Direct naar artikelinhoud
NieuwsBrandbrief

VluchtelingenWerk hekelt terugsturen asielzoekers naar Griekenland

In een brandbrief aan de Tweede Kamer heeft VluchtelingenWerk Nederland zijn zorgen geuit over het op handen zijnde terugsturen van asielzoekers naar Griekenland. 

Vluchtelingen wachten om geregistreerd te worden op Lesbos (2015).Beeld anp

Volgens VluchtelingenWerk hebben ‘in elk geval twee asielzoekers’ te horen gekregen dat zij worden teruggestuurd naar Griekenland. Directeur Dorine Manson noemt het ‘absurd’ dat staatssecretaris Mark Harbers van Justitie asielaanvragen wil afschuiven op het ‘meest overvraagde land van Europa’. Volgens het ministerie van Justitie loopt het zo’n vaart nog niet.

In Griekenland wachten ruim 50 duizend vluchtelingen en migranten uit onder andere Syrië, Irak en Afghanistan vaak al jaren in overvolle kampen op de afhandeling van hun asielprocedure. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens stelt dat de Griekse asielprocedure niet aan de minimale eisen voldoet. Om die reden worden asielzoekers die na aankomst in Griekenland zijn doorgereisd naar andere Europese landen, al sinds 2011 niet meer teruggestuurd naar dit land. Volgens de zogenoemde Dublin-afspraken moet een asielzoeker in het eerste land van aankomst binnen de EU de asielprocedure doorlopen.

Zorgelijke omstandigheden in kampen

VluchtelingenWerk vindt niet alleen de gebrekkige asielprocedure een reden om vluchtelingen niet terug te sturen naar Griekenland, maar ook de zorgelijke omstandigheden in de opvangkampen. Mannen, vrouwen en kinderen worden er volgens de organisatie blootgesteld aan (seksueel) geweld en uitbuiting. Ook de gezondheidszorg en rechtsbescherming noemt het ‘ondermaats’.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Justitie is er nog niemand opgeroepen voor terugzending. Wel is het zo dat de regering de Dublin-afspraken weer ‘in beperkte mate wil hervatten’, zegt hij. Er is een ‘gering aantal’ claims ingediend bij de Griekse overheid, waarvan er een paar zijn gehonoreerd. 

Nederland zal pas overgaan tot uitzetting als het de garantie heeft van de Griekse regering dat de opvang en asielprocedure ‘voldoet aan Europese wetgeving’, aldus de woordvoerder. Daarbij zal Nederland ook zelf een afweging maken op basis van informatie over de omstandigheden in de kampen van onafhankelijke instanties. ‘Het is hier fantastisch, laat ze maar komen – dat is niet voldoende.’

Lees ook ons verhaal van vorig jaar over de overvolle migrantenopvang op het Griekse eiland Lesbos