Direct naar artikelinhoud
Gent

Opstootje tussen Gents gemeenteraadslid (N-VA) en sp.a-schepen in stadhuis: N-VA ontkent agressie

Omer Faruk Demircioglu (N-VA).Beeld RV

Het Gentse gemeenteraadslid Ömer Faruk Demircioglu (N-VA) zou gisterenavond tot tweemaal toe schepen Resul Tapmaz van sp.a hebben aangevallen en bedreigd. Er raakte niemand gewond, maar de politie kwam wel ter plaatse. Demircioglu werd niet opgepakt, maar moet zich wel nog op het politiekantoor aanbieden. N-VA ontkent dat er sprake was van fysiek geweld.

Ömer Faruk Demircioglu, gemeenteraadslid voor N-VA in Gent, zou in een discussie verwikkeld geraakt zijn over het toelaten van boerkini's door de stad. Het incident startte in de keuken van het stadhuis. “Ik was een glas water gaan halen en raakte in een discussie verwikkeld over de boerkini's”, legt schepen Resul Tapmaz (sp.a) uit. “Het ontaardde en ik kreeg verwensingen naar het hoofd, mijn familie werd erbij gesleurd en hij uitte bedreigingen. Hij viel me ook fysiek aan.”

In de pacificatiezaal ging de discussie verder en viel Demircioglu de schepen nog eens aan. Een derde Turks gemeenteraadslid, Mehmet Karanfil (Open Vld) kwam de kemphanen uit elkaar halen. Niemand raakte gewond. Desondanks werd de politie er bij gehaald. Demircioglu werd niet opgepakt maar moet zich wel op het politiekantoor aanbieden.

N-VA ontkent dat Demircioglu agressief is geweest tegen de schepen. "Het is duidelijk dat de discussie hoog opliep in de keuken", zegt fractieleidster Elke Sleurs. "We betreuren dit voorval, maar van fysiek geweld was volgens mijn informatie geen sprake."

Het was al het tweede incident met Demircioglu in twee dagen tijd

Tweede incident

Het was al het tweede incident met Demircioglu in twee dagen tijd. Maandag verstoorde hij de gemeenteraad al door zijn gsm weg te gooien en kwaad op te stappen net toen Elke Sleurs het standpunt over de boerkini's uit de doeken aan het doen was. Naar verluidt staat het N-VA-gemeenteraadslid zwaar onder druk van zijn achterban. Hij werd op Turkse websites hard aangepakt over het standpunt van zijn partij.

"N-VA wordt in Turkse media omschreven als extreem- en ultra-rechts. Ömer Faruk is al meermaals kop van Jut geweest en zelfs zijn familie wordt door de mangel gehaald", zegt Sleurs. De oppositiepartij spreekt van intimidatie, pesterijen en zware sociale druk in de marge van de verkiezingen. N-VA is in Gent tegen het dragen van religieuze symbolen als de boerkini in het zwembad of de hoofddoek op school.

"Ömer Faruk heeft een genuanceerde mening over levensbeschouwelijke thema's als de hoofddoek, maar hij is ook een moslim. Voor mensen als Ömer Faruk zal er altijd een plaats zijn binnen onze partij", besluit de Gentse N-VA.