Luister naar

‘Verspilling medicijnen kan minder’

Nieuws
In Nederland wordt elk jaar 100 miljoen euro aan medicijnen weggegooid. 40 procent daarvan is te voorkomen, blijkt uit promotieonderzoek.
Marinde van der Breggen Marinde van der Breggen
woensdag 14 november 2018 om 13:21
In Nederland wordt ieder jaar voor miljoenen euro’s aan medicijnen vernietigd. Dat zou voor een deel voorkomen kunnen worden door kleinere hoeveelheden uit te geven of medicijnen opnieuw te gebruiken, zo blijkt uit onderzoek.
In Nederland wordt ieder jaar voor miljoenen euro’s aan medicijnen vernietigd. Dat zou voor een deel voorkomen kunnen worden door kleinere hoeveelheden uit te geven of medicijnen opnieuw te gebruiken, zo blijkt uit onderzoek. anp / Rob Engelaar

Utrecht

Door minder medicijnen uit te geven of ongebruikte medicijnen opnieuw uit te geven, kan de verspilling van medicijnen met 40 procent omlaag, zegt Charlotte Bekker. De onderzoeker aan het UMC Utrecht promoveert donderdag op dit onderwerp, waarvoor zij in 41 apotheken onderzoek deed. Daarmee zou de zorg 40 miljoen euro kunnen besparen.

Medicijnen die over zijn, kunnen weer worden ingeleverd bij de apotheek, maar worden vernietigd vanwege de veiligheidsvoorschriften. Volgens Bekker houden patiënten geregeld medicijnen over. Dat komt niet alleen doordat ze te veel medicijnen hebben meegekregen, maar soms ook doordat ze stoppen met het gebruik van het medicijn voor het op is.

Vooral bij medicijnen die voor langduriger gebruik worden verstrekt, valt winst te halen, zegt Bekkers. ‘Denk aan kleinere standaardverpakkingen of aan het uitschrijven van kleinere hoeveelheden per keer. Daarnaast kan heruitgifte van ongebruikte geneesmiddelen een goede oplossing zijn.’

hergebruik

Volgens Bekker kunnen veel medicijnen die ongebruikt weer worden ingeleverd, opnieuw uitgegeven worden. Dat geldt vooral voor dure middelen als bepaalde kanker- en reumamedicijnen. ‘Maar liefst 55 procent van de patiënten die daarmee stopt, houdt medicatie over, gemiddeld voor een bedrag van 1100 euro per patiënt. Deze medicatie wordt nu weggegooid.’

Een succesvol voorbeeld van hergebruik zijn de pakketten om hiv-infecties te voorkomen die medische studenten meekrijgen als ze afreizen naar het buitenland. Omdat in veruit de meeste gevallen zich geen besmettingsgevaar voordoet, worden die pakketten weinig gebruikt. Bekker ontwikkelde met haar team een heruitgiftesysteem, waarmee kon worden vastgesteld of de pakketjes nog veilig gebruikt zouden kunnen worden.

Hierdoor is van de vierhonderd pakketten die in de afgelopen vier jaar zijn uitgegeven minstens driekwart opnieuw gebruikt. ‘Ondanks de extra kosten voor het heruitgiftesysteem leidde deze aanpak tot een netto kostenbesparing van 225.000 euro’, zegt Bekker.

’grote risico’s’

De beroepsvereniging voor apothekers, KNMP, is in principe tegen hergebruik van medicijnen. Eerder dit jaar schreef de KNMP in een brief aan de Tweede Kamer al dat hergebruik geen oplossing is voor verspilling in de zorg ‘omdat het grote risico’s voor de patiënt met zich meebrengt’.

Voorzitter Gerben Klein Nulent noemde het een ‘schijnoplossing’ waardoor patiënten zelfs in het ziekenhuis zouden kunnen belanden. ‘Zodra het geneesmiddel aan de patiënt wordt meegegeven, is er geen mogelijkheid meer voor de apotheker om bijvoorbeeld in te staan voor de juiste opslag en daarmee de kwaliteit van het geneesmiddel.’

In reactie op het promotieonderzoek van Bekker liet KNMP aan Trouw weten ‘in beginsel’ geen voorstander te zijn van ‘tweedehands geneesmiddelen’. Alleen bij heel dure medicatie uit ziekenhuisapotheken zou het mogelijk een optie kunnen zijn. Het uitgeven van kleinere hoeveelheden medicijnen vindt de vereniging wel een goed idee.

Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap wordt in de richtlijnen ‘altijd gedacht aan zinnig en zuinig voorschrijven van medicijnen’, zegt een woordvoerder, hoewel ze erop wijst dat huisartsen altijd zelf moeten inschatten wat voor hun patiënt het beste is en welke uitwerking medicijnen kunnen hebben.

‘Maar er wordt niet zomaar voor drie maanden voorraad meegegeven.’ Het hergebruiken van medicijnen zou volgens de huisartsen een oplossing kunnen zijn. ‘Zolang de kwaliteit en veiligheid goed geborgd kan worden door de apotheker.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'

Afgeschermde en bewaakte Israëlische ambassade in Den Haag.

Koranverbrandingen en oorlog Israël-Hamas vergroten kans op terroristische aanslag in Nederland

De kans op een jihadistische aanslag in Nederland is afgelopen jaar toegenomen, schrijft inlichtingendienst AIVD. Actuele gebeurtenissen als koranvernielingen en de oorlog tussen Israël en Hamas spelen daarbij een belangrijke rol.

Een kind wordt gevaccineerd tegen onder meer mazelen. De vaccinatiegraad daalt in Nederland steeds verder.

Hoe bezorgd moeten we zijn over toename van mazelen? 'Nog geen epidemie, wel waakzaam zijn'

Nederland kampt met een opleving van mazelen. Het RIVM heeft een team van deskundigen samengesteld als dijkwacht voor deze besmettelijke ziekte. Hoe bezorgd moeten we zijn en hoe hangt de vlag er bij jou in de buurt bji?

Bernd Damme arriveert bij de rechtbank van Amsterdam.

Mondkapjesdeal-compagnon: tijd om dit met elkaar af te sluiten

Bernd Damme, die samen met Sywert van Lienden en Camille van Gestel de omstreden mondkapjesdeal met de overheid sloot, zei maandag in de rechtbank Amsterdam dat het tijd is om deze kwestie gezamenlijk af te sluiten.

Vaccinatie tegen onder meer mazelen in Utrecht. Het OMT waarschuwt voor een uitbraak van mazelen op middelbare scholen.

Nederland kan binnen enkele jaren een mazelengolf verwachten, zo waarschuwen experts van het OMT

Nederland moet zich voorbereiden op een mazelengolf. Over een paar jaar dienen zich meer ongevaccineerde kinderen aan op middelbare scholen in strenggelovige gemeenten.

Vrijwilligers van de Voedselbank in Den Haag zijn voedselpaketten aan het inpakken. In 2023 deden vrijwilligers vaker incidenteel (af en toe of eenmalig) vrijwilligerswerk dan in 2022.

Meer mensen deden in 2023 vrijwilligerswerk. 'Voelt beter dan een bijbaan'

Het aantal vrijwilligers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Anne van Velsen (16) en Nova van de Velde (19) vertellen waarom zij vrijwilliger zijn. ‘Het is een leuke manier om uit mijn studentenbubbel te stappen.’