Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVeldrijden

Crossers vliegen zonder quarantaine het veld in

Mathieu van der Poel trainde met zijn ploeg Alpecin-Fenix de voorbije dagen in Benicassim, Spanje.Beeld Photo News

Tot morgen zijn ze nog in Spanje, een rode zone. Maar zaterdag gaan Wout van Aert, Mathieu van der Poel en anderen gewoon weer crossen. Moeten zij dan niet in quarantaine?

Mathieu van der Poel, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout vlogen op maandag 11 januari naar Spanje. Wout van Aert nam het vliegtuig op zaterdagavond 16 januari, na de cross in Mol die hij terloops won. Morgen keren ze allemaal terug naar België. Ze hebben zich in Spanje voorbereid op het WK veldrijden, dat op 31 januari in Oostende plaatsvindt.

Alle crossers zullen langer dan 48 uur in het buitenland zijn geweest, in een rode zone. Voor elke burger geldt dan een verplichte coronatest op dag één en dag zeven na thuiskomst en een quarantaine tot ook de tweede test negatief is gebleken.

Het kabinet van Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) stelde evenwel een aantal uitzonderingsregels op. Ze beantwoorden aan de wensen van de topsporters om zich zo kwalitatief mogelijk te kunnen voorbereiden op internationale competities. “De uitzonderingen zijn essentieel voor onze topsporters die zich voorbereiden op Olympische Spelen, EK’s en WK’s”, zo staat het in het schrijven van Sport Vlaanderen.

Voor professionele en elitesporters geldt weliswaar dat zij bij terugkeer uit een rode zone in quarantaine moeten, maar ook dat ze de quarantaine kunnen verlaten voor trainingen en deelname aan wedstrijden. Crossen kan zaterdag en zondag dus weer voor Van Aert en co.

Geen wandeling met de hond

“Voor alle andere sociale activiteiten moeten ze zich houden aan de quarantaineregels”, zegt Koen Beeckman, topsportcoördinator bij Cycling Vlaanderen. Zo mag Van Aert zeven dagen lang niet met zijn pasgeboren zoon Georges gaan wandelen en mag Van der Poel zijn honden niet uitlaten. “Pas wanneer de tweede PCR-test op dag zeven negatief is, mogen ze helemaal uit quarantaine. Dezelfde regels gelden voor de vaste trainers van de atleten”, zegt Beeckman.

Uitzonderingen zijn niet toegestaan voor atleten en coaches die uit het Verenigd Koninkrijk of Zuid-Afrika terugkeren. Daar circuleren besmettelijkere varianten van het coronavirus.

En hoe zit het met alle buitenlandse veldrijders die op zaterdag 30 januari en zondag 31 januari deelnemen aan het WK veldrijden? Daarvoor heeft Belgian Cycling een protocol van twintig pagina’s ingediend bij het kabinet van Weyts. “Er moeten regels zijn voor wie langer dan 48 uur in België zal verblijven”, zegt directeur Jos Smets van Belgian Cycling. “Buitenlandse renners komen zondag al in Overijse crossen en blijven dan een week in België, tot na het WK.”

Het document van Belgian Cycling wacht nog op de goedkeuring van het coronacommissariaat van Pedro Facon. Smets: “Niet alleen renners, maar ook een delegatie van de UCI en andere buitenlanders die bij de organisatie van het WK betrokken zijn, zitten hierop te wachten.”