort niet bij hét leven, dacht ik deze week, wel bij dít leven. Zo dubbel is het altijd, en daarmee leun ik graag op de christelijke levensbeschouwing, die intussen wegebt uit het publieke leven. Er komt van alles voor in de plaats, en alles lijkt salonfähiger dan het klassieke christelijke geloof. Als het maar fijn klinkt. Neem de wijsheid van oud-presentator Myrna Goossen: zij beantwoordt levensvragen in het blad van de seculiere omroep Max. Aan een weduwnaar die de kleding van zijn vrouw moeilijk kan wegdoen, schrijft ze op basis van haar ‘opleiding tot medium’: ‘Onze ziel ervaart na de dood een oneindige vrede en begrijpt alles wat wij hier op aarde ‘uitspoken’.’ Een weduwe, verwijzend naar haar overleden man, reageert dankbaar in het blad van deze week: ‘Ik vind het mooi wat je zegt over onze ziel; het geeft me troost dat hij weet wat ik doe.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Geef autonomen aandacht, erkenning en een goed gesprek. Confrontatie werkt niet

Mensen die zich ‘als staatsburger uitschrijven’ moet je niet hard aanpakken. Dat bevestigt hen alleen maar in hun gelijk dat de overheid omvergeworpen moet worden, zegt Bart Jan Spruyt.

Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.

Nienke Hofsink

De Bijbel leert dat slaven geen slaven blijven. Wat kunnen wij daarmee?

Je bent dus zondig? Gebruik dat niet als excuus om niet te veranderen, schrijft Nienke Hofsink. 'Er is een ander leven mogelijk, van gerechtigheid, vrede en vreugde.'

nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.

nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.

Cocky Drost

Is het egoïstisch als ik zeg dat ik geen zin heb in seks? Een vrouw hoeft niet altijd zin te maken

‘Soms moet je je man z’n gang maar even laten gaan, want als je getrouwd bent is jouw lichaam van hem.’ Misschien - hopelijk - voel jij acute verontwaardiging als je dit leest.