Direct naar artikelinhoud

Italiaanse vicepremier Di Maio: "Arrogant Frankrijk kan vijand nummer één van Italië worden"

Vicevoorzitter CSU roept Duitsers op Merkel te steunen in aanloop naar Europese migratietop
Beeld Photo News

De leiders van zestien EU-landen, onder wie premier Charles Michel, komen vandaag informeel bijeen in Brussel in een poging oplossingen te vinden voor de migratieproblemen in Europa. Er worden geen besluiten genomen en er is geen afsluitende persconferentie. Dat de sfeer niet opperbest is, bewijst de uithaal van de Italiaanse vicepremier Luigi Di Maio naar de Franse president Emmanuel Macron.

, en

Di Maio waarschuwde het "arrogante Frankrijk" dat het op het gebied van migratie "vijand nummer één" van Italië zou kunnen worden. Op zijn Facebookpagina stelde Di Maio dat Macron ten onrechte de indruk wekt dat het wel meevalt met de migratieproblemen.

Di Maio is boos over de uitspraak van Macron dat er nu niet zo'n grote crisis is op het gebied van migratie als in 2015. Volgens de Franse president is de migratiestroom door de samenwerking van de Europese landen behoorlijk afgenomen.

Di Maio zei dat Macron met die uitspraak heeft aangetoond dat hij het contact met de werkelijkheid heeft verloren. "Italië heeft op het gebied van migratie wel degelijk te maken met een noodtoestand", aldus Di Maio. "En dat is voor een deel omdat Frankrijk bij de grens mensen terugstuurt."

Twee weken geleden noemde Macron de Italiaanse houding rond het migrantenschip Aquarius getuigen van "een zekere mate van cynisme en een gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef". Italië reageerde woedend op die uitspraak.

Lees ook
De invloed van populisten groeit in heel Europa. De bijeenkomst van vandaag, waar Europese leiders spreken over de opvang van vluchtelingen, vindt daardoor plaats in een sfeer van politieke crisis.

Lees verder onder de foto.

Macron gisteren in Parijs met de nieuwe Spaanse premier Pedro Sanchez.Beeld REUTERS

Minitop

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker nam deze week in allerijl het initiatief voor een informele 'minitop' over het migratieprobleem. Uit een ontwerpverklaring die woensdag uitlekte, blijkt dat de deelnemende landen zich zouden willen uitspreken voor een 'solidariteitsmechanisme' dat ervoor moet zorgen dat migranten gespreid worden over de verschillende Europese lidstaten, om de druk van frontlijnstaten als Italië en Griekenland weg te nemen.

'Italië heeft op het gebied van migratie wel degelijk te maken met een noodtoestand. En dat is voor een deel omdat Frankrijk bij de grens mensen terugstuurt'
Luigi Di Maio, Italiaans vicepremier

Ook de regering van Italië, waar veel migranten aankomen, eist dat asielzoekers eindelijk eerlijk worden verdeeld over de lidstaten. Het is Rome een doorn in het oog dat het land van aankomst verantwoordelijk is voor asielaanvragen. 

Lees verder onder de foto.

Manfred Weber en Angela Merkel begin deze maand in Munchen tijdens een bijeenkomst van de Europese Volkspartij.Beeld REUTERS

Gesloten centra in EU of buiten EU?

Frankrijk en Spanje braken gisteren een lans voor gesloten vluchtelingencentra in Europa. Daar moeten migranten terecht kunnen van zodra ze in Europa aankomen en daar blijven ze ook totdat hun asielaanvraag bestudeerd is. Daarvoor moet er Europese solidariteit en onmiddellijke financiële steun zijn, zo stelde Macron gisteren na een onderhoud met de nieuwe Spaanse premier Pedro Sánchez.

Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk pakte eerder deze week nog uit met het voorstel om buiten de Europese Unie centra in te richten waar economische vluchtelingen en migranten van elkaar gescheiden worden. In dergelijke 'regionale ontschepingscentra' zou bekeken worden wie nood heeft aan internationale bescherming en wie een economische migrant is, en dus geen recht heeft op asiel in Europa.

CSU spreekt steun uit voor Merkel

Plaatsvervangend voorzitter van de CSU Manfred Weber spreekt in de Duitse media ondertussen zijn steun uit voor Angela Merkel.

De bondskanselier van de grotere zusterpartij CDU ligt in eigen land onder vuur wegens het migratiebeleid. Vooral met CSU-voorzitter en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer ligt met Merkel op ramkoers. Maar Weber, fractieleider van de conservatieven in het Europese parlement (EVP), roept op tot rust. "Deze week zijn er resultaten nodig wat betreft het migratiethema op Europees niveau", zegt de plaatsvervangend CSU-voorzitter. "Nu moeten we de bondskanselier steunen, zodat ze in de EU de Duitse belangen kan verdedigen."

De bondskanselier van de grotere zusterpartij CDU ligt in eigen land onder vuur wegens het migratiebeleid. Vooral met CSU-voorzitter en minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer ligt met Merkel op ramkoers

Het gereis van asielzoekers door Europa, waarover Merkel in eigen land zwaar onder druk staat, is een splijtzam in de Duitse regering. Haar minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer dreigt met grenscontroles als lidstaten waar ze zijn aangekomen en geregistreerd, hen niet terugnemen. 

CSU spreekt steun uit voor Merkel
Beeld EPA

Visegrad-landen sturen kat

De leiders van de 'asielweigerende' Visegrad-landen Hongarije, Polen, Tsjechië en Slowakije komen niet naar Brussel omdat er alleen over oplossingen zou worden gesproken die zij al eerder hebben afgewezen. Zij willen niet weten van een verplicht spreidingsplan en vragen dat de grenzen eerst dicht gaan.

Italië wilde eerst ook niet komen, maar heeft intussen wel toegezegd, net als vijftien andere lidstaten. Het gaat om Frankrijk, Duitsland, Spanje, Oostenrijk, Bulgarije, Griekenland, Malta, Nederland, Luxemburg, Denemarken, Zweden, Finland, Slovenië, Kroatië en België, kondigde de woordvoerder van de Commissie aan. "De uitnodiging blijft open, iedereen is uitgenodigd, maar er is ook niemand verplicht om te komen", zei hij. 

De Slovaakse premier Peter Pellegrini (l.) met zijn Hongaarse collega Viktor Orban (r.). Alvast Orban komt vandaag niet naar Brussel.Beeld EPA

Volgende week echte top

Alle EU-leiders zijn volgende week wel aanwezig bij een echte top, waar migratie ook een hoofdrol speelt. Er staat veel op het spel. Als lidstaten op eigen houtje grenscontroles gaan invoeren, is het gedaan met het vrije verkeer van personen in Europa.

Het topoverleg in het gebouw van de Europese Commissie begint om 15 uur en duurt naar verwachting een uur of vier.