Direct naar artikelinhoud

Think Pink pleit opnieuw voor terugbetaling test die aangeeft of borstkankerpatiënte baat heeft bij chemo

Een radiologe analyseert een mammogram.Beeld thinkstock

Think Pink roept minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) opnieuw op om moleculaire tests die uitwijzen hoe hoog het risico op herval is bij borstkanker, terug te betalen. Dat doet de nationale borstkankerorganisatie nadat een Amerikaanse studie vandaag heeft uitgewezen dat veel minder vrouwen met borstkanker dan aanvankelijk aangenomen chemotherapie nodig hebben.

Het Amerikaanse onderzoek werd zondag voorgesteld op een congres van de American Society of Clinical Oncology. Daaruit blijkt dat vrouwen met hormoongevoelige en HER2-negatieve borstkanker zonder uitzaaiingen in de lymfeklieren, het meest voorkomende borstkankertype, bespaard kunnen worden van ingrijpende chemotherapie. In plaats daarvan kan een moleculaire test, zoals de MammaPrint, uitwijzen hoe hoog het risico op herval is. Enkel patiënten met een hoog risico, moeten dan nog chemotherapie krijgen.

Niet terugbetaald

"De test wordt in ons land niet terugbetaald. Onlangs gaf het Kenniscentrum zelfs negatief advies hiervoor", klaagt Think Pink aan, dat stelt dat het Federaal Kenniscentrum (KCE) de prijs van een chemotherapiebehandeling onderschat. "Nochtans pleiten Belgische borstkankerspecialisten en Think Pink er al lang voor dat dat wel het geval zou zijn", aldus de organisatie.

Think Pink roept naar aanleiding van de nieuwe studie minister De Block nu nogmaals op om de MammaPrint-test voor alle patiënten systematisch terug te betalen. "Zo kunnen we patiënten voor wie chemotherapie geen nut heeft, de nadelen van een toxische behandeling besparen."

In een reactie zegt haar kabinet dat de minister eerst samen met het Kankercentrum de resultaten van het Amerikaans onderzoek zal bestuderen. Het benadrukt dat de minister de eerste is om vrouwen het leed te besparen van een onnodige chemotherapie, maar eerst moet er absolute zekerheid zijn wat betreft de betrouwbaarheid van de testen alvorens verdere maatregelen te nemen.

Niet terugbetaald
Beeld Thinkstock