18 juli 2018 om 03:00
Luister naar

Column: De waarheid

Met de regelmaat van de klok krijg ik een boze lezer over me heen. Het is ­altijd dezelfde en ze vindt dat de paarhonderd woorden die ik wekelijks in de krant schrijf niet horen te gaan over futiliteiten als omgeschoffelde moestuintjes of frivoliteiten als de kersenpluk. ‘De wereld gaat kapot en jij zit je tijd te verdoen aan blijigheden! Bovendien – vind je jezelf niet een beetje een ­negentiende-eeuwse aansteller met die romantische natuurliefde van je? Heb je enig idee hoe hardvochtig die door jou bewierookte natuur kan zijn? Trouwens: het is 2018, en we leven na de zondeval van twee wereldoorlogen, we hebben gegeten van een vervloekte boom, we kennen goed en kwaad. En vooral dat laatste.’

Die boze lezer schrijft geen brieven of mails, maar zit tussen mijn oren op mij te mopperen. Dat ik meer in de krant moet lezen. En dat ik eerlijker moet zijn. Geen etalageleven, geen Facebook-effect! De waarheid! Hoe hard die ook is! Maar de waarheid is dat ik de waarheid niet kan verdragen.

Ik lees geen krant. Ik vind de krant iets verschrikkelijks. En alwetend zijn is een kwelling. En kwellingen mag je best een beetje ontlopen. (Dat vindt mijn boze lezer trouwens niet, die vindt dat je overal maar tegen moet ­kunnen.)

Tot nog toe heb ik geweigerd om naar haar te luisteren. De mens heeft een tere ziel – de mens is niet voor krant lezen geschapen. Daar krijgt-ie een hart van gewapend beton van. En de moderne mens, die wordt al helemaal overvoerd met drama en verdriet. Dus als ik iets voor de krant schrijf, dan wil ik dat de mensen erom glimlachen. En dan is het slimmer om op te schrijven dat de zon schijnt, dan dat ik in die zon door mijn eigen traanlicht struikel. ‘Wat koopt een ander voor mijn verdriet?’ vraag ik weleens aan mijn boze lezer.

Meestal zegt ze niks terug. Ze weet het ook niet natuurlijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Anita Zeldenrust is ouder van een gezinshuis voor kinderen die (soms tijdelijk) niet thuis kunnen wonen.

Ik dwing me met mijn vliegangst naar de stewardess te kijken. Als zij lacht zal het vast goed zijn

Als ik me er op zou voorstaan dat ik niet meer vlieg zou dat bewondering kunnen oproepen, maar zo'n offer is dat dus niet voor mij. Ik vind vliegen namelijk verschrikkelijk, schrijft Anita Zeldenrust in het vliegtuig.

Al is het leven nog zo snel, de dood achterhaalt hem wel. Als kind kwam ik daar al vroeg achter.

Het is de Opgestane die mij opwacht aan het eind. Sterker nog: die voor me uit gaat

Aanvallen van drones op Isfahan. Isfahan: met die naam opende bij Klaas Vos het deurtje naar poëzie, naar het gedicht De tuinman en de dood van P.N. van Eijk.

nd

Tanya (40) uit Oekraïne heeft zeven zussen. Vijf emigreerden er naar Australië. 'Maar ik blijf hier'

Vreugde en nieuwe moed bij Oekraïeners, ook in Nederland: het Amerikaanse steunpakket komt eraan. In de Alblasserwaard zijn de contacten met Oekraïne nog steeds sterk, schrijft Hilbrand Rozema.

Bart Jan Spruyt is historicus en docent kerkgeschiedenis aan het Hersteld Hervormd Seminarium.

Geef autonomen aandacht, erkenning en een goed gesprek. Confrontatie werkt niet

Mensen die zich ‘als staatsburger uitschrijven’ moet je niet hard aanpakken. Dat bevestigt hen alleen maar in hun gelijk dat de overheid omvergeworpen moet worden, zegt Bart Jan Spruyt.

Jan-Willem Wits

De schuilkerken van toen zijn het hoofddoekjesverbod van nu. We zijn altijd al goed geweest in pesten

De weerzin van iemand als Geert Wilders tegen de islam is niet nieuw, maar sluit aan bij een lange traditie van het (weg)pesten van andersdenkenden, schrijft Jan-Willem Wits.

Doorgeslagen diversiteitsdenken belast herdenking van de oorlog met onnodig schuldgevoel

Het ongecompliceerde leven van De Bauers op tv, leid je weg bij gepolariseerde discussies. Zelfs de dodenherdenking in Nederland staat onder spanning. Reina Wiskerke ergert zich wat dat betreft aan Andrée van Es.

Nienke Hofsink

De Bijbel leert dat slaven geen slaven blijven. Wat kunnen wij daarmee?

Je bent dus zondig? Gebruik dat niet als excuus om niet te veranderen, schrijft Nienke Hofsink. 'Er is een ander leven mogelijk, van gerechtigheid, vrede en vreugde.'

nd

We mogen meer opkomen voor medeburgers die als trans- of non-binaire personen door het leven gaan

Columnist Sahar Noor bespeurde de afgelopen maanden op diverse plekken transfobie. Ze vraagt zich af waarom er zo veel weerstand is tegen transpersonen.

nd

Ineens ruikt Amsterdam CS naar kolendamp! De schitterende Oriënt-Express uit 1920 trekt volop bekijks

Op Amsterdam CS rijdt langzaam de mooiste trein van Europa binnen: de Oriënt-Express, uit 1920, een rijdend stuk spoorhistorie. Nog steeds kun je tegen royale betaling mee, van Londen naar Parijs, Venetië of Istanbul.