©  Jef Gabriels

© Jef Gabriels

thumbnail:
thumbnail:

De ‘bunker van Bokrijk’

Genk -

Sinds ‘fietsen door het water’ een attractie van wereldniveau is, fietsen duizenden fietsers achter het Bokrijks arboretum naar deze plek. Daarbij valt onderweg de ‘bunker’ op, een betonnen gebouwtje met graffiti erop. Maar is het wel een ‘bunker’? En zijn er plannen mee?

Jef Gabriels

Een bunker is een militair verdedigingswerk dat bescherming biedt tegen beschietingen. Dat is het cementen torentje langs dit fiets- en wandelpad zeker niet. Wat het wel is, vernemen we van specialist Roger Houbregs, geboren en getogen in de buurt, die hierover een artikel schreef in het tijdschrift Heidebloemke (2014) . Hij leert ons dat het gaat om een observatiepost van de Duitsers uit de Eerste Wereldoorlog. Deze toren is dus meer dan honderd jaar oud.

Kijkgaten

De artillerie-eenheid van het Duitse leger was gelegerd in Kiewit en om haar vaardigheden te oefenen, schoot ze in de richting van de ‘Vlasberg’ bij Klotbroek in Genk. Honderd jaar geleden waren er daar nog geen bossen. Het was daar een open veld, waardoor je dus goed kon zien waar de projectielen insloegen. Maar je zag dat natuurlijk nog beter als je de waarneming vanuit de hoogte kon doen. Daarom werd deze betonnen artillerie-observatietoren opgetrokken op een zeshoekig grondvlak. Net onder de dakrand zijn er kijkgaten in drie van de vier muren. Daar namen de waarnemers plaats om het traject en de inslagen te volgen en de correcties door te geven aan de artilleriebatterij in Kiewit.

De 'bunker' is inmiddels honderd jaar oud en nog steeds stevig genoeg, maar niet meer zo fraai ogend. Er zijn dan blijkbaar ook werken gepland. Wordt deze observatietoren opgepoetst en krijgt hij een nieuw jasje of misschien zelfs een nieuwe functie? Dat zou alleszins leuk zijn, ook voor de passerende fietsers en voetgangers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer