Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Zo wil Marc Coucke en zijn panel de Pro League hervormen

Marc Coucke.Beeld BELGA

Marc Coucke en zijn panel van experts halen hun slag thuis. De Pro League zal het makelaarslandschap grondig hertekenen. Zaligmakend zijn de voorstellen niet, maar de boodschap is duidelijk: het gesjoemel moet eruit. Ook bij de clubs.

1. Verplichte registratie

De Pro League is van oordeel dat veel wantoestanden in het Belgisch voetbal terug te brengen zijn op de invloed van makelaars. Voorzitter Marc Coucke: "Omdat hun tentakels zo ver reiken. Als Pro League hebben we daar het meest impact op. We hebben ons daarom voorlopig beperkt tot maatregelen over makelaars." Geen voorstellen over de (para)fiscale voordelen van de voetbalclubs dus. "Al is het duidelijk dat we ook op dat vlak in de toekomst transparanter moeten zijn, bijvoorbeeld over hoe en hoeveel we investeren in de jeugd", zegt Coucke.

Maar eerst: makelaars. Melchior Wathelet, voorzitter van het expertenpanel: "Idealiter komt er een echt statuut voor makelaars zoals voor advocaten, maar daarvoor moeten we bij de wetgever zijn. Daarom willen we dat alle makelaars zich eerst verplicht laten registreren. Clubs mogen alleen met geregistreerde agenten werken. Als ze dat niet doen, kunnen ze bestraft worden door bijvoorbeeld hun licentie voor het profvoetbal te weigeren."

► Melchior Wathelet, leider van het expertenpanel, op de persbijeenkomst in Brussel.Beeld BELGA

2. Spelers betalen makelaars

Misschien wel de meest ingrijpende maatregel voor de clubs is het voorstel dat het in de toekomst de spelers zullen zijn die de makelaars moeten betalen. In het verleden waren het doorgaans de clubs die dat deden. Met ongewenste neveneffecten: gefoefel onder tafel tussen bestuurders en agenten, spelers die minder geld kregen dan waar ze recht op hadden.

De nieuwe regel zal de loonlast van de clubs wel verhogen. Aangezien de spelers nu zelf moeten betalen, zullen hun salariseisen stijgen. Coucke: "De salarissen zullen hoger liggen, ja. Daarom ben ik trots dat alle clubs het voorstel toch hebben goedgekeurd. Het voordeel is dat de spelers eindelijk zullen weten hoeveel ze hun makelaar opbrengen. Want we zagen in het verleden te vaak deals tussen clubs en makelaars zonder dat de spelers op de hoogte waren van de inhoud ervan. Zullen we in de toekomst transfers mislopen door deze manier van werken? Wellicht. Maar zijn het niet dat soort transfers dat we net willen vermijden?"

3. Clearinghouse

Er komt een clearinghouse - het modewoord van het jaar wordt zo in de praktijk omgezet. Zo'n clearinghouse is een soort bank waar alle spelerscontracten en transferactiviteiten zullen worden bijgehouden.

Wathelet: "Alle transacties moeten er gedeponeerd worden: salarissen, transfersommen, alles. Het clearinghouse heeft toegang tot alle bedragen die de clubs betalen, en aan wie ze dat doen."

Het expertenpanel claimt dat dat in alle transparantie zal gebeuren. Dat wil niet zeggen dat de transfersommen plots openbaar zullen worden. "Maar de licentiecommissie heeft bijvoorbeeld wel toegang tot de informatie. Clubs die niet volgens de regels werken, kunnen dus hun licentie verliezen."

4. Betere bescherming

Ook de bonafide makelaars zelf krijgen meer bescherming. Het panel ging in op de vraag van de pas opgerichte makelaarsvakbond: spelers zullen voortaan niet meer zomaar van makelaar kunnen veranderen. Wathelet: "De voetballers zullen wel nog zonder problemen hun lopende contract kunnen opzeggen, maar ze kunnen pas na een 'afkoelingsperiode' een overeenkomst tekenen bij een nieuwe makelaar."

Een speler die vandaag zijn contract opzegt, kan pas in de zomertransferperiode een beroep doen op een andere makelaar. De clubs en makelaars hopen zo Mogi Bayat-situaties te vermijden, de makelaar die vaak op het laatste moment een transfer kaapte en zo commissies opstreek - al is Bayat verre van het enige voorbeeld daarvan.

5. Jeugdspelers zijn taboe

Tot slot willen Wathelet en co meer bescherming voor jonge voetballers. Die worden steeds jonger benaderd door makelaars.

Coucke: "De beste 12-jarigen krijgen telefoons van personen die hun zaken willen doen. Dat is niet gezond." Daarom wil de Pro League ook daarin ingrijpen. "Makelaars die jeugdspelers benaderen, zullen hun registratie verliezen. Dat wil zeggen dat ze in België geen transfers meer zullen kunnen doen en hun broodwinning dus verliezen."

Vaak werken makelaars bij jeugdproducten niet via de officiële weg, maar via informele contacten. Daarom wil de Pro League de jongeren en hun ouders sensibiliseren. "We zullen sessies organiseren om hen in te lichten", besluit Coucke.

► Marc Coucke vertelt vurig over de plannen om de macht van makelaars in te perken.Beeld BELGA