Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Nieuwe dag, nieuwe bom onder het voetbal: waarom het gerecht binnenviel bij Anderlecht

Politieagenten verlaten het oefencentrum van Anderlecht.Beeld BELGA

Het gerecht blijft poken in de mesthoop van het Belgisch voetbal. Gisteren vielen speurders binnen bij Anderlecht. Ze zochten naar bewijs van verdachte geldstromen bij transfers tussen 2013 en 2015. Vooral de transacties van Aleksandar Mitrovic en de rol van spelersmakelaar Pini Zahavi komen in het vizier.

Er gaat tegenwoordig geen dag voorbij zonder dat het Belgisch voetbal in opspraak komt. Nadat dinsdag de bondsprocureur de degradatie van KV Mechelen en Waasland-Beveren had gevraagd, was het gisteren opnieuw de beurt aan Anderlecht. Het federaal parket viel binnen op het trainingscentrum van de club in Neerpede. Een twintigtal agenten nam er documenten in beslag die betrekking hadden op transferdossiers uit 2013 tot 2015. Ook bij de voetbalbond en een makelaarsbureau volgde een huiszoeking. Niemand werd aangehouden.

De communicatie van het parket volgde later op de dag: “Een onderzoeksrechter heeft vier huiszoekingen laten uitvoeren te Anderlecht (twee), Schaarbeek en Laken. Het betreft feiten van witwassen en vereniging van misdadigers. Er worden vragen gesteld bij de transfer van één of meerdere spelers.”

Lees ook

Lees ook
Beeld rv

Bij Anderlecht vallen er geen lijken uit de kast, er wordt een heel kerkhof van rotte dossiers opgegraven

Niets te maken met Propere Handen

De inval heeft niets te maken met ‘Operatie Zero’ – Propere Handen in de volksmond – benadrukte het parket. Net zoals het los staat van het gerechtelijk onderzoek naar voetbalclub Moeskroen, waarvan het parket onderzoekt of spelersmakelaar Pini Zahavi achter de schermen aan de touwtjes trekt.

Maar de onderzoeksrechter is wel dezelfde als bij het onderzoek naar Moeskroen: Michel Claise. En dat lijkt geen toeval. Claise heeft zich inmiddels ingewerkt in de wereld van Zahavi en kreeg enkele maanden geleden de tip om verdachte spelerstransacties bij Anderlecht te onderzoeken. De focus ligt daarbij vooral op de Servische voetballer Aleksandar Mitrovic. Zowel rond zijn komst naar als zijn vertrek uit België bestaan er serieuze vraagtekens.

Aleksandar Mitrovic, hier bij zijn huidige club Fulham, trok in 2015 van Anderlecht naar Newcastle. Daarmee zouden verdachte geldstromen gemoeid zijn.Beeld REUTERS

In 2013 was de toen 18-jarige Mitrovic één van de meest beloftevolle jeugdspelers in Europa. De aanvaller speelde op dat moment voor Partizan Belgrado. De vraagprijs van de Serviërs leek lange tijd te hoog voor Anderlecht. Ondertussen waren ook verschillende grote clubs uit grotere competities geïnteresseerd. Maar verrassend genoeg slaagde Anderlecht erin om Mitrovic aan te trekken. Officieel had de spits zo’n 5 miljoen gekost — met daarbij twee commissies van 150.000 euro. Wie de begunstigde makelaars waren, is niet bekend. Ondertussen doken er in Servië wel berichten op over hoe Mitrovic’ vader het bestuur van Partizan had afgedreigd, en dat er zelfs politici zich hadden gemengd in de transfer van de tiener.

In België groeide Mitrovic uit tot enfant terrible dat problemen had met zijn gewicht, maar ook scoorde aan de lopende band. In de zomer van 2015 trokken Europese subtoppers als Benfica, Porto en AS Roma aan zijn mouw. Maar toenmalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck hield vast aan een vraagprijs van 17 miljoen euro. Enkel Newcastle wou dat bedrag op tafel leggen.

Alleen gaven zowel Mitrovic als zijn vader aan dat ze geen trek hadden in Newcastle. Een ploeg in het grijze noordoosten van Engeland die nooit voor de prijzen zou spelen – de spits mikte hoger. Tot Pini Zahavi de touwtjes in handen nam. De Israëlische spelersmakelaar had een deal geroken. En hij slaagde er op mysterieuze wijze wél in om Newcastle te presenteren als volwaardige carrièrekeuze. Mitrovic plooide en vertrok naar Engeland. Negen maanden later degradeerde hij mee naar tweede klasse.

Geregeld in Marbella

Amper twee dagen na de transfer van de Serviër maakte nog een andere Anderlecht-speler de overstap naar Newcastle. Chancel Mbemba, een centrale verdediger die net als Mitrovic een absolute sterspeler was in België, volgde hetzelfde pad. Een prijzige koppelverkoop. Herman Van Holsbeeck handelde die transfers af vanop zijn buitenverblijf in Marbella. “Wat ik op vakantie heb gedaan? 30 miljoen verdiend voor Anderlecht”, zei hij. Volgens bronnen zou paars-wit daar uiteindelijk zo’n 26 à 27 miljoen euro aan overgehouden hebben, na aftrek van commissies aan onder meer makelaars Fabio Baglio (manager van Mbemba), Christophe Henrotay (makelaar met connecties in Engeland) en Zahavi (die zo’n 150.000 euro kreeg voor zijn aandeel in de deal van Mbemba).

De Israëlische spelersmakelaar Pini Zahavi is al vaker in opspraak gekomen.Beeld Photo News

Het parket onderzoekt nu of al die transacties wel volgens het boekje zijn gegaan. Er bestaat een sterk vermoeden dat een deel van de transfersommen op ongeoorloofde wijze verdeeld is onder verschillende makelaars. Het is in dat opzicht dat het parket gisteren ook een huiszoeking deed bij One Goal Management in Schaarbeek, een klein makelaarskantoor met een handvol jeugdspelers van onder meer Anderlecht in de portefeuille. Volgens de documenten van de Belgische voetbalbond — waar het gerecht gisterenochtend ook binnenviel — zou dat bedrijf in 2015 plots de miljoenentransfer van Mitrovic naar Newcastle geregeld hebben. Vreemd. «Met dit soort transfers houden we ons niet bezig. Het is een groot misverstand, dat is heel triest», klonk het daar. Vermoedelijk heeft de bond door een administratieve fout het verkeerde makelaarsbureau genoteerd. Het parket vermoedde dat wel, maar het verkiest om alle mogelijke onderzoekslijnen zo grondig mogelijk uit te pluizen.

Nog dit: het parket vermeldt dat het onderzoek “op dit ogenblik enkel mogelijk verdachte handelingen van één of meerdere spelersmakelaars” omvat. Geen melding van clubs of bestuurders. Herman Van Holsbeeck en het Anderlecht-bestuur verkozen om niet te reageren. En Pini Zahavi? Die herhaalde zijn vertrouwde riedeltje. “Alles is reglementair verlopen.”