Waterkrachtcentrale Albertkanaal Hasselt
Google Street View

Watersparende maatregelen op Albertkanaal en Kempense kanalen: "Met droge zomers van  afgelopen jaren in het achterhoofd willen we er op tijd mee beginnen"

Omwille van de droogte neemt de Vlaamse Waterweg preventieve maatregelen om water te sparen op het Albertkanaal en de Kempense kanalen. Zo worden de waterkrachtcentrales op het Albertkanaal in de sluizen van Diepenbeek, Hasselt, Ham en Olen voorlopig uitgezet.

Het Albertkanaal en de Kempense kanalen zoals de Zuid-Willemsvaart, het kanaal Bocholt-Herentals en het kanaal van Beverlo worden allemaal gevoed met water uit de Maas. Maar door de droogte is het peil van de Maas gedaald. "In Frankrijk kampen ze al langer met droogte en dat merken we ook aan de Maas. Voorlopig moeten we ons nog geen echte zorgen maken", legt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg uit. "Het is belangrijk om spaarzaam met water om te springen. Met de droge zomers van de afgelopen jaren in het achterhoofd willen we er zeker op tijd mee beginnen." 

Albertkanaal

De Vlaamse Waterweg legt daarom de waterkrachtcentrales op het Albertkanaal stil. "Als er voldoende water is, wekken we met die waterkrachtcentrales aan de sluizen van Diepenbeek, Hasselt, Ham en Olen stroom op, maar als er waterschaarste dreigt, zetten we die in als pompinstallaties", vertelt Stinissen nog. "Als er een schip door de sluis gaat, pompen we dan water van het lager gedeelte van de sluis weer naar boven. Zo gaat er minder water verloren." 

Landbouwers mogen voorlopig nog altijd water uit de kanalen pompen, om hun gewassen te besproeien. "Maar de watervangen op het Albertkanaal en de Kempense kanalen, waar met schuifjes water wordt doorgelaten naar natuurgebieden en landbouwgronden, die worden wat dicht geschoven, zodat daar maar half zoveel water kan wegvloeien." 

Meest gelezen