Direct naar artikelinhoud
NieuwsVersoepelingen

‘Mensen gaan zich niet blijven opsluiten’: zo wil horeca op 1 april deuren weer openen

Een terrasje zonder volk in Antwerpen. De horeca stelt zelf een reeks strenge voorwaarden voor om weer volk te mogen ontvangen.Beeld Aurélie Geurts

Met het ‘Safe Spring’-plan hoopt de horeca op 1 april onder strenge voorwaarden – klanten in kleine groepjes, FFP2-maskers voor obers en CO2-meters in elke zaak – te openen. ‘Wij kunnen een bondgenoot zijn in plaats van een risicopatiënt om de lente veilig door te komen.’

Elke getroffen sector werpt dezer dagen een lijn uit voor het Overlegcomité van morgen in de hoop op een versoepeling . Horeca Vlaanderen stelt vandaag het ‘Safe Spring’-plan voor en denkt het beste aas aan de haak te hebben. “Iedereen pleit natuurlijk voor z’n eigen winkel”, zegt CEO Matthias De Caluwe. “Maar zoals ik maandag begreep uit de uitleg van de premier zullen er in maart nauwelijks versoepelingen gebeuren en zal het ook in april niet mogelijk zijn om veel kaarten te trekken. Wanneer je dan kijkt naar het grootste raakvlak tussen 11 miljoen Belgen kom je toch snel uit bij de kaart van de horeca. Niet iedereen kan op reis gaan en ik begrijp dat bedrijven graag weer wat soepeler werken, maar wij zijn ook een bedrijf met grote tewerkstelling en zijn toch alweer 130 dagen dicht. De retailsector snakt naar de heropening van de horeca en de al zwaar getroffen studenten kunnen weer werken. Ik zie veel pluspunten en misschien wel het grootste is dat een café- of restaurantbezoek voor veel Belgen toch een grote mentale opkikker zou zijn. Al eens een simpele pannenkoek gaan eten met je bubbel en een knuffelcontact of weer eens een pint pakken met je beste vriend, het zou al deugd doen. De horeca zorgt voor een vaccin tegen de grimmigheid die zich in de samenleving nestelt en onze 47.000 vaccinatiecentra staan te popelen om weer open te gaan.”

Zoals wel vaker verwoordt De Caluwe het zeer vlot, maar hij is achter de schermen al maanden in overleg met virologen om een eventuele opening zo veilig mogelijk te laten verlopen. “We gaan wel degelijk voor ‘Safe Spring’ en ik geloof dat wij op die manier een bondgenoot zijn in plaats van een risicopatiënt op de weg naar het rijk der vrijheid. We zagen afgelopen weekend genoeg beelden van drukte. Mensen gaan zich niet blijven opsluiten en da’s logisch, maar het waren - vrees ik - niet allemaal gezinnen en vaste bubbels die zo dicht op elkaar zaten. In een gecontroleerde omgeving kan zoiets beter. We vragen om op 1 april weer open te mogen, maar onder strenge voorwaarden: zittend consumeren, mondmaskers dragen behalve aan tafel, contactregistratie, controle op de luchtkwaliteit en kleine gezelschappen met anderhalve meter afstand tussen tafels. We zouden bedienend personeel de beter beschermende FFP2-maskers laten dragen omdat zij bij het bedienen in de buurt komen van klanten zonder mondmasker. Laat ons gewoon de regels voor het land volgen: als er een bubbel met slechts één knuffelcontact is toegestaan dan is dat meteen het toegestane gezelschap dat samen op café of restaurant mag.” Afhankelijk van hoe de epidemie verder evolueert, hoopt Horeca Vlaanderen dan op gezette tijdstippen wat verder te versoepelen, met 1 juli als dag van de bevrijding. “Dan hopen we weer normaal te feesten in feestzalen en discotheken.”

Onderscheid tussen cafés en restaurants?

Uit politieke hoek kwamen de voorbije dagen voorstellen om versoepelingen in cafés en restaurants op te splitsen en eventueel een onderscheid te maken tussen terrassen en binnenruimtes. Daar is Horeca Vlaanderen geen voorstander van. Ook horeca-expert Pieter Geens (Comreza) denkt dat een versoepeling zo in een kluwen ontaardt. “Niet elke zaak heeft een terras en flink wat cafés en restaurants hebben er een waar je enkel langs binnen kan komen”, klinkt het. “Een onderscheid tussen cafés en restaurants maken klinkt simpel, maar is heel lastig. Omwille van een wisselend sluitingsuur keken ze de vorige keer naar de erkenning bij het Voedselagentschap, maar toen was er discussie. Als je de witte kassa – verplicht wanneer je 25.000 euro aan omzet uit maaltijden haalt – als criterium neemt, zullen er ook veel cafés die zo’n kassa hebben openen. Ook de NACE-code voor een eetgelegenheid is wijdverspreid onder cafés en is aan te vragen voor minder dan 100 euro. Kijken naar de btw-aangifte is ook geen sluitende oplossing want er zijn restaurants die meer omzet uit drank halen.”

Hoe dan ook: zelfs als het tot een heropening op 1 april komt, vraagt Horeca Vlaanderen extra steun. “Het geschatte omzetverlies van 2021 loopt op tot 2,2 miljard euro. Door het Vlaams beschermingsmechanisme krijgen ondernemers nu 10 procent van hun omzet omdat ze verplicht gesloten blijven of 60 procent omzetverlies lijden, maar dat volstaat niet om de vaste kosten te dekken. De huurgelden moeten betaald, de verzekeringspremies vallen in de bus en take-away stokt wat. Het water staat aan de lippen. Extra steun zorgt dat de horeca-ondernemers opnieuw hun aankopen kunnen doen om in april te starten en zo krijgen de leveranciers ook weer wat zuurstof. Bij heropening hopen we op een relancepakket met verlaagde btw op drank en voeding en een uitgebreide RSZ-korting.”