Luister naar

Lokaal hitteplan kan volgens het Rode Kruis levens redden

Nieuws
Warm weer en hittegolven worden steeds normaler. Het wordt daarom tijd dat gemeenten werk gaan maken van een lokaal hitteplan, vindt het Rode Kruis. Daarmee kunnen levens worden gered.
Johan Hardeman
woensdag 17 juli 2019 om 13:41

Den Haag

De hulporganisatie publiceerde woensdag een Hittegolfgids voor steden. In het bijna honderd pagina’s tellende boekwerk geeft het Rode Kruis tips aan gemeenten hoe ze zich beter kunnen voorbereiden op extreme warmte. De organisatie wil stimuleren dat gemeenten met andere lokale partners afspraken gaan maken om maatregelen te nemen als het kwik extreem stijgt. De focus ligt daarbij op kwetsbare mensen zoals ouderen, mensen met overgewicht en chronisch zieken.

Hittegolven in Nederland kunnen leiden tot veel extra doden, maar worden stelselmatig onderschat, waarschuwt het Rode Kruis. Tijdens twee hitteperiodes in juli en augustus in 2018 overleden gemiddeld 100 mensen per week meer dan in een gemiddelde zomerweek. In 2006 belandde een hittegolf in Nederland zelfs in de wereldwijde top 5 van dodelijkste rampen in dat jaar. Er overleden toen 1000 mensen meer dan normaal. In dat ‘rampenlijstje’ stonden toen onder meer een aardbeving in Indonesië en een tyfoon in de Filipijnen.

tropisch warm

Als reactie op deze ‘ramp’ introduceerde de overheid in 2007 het Nationaal Hitteplan, waarbij zorg- en hulpverleningsorganisaties worden gewaarschuwd en kwetsbare mensen tips krijgen om zich te wapenen tegen de warmte. Eind juni werd het Nationaal Hitteplan nog in grote delen van het land geactiveerd, toen het een paar dagen tropisch warm was. Scholen hadden tijdelijk een tropenrooster, de ANWB zette extra wegenwachten in en de GGD’s waarschuwden verpleeghuizen, scholen, kinderdagverblijven, thuiszorgorganisaties en ziekenhuizen.

Het is de verwachting dat het aantal hittegolven alleen nog maar verder gaat toenemen. ‘De afgelopen veertig jaar steeg de gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt met 1,5 graden Celsius. Hittegolven die vroeger eens in de twintig jaar voorkwamen, komen nu om de een à twee jaar voor’, aldus KNMI-woordvoerder Josine Camps. Toekomstige zomers dreigen nog warmer te worden, blijkt uit recente klimaatscenario’s van het KNMI.

stedenbouw

Om daar beter op voorbereid te zijn, wil het Rode Kruis dat gemeenten snel met een hitteplan plan komen. ‘Op lokaal niveau kunnen we meer doen dan nu gebeurt. Niet alle gemeenten zijn goed voorbereid. In gebieden met veel bebouwing en weinig groen kan het bij een hittegolf bijvoorbeeld zomaar een paar graden warmer worden’, aldus Maarten van Aalst, directeur van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis. Met elke graad Celsius extra stijgt de sterfte.

Het is volgens de organisatie een goed idee dat nieuwe stedenbouw wordt aangepast aan het veranderende klimaat. Ook zouden gemeenten tijdens een hittegolf een telefonische hulplijn moeten opzetten en mensen vooraf goed waarschuwen. Kinderen moeten op school voorlichting krijgen over de gevaren van hitte. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Jongeren tijdens het Defensie Dienjaar, waarbij jongeren een jaar ervaring kunnen opdoen bij Defensie.

Hoe denken jongeren zelf over het afstoffen van de dienstplicht? 'Vrede is niet vanzelfsprekend'

Met de oorlog in Europa gaat het de afgelopen jaren steeds vaker over de dienstplicht. Zijn jongeren bereid om te vechten voor volk en vaderland? ‘De opkomstplicht, zoals vroeger, is verouderd.'

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.

Co-assistenten hebben een kaartenspel ontwikkeld waarmee ze grensoverschrijdend bespreekbaar willen maken.

LUMC bespreekt grensoverschrijdend gedrag: 'Mag je de Insta-foto van een coassisstent liken?'

De helft van de zorgmedewerkers krijgt te maken met grensoverschrijdend gedrag. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben coassistenten een kaartspel bedacht om het bespreekbaar te maken.