Direct naar artikelinhoud
ReportageGent

‘Eerlijk? Ik ben al naar meer kotfeestjes geweest dan vorig jaar’

Ellen, Emma, Axelle en Ella combineren belegde broodjes met blikjes Cara Pils die ze overgieten in een glas. 'Een glas uit plastic', corrigeert Ella, die goed op de hoogte blijkt van de nieuwe maatregelen.Beeld Wannes Nimmegeers

Woensdag leek het even volop lente: overal te lande lokte de zon mensen richting parken en pleinen. In Gent ging het er iets losbandiger aan toe dan elders, daar moest de politie ingrijpen toen een spontane party uitbrak op het Sint-Pietersplein. ‘Er zijn over heel de stad feestjes.’

en

Donderdagmiddag. De zon werpt haar stralen over de Arteveldestad. Als je van de Sint-Pietersnieuwstraat naar het Sint-Pietersplein wandelt, laat het lichtspel je geloven dat het plein één groot strand is. Verschillende groepjes studenten in kleermakerszit, sommigen hebben zelfs een picknickdeken meegebracht, versterken die optische illusie. 

Woensdagavond was hier een spontane party met wel duizend feestende studenten uit de hand gelopen, waarna de politie ingreep en de aanwezigen alle richtingen uitstoven. Er werden twee pv’s uitgeschreven voor het niet-dragen van een mondmasker, veertien voor overtredingen van de avondklok, elf voor samenscholingen en twee voor het negeren van het alcoholverbod. Eén kotfeestje met zeven personen werd stilgelegd, vijf mensen bestuurlijk aangehouden voor het verstoren van de openbare orde.            

Het wordt snel drukker op het Sint-Pietersplein. Margot Degraeve (20) en Mattie Crombez (20) studeren Communicatiewetenschappen en lunchen met wortels en Philadelphia-kaas. Ze veroordelen de feestjes. “Ik vind het een beetje respectloos ten opzichte van iedereen die wel zijn best doet”, zegt Degraeve. “Zij verpesten het voor iedereen. Straks duurt het nog langer vooraleer we naar de les mogen. Vandaag hebben we uitzonderlijk met een groepje van tien Engels gekregen in een auditorium. Dat was máánden geleden en het deed deugd. We hebben zo weinig: studeren, wandelen en examens maken. Voor de rest is er niks.”

Glasverbod

Ellen Peeters (21) zit in haar derde bachelor Handelswetenschappen en heeft haar Leuvense vriendinnen Emma, Axelle en Ella uitgenodigd. De jongedames combineren belegde broodjes met blikjes Cara Pils die ze overgieten in een glas. “Een glas uit plastic”, corrigeert Ella, die goed op de hoogte blijkt van de nieuwe maatregelen waarmee het Gentse stadsbestuur de feestjes wil counteren. Behalve in de Overpoort geldt er nu ook een glasverbod op het Sint-Pietersplein, aan de Gras- en Korenlei en aan de Coupure. Daarnaast is er in de hele stad een verbod op elektronisch versterkte muziek op de openbare weg.   

Gauthier (21) studeert Marketing en heeft net als zijn vrienden Kiana Deman (18, Handelswetenschappen) en Arthur Bauwens (21, Toerisme) lak aan de nieuwe regels. Gauthier speelt ‘Für Elise” op een xylofoon. De kans dat de Beethoven-klassieker aanzet geeft tot een spontane rave is klein, maar hij maakt wel een statement. “Versterkte muziek is verboden, dus hebben we een xylofoon, een blokfluit en een ukelele meegebracht. We zullen wel zelf voor de muziek zorgen.” 

Gauthier bekent dat hij de regels nauwelijks volgt. “Eerlijk? Het is mijn tweede jaar op kot en dit academiejaar ben ik al naar meer kotfeestjes geweest dan vorig jaar. Er zijn voortdurend feestjes over de hele stad. Ik heb al een boete van 250 euro gekregen omdat ik de avondklok niet heb gerespecteerd. Mijn ouders waren niet blij, neen, maar hebben ze toch betaald.”

Schuldig voelen de studenten zich niet, zeggen ze. Het stijgende aantal besmettingen is ook niet hun schuld.  “Wat gezegd van al die mensen die met de trein naar Oostende zijn geweest?”, vraagt Deman.          

Rector Rik Van de Walle roept de studenten op om hun verstand te gebruiken. “De cijfers gingen de goede kant uit”, stelt hij. “We moeten met z’n allen nog wat doorduwen. Níét verstrengen, het niet nog lastiger maken dan het als is. Maar we moeten wel nog even volhouden.” Tegelijk geeft hij een sneer richting viroloog Marc Van Ranst, die het openluchtfeestje van een aantal studenten omschreef als ‘een middelvinger naar iedereen die de regels wel respecteert. “Retoriek en plattitudes over middelvingers: niemand is daarmee gebaat”, vindt hij.

Glasverbod
Beeld Wannes Nimmegeers